Otomatik vites birçok sürücünün yollardaki kadim dostu olmaya devam ediyor. Her ne kadar manuel vitesi daha kullanışlı ve keyifli bulanlar olsa da istatistikler bu durumun hızla değiştiğini gösteriyor. Türkiye’de otom atik vites şanzımanlar manuel araçlara göre daha pahalı olsa da satışlarda inanılmaz bir artış göstermiş durumda.
Otomatik Vites Nedir ?
Otomatik vites, normal sürüş koşullarında vites değiştirmek için herhangi bir sürücü hareketi gerektirmeyen motorlu araçlarda kullanılan otomatik şanzımandır. En yaygın otomatik şanzıman türü, bir planet dişli seti, hidrolik kontroller ve bir tork dönüştürücü kullanan hidrolik otomatik şanzımandır. Diğer otomatik şanzıman türleri arasında sürekli değişken şanzımanlar (CVT), otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlar (AMT) ve çift kavramalı şanzımanlar (DCT) bulunur. Otomatik şanzımanda, sürücüye genelde sadece 4 olanak sunulur. Bunlar: Boş (N), ileri (D), geri (R) ve park (P) seçenekleridir. Otomatik şanzıman aracın seyir durumuna göre vites geçişlerini sağlayarak güvenli bir sürüş sağlar.
Türkiye’de Otomatik Şanzıman Satışları
Ekim 2020 sonunda ülkemizde otomatik şanzımanlı otomobiller 324 bin 825 adetle yüzde 69,9 paya sahip oldular. Manuel şanzımanlı otomobillerin payı 140 bin 206 adetle yüzde 30,1 olarak belirlendi. Yani 2020 yılının ilk 10 ayını göz önüne alırsak her satılan on araçtan yedi tanesi otomatik şanzımanlı olmuş. Bu da artık gelenekselci düşüncenin zamana yenik düşmeye başladığının kanıtı olsa gerek. Özellikle büyükşehirlerde araç kullanan sürücüler trafikte otomatik şanzımanlı araçlarla seyir halinde olmanın büyük bir rahatlık olduğundan bahsediyorlar. Hatta en tutkulu düz vites savunucuları dahi otomatik vites rahatlığını kabul etmiş durumdalar desek yeridir.
Segment bazında ele alındığında, kendi segmentinde en yüksek paya yüzde 100 ile ultra lüks segmenti F ve lüks segmenti E sahip oldu. Bu segmentleri, yüzde 99.8 ile üst ve orta segment D, yüzde 93 ile en küçük şehir otomobilleri olarak bilinen A segment, yüzde 68,8’le kompakt sınıf ya da alt orta sınıf olarak adlandırılan C segment ve yüzde 56,2 ile de küçük araç sınıfı olarak bilinen B segment takip etti. Aslında bu durum yeni gelen neslin otomatik şanzımanlara karşı daha pratik gözle bakması ve daha az ön yargılı olması olabilir.