Ana Sayfa Genel Nissan ve NASA Ortaklığı: Katı Hal Pilleri

Nissan ve NASA Ortaklığı: Katı Hal Pilleri

0
1255
Ürettiği bir çok model ile Dünyanın en büyük otomobil üreticileri arasında olan Nissan, katı NASA ile hal pili konusunda ortaklık kurdu.
Aslında Nissan, diğer otomobil markalarına göre elektrikli otomobiller konusunda biraz daha geride kalmıştı.
Ancak marka, bir duyuru ile katı hal bataryaları geliştirdiğini söyledi. Üstelik Japon otomobil devi Nissan, söz konusu proje üzerinde NASA ile birlikte çalışıyormuş!
Nissan, bu hamlesi ile elektrikli otomobil konusunda diğer dev markaların önüne geçecek gibi görünüyor.
Marka, geçtiğimiz cuma günü Japonya’nın Yokohama kentindeki üretim fabrikasında geliştirilen yeni bir prototipini açıkladı.
Söz konusu üretici firma yaptığı açıklamada, bu proje için bir tesis kurduklarını söylemişti. Hatta katı hal bataryalarının gerçek kullanımına 2028 yılında geçmeyi planladıklarını duyurmuştu.
Firma, 2028 yılına kadar otomobillerinde standart lityum-iyon piller kullanmaya devam edecek.
Bu süreden sonrasını gerçek kılmak için ise Amerika Birleşik Devletleri’nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi ya da kısaca NASA ortaklık kurdu.
Şirketten gelen açıklamaya göre söz konusu prototip, gelecekte üretilmesi planlanan elektrikli araçlar için kullanılacak olan katı hal bataryaları için.
Nissan, 2024 yılına kadar bu bataryaların tamamen hazır olmasını planlıyor. Üstelik daha sonra da elektrikli aracın geliştirilmesinde kullanılmaya başlanmasını planlıyor. Bunlara ek olarak Japon otomobil devi, söz konusu bataryalar için NASA ile birlikte çalışıyor.

Katı Hal Bataryalı İlk Elektrikli Otomobil 2028’de Piyasada!

Nissan, ilk katı hal pilli elektrikli otomobili 2028 yılında piyasaya sürmeyi planlıyor. Duyduğumuz söylentilere göre Nissan, katı hal bataryalarının prototipini 2024 yılında tamamlamayı planlıyormuş. 2028 yılında da katı hal pillere sahip ilk elektrikli aracını piyasaya sürmeyi planlıyormuş

Nissan Kurumsal Başkan Yardımcısı Kazuhiro Doi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, gazetecilere NASA ve California Üniversitesi, San Diego’nun yer aldığı işbirliğinin hem NASA hem de Nissan’a fayda sağlayacağını söyledi. Doi, “NASA ve Nissan’ın aynı tip pile ihtiyacı var” dedi.

 

Katı Hal Pilleri Neden Önemli ?

Teorik olarak katı hal bataryalar, günümüzde çoğu elektrikli araçta kullanılan lityum iyon pillerden daha hızlı şarj olabilir. Üstelik daha fazla güç kapasitesine sahiptir ve daha uzun kullanım süreleri sağlar.

Yani araç daha uzun menzile ve daha küçük ve daha ucuz bir aküye sahip. Nissan, kamyonetler de dahil olmak üzere tüm araç hatlarında katı hal bataryaları kullanmayı planladığını söyledi. Bu pillerin 15 dakika içinde tamamen şarj olması ve şu anda kullanılan pillerin yarısı büyüklüğünde olması planlanıyor.

Katı hal bataryalar, pilleri şarj etmek için elektrik fiyatını 2028 yılına kadar önce kWh başına 75 dolara, sonra da kWh başına 65 dolara düşürebilir.

Bu, bu pillerin elektrikli arabaları daha ucuz hale getirmeye yardımcı olabileceği, hatta bir noktada onları benzinli arabalarla aynı fiyata indirebileceği anlamına geliyor.

Katı hal bataryalara olan gerçek talep, elektrikli araç pillerinin kapasitesinin arttırılmasından kaynaklanmaktadır. Şu anda, katı hal teknolojisi, üretim maliyetleri nedeniyle küçük pillere odaklanmaktadır.

Katı hal teknolojisi, büyük pil ve elektrikli araç uygulamaları için fırsatlar sunar. Katı hal sistemleri herhangi bir soğutma sistemi gerektirmediğinden daha hafiftirler. Ve elektrikli araçlara güç sağlamak için lityum iyon pillere göre daha az yer gerektirirler.

Sıfır KM Nissan modelleri ve fiyatları

HENÜZ YORUM YOK