Ana Sayfa Genel Otomobilde Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

Otomobilde Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

0
2220

Her şoförün yılların verdiği deneğimle edindiği deneğimler vardır. Ya da yılların usta şoförlerinden edindiği önemli bilgiler. Peki bu bilgilerin hala geçerliliği var mı?

Teknolojinin gelişmesi otomobillerin motor sistemlerinden lastiklerine kadar birçok parçanın kullanımını da değiştirdi daha verimli hale getirdi. Ama hala eski alışkanlıklar devam ediyor. Otomobilde doğru bildiğimiz ama geçerliliğini yitirmiş ya da hiçbir faydası/zararı olmayan alışkanlıkları derledik.

Motorun ısınmasına artık gerek yok

Neredeyse her sürücü yola çıkmadan önce motoru ısıtmak için dakikalarca çalıştırıyor. Hatta soğuk havalarda motoru ısıtma süresi çok daha uzuyor. Ancak yeni teknolojiye sahip motorlarda bu uygulamaya gerek yok. Araçların kullanma kılavuzunda da bundan bahseder. Direkt enjeksiyon yönteminin kullanıldığı son teknoloji motorlarda kontağı çalıştırdıktan sonra yola çıkabilirsiniz. Sadece birkaç dakika yakıtın optimum ısıya ulaşması için aşırı hız yapmamaya dikkat etmeniz yeterli.

 

Spor otomobiliniz yoksa normal benzin işinizi görür

Eğer yüksek performanslı spor otomobiliniz yoksa yüksek kaliteli benzine pek ihtiyacınız yok. Binek bir aile yada şehir içi otomobile sahip seniz, normal benzin zaten aracınızın motorunu temiz tutacaktır. Yüksek kaliteli benzinlerin aracın gücünü arttırdığı, daha çok yol gittiği belli ama bunu ancak yüksek performanslı motora sahip bir aracınız varsa fark edersiniz.

 

ABS normal frene göre daha kısa mesafede durdurur

ABS‘nin ani frenlerde normal frene göre daha güvenli olduğu yadsınamaz bir gerçek. Ama ABS’nin sağladığı güvenlik aracı daha kısa mesafede durdurması değil. ABS, ani bir fren durumunda tekerlerin kaymasını engeller ve fren sırasında aracın manevra yapmasına olanak sağlar. ABS daha kısa mesafede durdurmaz ama çok daha güvenli bir şekilde durdurur.

 

Lastik havasının düşük olması yol tutuşunu artırmaz

Bazı sürücüler düşük havaya sahip lastiklerin daha iyi yol tuttuğunu ve daha konforlu olduğunu iddia ederler. Ama düşük havaya sahip lastikler ne yol tutuşunu arttırır nede konforu. Hava basıncının düşük olduğu lastiklerin tabanı yere daha fazla yayılır, orta kısımları içe girer ve yol ile teması kesilir. Yani hem lastiğin yol tutuşu azalar hem lastiğin ömrü azalır hem de kasis ve çukurlarda aracın jantının hasar görme olasılığı artar.

Düşük hava basıncına sahip lastiklerin diğer olumsuz etkileri; kayma daha düşük hızlarda başlar, fren mesafesi uzar, direksiyon hareketlere daha geç tepki vermeye başlar ve sonuç olarak kaza olasılığını büyük ölçüde arttırır.

 

Sürücünün rahat ettiği koltuk pozisyonu güvenli pozisyon olmayabilir

Sürücünün koltuk pozisyonunun doğrulu, sürücünün konforuna göre belirlenmez. Sürücünün araca hakim olup olamayacağına göre belirlenir. İlk olarak koltuğun direksiyona olan mesafesi ne çok uzak nede çok yakın olmalıdır. Sürücünün fiziksel özelliklerine göre belirlenmelidir. Direksiyon 9:15 pozisyonunda tutulduğunda kollar kesinlikle dümdüz olmamalıdır. Koltukta olabildiğince dik konumda olmalıdır.

 

Doğru takip mesafesi hızın yarısı değildir

Doğru takip mesafesi hızın yarısıdır kuralını her sürücü bilir. Kurala göre 90 km/s hızla seyreden aracın öndeki araçla olan takip mesafesi 45 m olması gerekir. Ama seyir halindeyken hem bu mesafeyi ayarlamak zor hem de fren mesafesine göre 45 metre kısa bir mesafe. Peki doğrusu ne?

Takip mesafesini ayarlamak için dünya çapında kullanılan 3 saniye kuralı daha güvenli ve daha doğru sonuç veriyor. Kurala göre 95 km/s hız altında ilerleyen bir sürücü, doğru takip mesafesini ayarlamak için öndeki aracın bir tabelanın yanından geçtiği anda 1001, 1002, 1003 şeklinde sayıyor. Sürücü 1003’ü saydığında saylamaya başladığı noktaya gelirse doğru takip mesafesine sahiptir. Yağmurlu, sisli havalarda ve hızın 95 km/s’den fazla  olduğu zamanlarda 3 saniyenin daha da arttırılması gerekmektedir.

 

Antifriz sade kışın kullanılmaz

Antifriz genel olarak kışın kullanılan ve motor soğutma sıvısının donmasını engelleyen bir maddedir. Ancak genel kullanışın tersine antifriz sadece kışın işe yarayan bir madde değildir, 12 ay boyunca kullanılması motor için daha iyidir. Antifriz, soğutma sisteminde bulunan boruların, motor bloğunun, silindir başlığının ve kalorifer peteklerinin paslanmasını da önler.



Kuru tip hava filtresi basınçlı havayla temizlenmez

Kuru tip hava filtresinin basınçlı havayla temizlendiğinde performansı arttırdığı gibi bir görüş var. Bu yöntem araç motoruna ağır hasar verebilir. Basınçlı havayla temizlenen kuru tip hava filtresinin gözeneklerinde genişlemeler meydana gelir ve gözeneklerden normalde geçmeyecek olan toz parçaları filtreden geçerek motora ulaşır. Motora ulaşan toz parçaları ise silindir ve piston segmanlarında zımpara etkisi yaparak motora zarar verir. 

HENÜZ YORUM YOK