Ana Sayfa Genel Otomobil Şirketlerinin “Otomobil Harici” Ürünleri

Otomobil Şirketlerinin “Otomobil Harici” Ürünleri

0
1304

Rolls Royce – Jet Motorları

Rolls Royce firması, Birinci dünya savaşı başladığında uçak motorları üretimine başladı. İkinci Dünya Savaşının sonunda ise jet motorları üretmeye başladı. Daha sonra firma dağılıp rakip firmalar tarafından alındı fakat bugün şirket, hala uçak motorları ve türbinlerin önde gelen üreticilerinden biri. Ayrıca dünya kara hız rekorunu kırmış olan Thrust SSC adlı “Otomobil”, iki adet Rolls Royce marka jet motoruna sahip.

1997 yılında 1227km/h ile kara hız rekorunu kıran Thrust SSC ve Rolls Royce Jet Motorları

Honda – Jet, Jeneratör, Çim Biçme Makinesi…

Honda hiçbir zaman “sadece bir otomobil üreticisi” olmadı. İşin aslı ABD pazarına bir motosiklet üreticisi olarak girdi. Bugün jeneratörleri, çim biçme makineleri ve spor ekipmanları, Honda’nın sunduğu her şeyi satın alan Apple gibi “Marka takıntılılara” hizmet ediyor. Honda jetleri dünya çapında hizmet veriyor. Ayrıca Jet motorlarından tecrübe ettiği yüksek irtifada düşük yoğunluklu havadan verim elde etme teknolojisi, Formula 1’de elini kuvvetlendiriyor.

Chrysler – Tekne Üretimi

Bir çok otomobil üreticisinin endüstriyel ve denizcilik amaçlı motor üretimi olmuştur. Ancak çok azı tüketici pazarı için bütün olarak tekneler inşa etmiştir. 60’ların başında Chrysler, West Bend Outboard ve Elgin şirketlerini satın alarak dıştan takmalı motor pazarının üçte birini aktardı. Lonestar Boat of Plano, Texas’ı holdinglerine ekledikten sonra, kendi bünyesinde fabrikalara ve gövde üretimiyle ilgili patentler aldı. Lonestar’ın köpük çekirdekli fiberglas yöntemleri ile tekneler üretti.

Chrysler, 1970 yılında 43 farklı yelken ve hız teknesi modeli ile tekne pazarında önemli bir güç haline geldi. 1980’de Texas Marine Inc.’e (TMI) satılan Chrysler Boats, daha sonra 80’lerin başındaki durgunluk sırasında iflas etti.

Peugeot – Karabiber ve Kahve Öğütme Değirmeni

Otomobil üretmeden çok önce, 1810’da kurulan aile şirketi, kahve değirmeni ve karabiber değirmeni üreticisiydi. 1840’tan sonra bu onların ana işi haline geldi. Kurucu Peugeot’ların arabalar hakkında fikir ayrılığı vardı ve bu sebepten şirket aralarında bölündü, bir kol orijinal değirmen işinde devam ederken, diğeri bisiklete ve otomobile odaklandı. Daha sonra varisler iki işletmeyi tekrar bir araya getirdi.

Otomobil üreticisi, Peugeot ailesinin birkaç yıl öncesine kadar kontrol hissesini elinde bulundurduğu Citroën ile birleştiğinde, değirmen operasyonu yeniden ayrı hale geldi. Şimdi, aile otomobil işinin bir kısmını sattı, böylece değirmen işi artık PSA’nın kontrolünde değil (ancak hala hisseye sahip) ve fonlarını karabiber değirmeni şirketine yeniden yatırdı. Yani bir Peugeot otomobili alamıyorsanız, bu diğer aslan logosunu taşıyan Peugeot ürünlerini satın alabilirsiniz.

Toyota – Ev

Toyota Housing, dünyanın her yerinde araba ürettiği yöntemle, Japonya’da da robotik montaj hatlarında evler üretiyor. Wall Street Journal’a göre, yaklaşık 200.000 dolardan başlayan, 1000 metrekareden 2600 metrekareye varan, yaklaşık 800.000 dolara kadar fiyatlanan bu prefabrik konutlar, şirketin ticari operasyonlarının sadece küçük bir bölümünü oluşturuyor. Prius’u park etmek için en iyi yer olması gereken, enerji verimliliği için tasarlanmış özel bir “Yeşil” model bile bulunuyor.

Evlerin montajını buradan görebilirsiniz.

Volkswagen – Sosis

Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in en çok satan ürünü bir sosis. Evet sosis. Parça numarası 199 398 500 A, ilk olarak 1973 yılında yaratılmış, özenle korunan gizli bir tariftir. O zamandan beri, seçkin bir grup çalışan bu sosisi Wolfsburg fabrikasında üretmektedir. Avrupa’daki şirket fabrikalarında kahvaltı ve öğle yemeklerinde servis edilmesinin yanı sıra Volkswagen Originalteil markasıyla marketlere de satılmaktadır. Günde 18.000’den fazla sosis üreten ekip, 2010’dan beri et yemeyi tercih etmeyenler için vejetaryen bir seçenek sunuyor. 2017 yılında Volkswagen 6,8 milyon köri sucuğu üretti. Üstelik yanına sos da yapıyorlar.

BMW – Yarış Kızağı

BMW, 2013’ten beri ABD Olimpiyat takımı için yarış kızağı yapıyor. İlk çıkışlarını Sochi Kış Olimpiyatları’nda yaptılar ve takım için 3 madalya kazandılar. Şirket şu anda hala yarış kızakları için teknoloji geliştiriyor.

GM – Dizel Lokomotif

Evet ünlü otomobil firması GM zamanında dizel lokomotif üretiminde de bulunmuş. Hikayesinden bahsedelim;

1920’lerin sonlarında, efsanevi GM Araştırma şefi Charles F. Kettering, kişisel yatında kullanmak üzere bir dizel motor için alışverişe gitmesi ve GM’nin üretici şirketleri satın aldığı ve kapattığını keşfetmesi ile başlıyor. Bu kapatılan şirketlere Ohio’dan Winton Engines ve demiryolu işletmesi için buhar motorlarıyla rekabet etme çabalarına başlamış olan Electro-Motive Corp. da dahil. GM bu şirketlerden lokomotif geliştirmek için yararlanmaya karar verdi ve çalışmalar başladı.

1930’ların sonlarında, GM AR-GE’nin bu çalışmaları ilerledi ve lokomotifler aktif kullanılarak yapılan 11 aylık bir test, daha az işçilik ve bakıma ihtiyaç duyduklarını ve buhar motorlarının yarı fiyatına çalıştırıldığını kanıtladı.

Savaş yıllarında GM, bu lokomotifleri demiryollarına ücretsiz olarak sundu ve GM’nin Elektro-Motive Bölümü’ndeki (EMD) üretim, savaş gemileri ve tekneler için dizel deniz motorlarına dönse bile, lokomotif testleri devam etti. En iyi buhar rakipleri Baldwin ve Alco, diğer savaş çalışmaları için kendi yeni gelişen dizel projelerini bir kenara bırakmak zorunda kaldılar. Böyle olunca GM öne çıkma şansı yakaladı.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra EMD, rekabet avantajına sahipti ve demiryolları dizel gücüne geçtiğinde pazardan büyük bir pay aldı. 1954’te 15.000 dizel lokomotif satmıştı ve buhar gücü ise neredeyse ölmüştü.

GM, 2005 yılında EMD’yi özel sermaye yatırımcılarına sattı. Bugün bu kuruluş, Caterpillar’ın bir alt bölümü olarak bulunuyor.

HENÜZ YORUM YOK