Off Road araçlar yani bir başka deyişle arazi araçları; seyahatlerinizi yalnızca asfalt yollarla sınırlı bırakmamak için üretilmiş araçlardır. Binek otomobillerin amacı; düzgün, iyi inşa edilmiş yollarda seyahat etmesi ve insan sürücüye maksimum konfor sunmaktır. Ancak Off Road araçlarda birincil öncelik, engebeli arazi şartlarında güçlü performans sunmaktır.
Bugün sizlerle son günlerde çok popüler olan 4 farklı off road araçtan bahsedeceğiz. İkisi Amerikan, biri İngiliz ve biri de Japon olan bu Off Road araçlar sırasıyla; Land Rover Defender, Ford Bronco, Jeep Wrangler ve Toyota Land Crusier.
Ford Bronco
4×4 arenasının en yeni oyuncusu Bronco’dan başlayalım. Car Industry Analysis tarafından hazırlanan görselde de görüldüğü üzere Bronco bu dörtlüden en küçüğü. Bronco 2 kapılı ve 4 kapılı iki motorla piyasaya sürülecek: 270 hp 2.3 litrelik EcoBoost sıralı dört ve 310 hp 2.7 litrelik V-6. Her ikisi de Ford’un on vitesli otomatiği ile kombin edilebilir, ancak 2.3, isteğe bağlı olarak yedi vitesli bir manuel ile sunulabilir. Ayrıca tüm Bronco’lar arazi tepki sistemine sahip dört tekerlekten çekiş sistemi ile kombine edilebilir şekilde pazara sunulacak. Ford ayrıca yakında çıkacak bir Bronco hibridini doğruladı, ancak bununla ilgili ayrıntılara sahip değiliz.
Jeep Wrangler
Boyut olarak birbirlerinden çok fazla ayrılamayan bu dörtlüden Jeep Wrangler da ideal boyutlara sahiptir diyebiliriz. Ancak Wrangler’ı henüz satışa çıkarılmamış olan Bronco ile karşılaştırabilmemiz çok olası görünmese de Jeep Wrangler’a ait bazı özellikleri sizler için sıralayabiliriz. İş off-road hüneri olduğunda Wrangler’ın bir canavar olduğuna en ufak bir şüphe dahi yok. Özellikle Rubicon kaplaması ve 33 inç lastikleri ve kilitlenebilir diferansiyelleri ile şu an pazarda olan off road araçların en iyilerinden birisi olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Ancak, geleneksel şasi üstü gövde yapısı, katı dingil süspansiyonu ve eski usul direksiyon nedeniyle günlük kullanımı biraz sıkıntı yaratabilir. Fren pedalı hareketi uzundur, bu da arazi modülasyonu için harikadır ancak günlük sürüş için ideal değildir. 3.6 litrelik V6 sağlam ve bol miktarda güç sağlıyor. Sekiz ileri otomatik şanzıman sorunsuz bir şekilde vites değiştiriyor ve her zaman doğru viteste görünüyor.
Jeep Wrangler ile İlgili Diğer Yazılarımıza Göz Atın
Land Rover Defender
Land Rover Defender öncekilere göre nispeten daha büyük bir hacimle karşınızda. Genelde üreticiler, araca güçlü arazi yeteneği kazandırmak için yol tutuşu ve direksiyon hassasiyetinden feragat ederler. Ama söz konusu Land Rover Defender olunca işler hiç de alışagelmiş şekilde işlemiyor. Defender 110, tıpkı lüks bir SUV gibi hareket ediyor ve şanzımanı yumuşak ve çoğu zaman fark edilmeyen vites değişiklikleriyle konforu üst seviyelere çıkarıyor. Ayrıca daha rahat bir şehir içi sürüş için frenlerin kontrolü kolaylaştırılmış. Hızlanmaya gelince, V6 donanımlı Defender için 0’dan 100’e saatte 6,7 saniyelik bir hızlanması var. Bu, arazi odaklı bir SUV için oldukça hızlı. Yine de 395 hp ile biraz daha fazlasını bekleyebilirsiniz. Kilo belki bu durumun en büyük suçlusu olarak görülebilir.
Land Rover Defender ile İlgili Diğer Yazılarımıza Göz Atın
Toyota Land Cruiser
Eskiyen Land Cruiser’ın karayolu performansı en iyi ihtimalle ortalama düzeydedir. Frenleri hassas, çok fazla burun hareketi var ve direksiyon anormal bir şekilde ağır. Motor ve şanzıman otoyolda iyi çalışıyor, ancak bazı sürücüler gazı düşük hızlarda çok hassas bulabilir ve şanzıman uzun yollarda çok “kaygan” olabilir. Ama off road olarak kullanıldığında Cruiser ışıl ışıl parlıyor. Multi-Terrain Select System aynı zamanda yerden her türlü çekişi de aradığından, süspansiyonu çok sayıda artikülasyon sağlıyor. Crawl Control sayesinde de Land Cruiser’ın yumuşak ve kayalık arazide ilerlemesini sağlanıyor. Eğer ciddi bir şekilde tam boyutlu bir off road araç istiyorsanız, o zaman bu canavar sizin için uygun olabilir.