Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre Otomotivde ÖTV yetkisi Cumhurbaşkanına devredildi. Otomobillerden alınan Özel Tüketim vergisi (ÖTV) ile ilgili yeni bir düzenleme yapıldı. Resmi Gazete’de bugün yayımlanan kararda, ‘vergi oranı ve yetki’ başlıklı maddede değişiklikler yapıldı. Yapılan değişikliklere göre maddede bulunan ‘Bakanlar Kurulu’ ibaresi ‘Cumhurbaşkanı’ olarak değiştirildi. Bu değişiklik sonucunda ÖTV oranlarını bir katına arttırma veya sıfıra indirme yetkisi Cumhurbaşkanınca düzenlendi. Buna göre yetki, ÖTV oranları ve matrahlarının alt ve üst sınırını 3 katına kadar artırma veya sıfıra indirme olarak düzenlendi. Detayları siz değerli okuyucularımız için derledik.
Otomotivde ÖTV Yetkisi Devri İle Beraber Farklı Matrah Grupları Oluşabilir
Resmi Gazete’de bugün yayımlanan düzenlemeye göre, Cumhurbaşkanı ayrıca; belirlenen ÖTV ve matrah sınırları içinde kalmak şartıyla 87.03 GTİP numarasında yer alan binek otomobiller için farklı matrah grupları oluşturabilecek. Ayrıca Cumhurbaşkanı malların matrah grupları, motor gücü, cinsi, sınıfı, üst yapı gövde tanımı, emisyon türü ve değeri, istiap haddi ile yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibarıyla farklı oranlar belirleme yetkisine de sahip olacak. Ayrıca otomotivde ÖTV yetkisi değişikliği ile beraber itfaiye öncü araçları ÖTV kapsamından çıkarıldı. Bu bağlamda araçların ÖTV’siz olarak teslimi için gerekli donanım özelliklerine ilişkin düzenleme yapıldı.
Mevcut ÖTV Uygulaması
Otomotivde ÖTV yetkisi devri ile beraber merak edilen bir çok konu mevcut. Fakat bunların başında şu anda ÖTV uygulamasının nasıl olduğu geliyor. Mevcutta bulunan ÖTV uygulamasına göre, motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyenlerde ÖTV matrahı; 120 bin TL’yi aşmayanlarda yüzde 45, 120 bin-150 bin arası yüzde 50, 150 bin-175 bin arası yüzde 60, 175-200 arası için yüzde 70 olarak uygulamada.
Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçen fakat 2000 cm3’ü geçmeyenlerde ise ÖTV matrahı; 130 bin TL’yi aşmayanlar için yüzde 45 olarak uygulanıyor. 130 bin-210 bin arası otomobiller için ise yüzde 50 olarak uygulanmakta. Otomotivde ÖTV yetkisi devri ile beraber Cumhurbaşkanı tarafından bu oranlar tamamen değiştirilebilecek.