Geçtiğimiz günlerde uluslararası bir denetim şirketi olan KPMG tarafından yapılan araştırmalara göre Türkiye otonom sürüşe hazır değil hatta hazır olmaya bile yakın değil.
Otonom Sürüşe Hazır Olan Ülkeler
2020 Otonom Araçlara Hazırlık Endeksi adlı çalışmayla 28 ayrı ölçüm tek bir puan altında birleştirildi ve sürücüsüz seyahate hazır olan 30 ülkeyi listeledi. Listenin ilk sırasında Singapur olurken Türkiye ilk 30 ülkenin olduğu sıralamada bulunmuyor.
Söz konusu 28 ölçüm ise 4 ana başlık altında incelendi.
1.Politika ve Mevzuat
2.Teknoloji ve İnovasyon
3.Altyapı
4.Tüketici Tercihi
Son iki yılda Hollanda’nın arkasında olan Singapur bu yıl Hollanda’yı geride bırakarak ilk kez lider olmayı başardı. Singapur, hem “Politika ve Mevzuat” hem de “Tüketici Tercihi” olarak diğer tüm ülkeleri geride bıraktı. Teknoloji ve inovasyon sınıfında 5. olurken altyapı olarak otonom sürüşe en hazır 11.devlet konumunda. 2022 yılına kadar tüm hazırlıkları tamamlamayı hedefleyen Singapur, 3 ayrı güzergahta sürücüsüz otobüslerini halkının kullanımına sunacak. Ayrıca Singapur’daki şu an bulunan 1.600 şarj dolum noktası da 2030 yılına kadar ihtiyaca göre 28.000 adet seviyelerine kadar yükselecek.
Hollanda ise altyapı başlığının altında bulunan kişi başına düşen şarj istasyonu sayısındaki yeterliliği sebebiyle altyapı olarak otonom sürüşe en hazır devlet statüsüne erişti. Bu durumun dışında “Politika ve Mevzuat” başlığı altında otonom sürüşe en hazır 3.devlet olurken “Tüketici Tercihi” başlığında 7.ve “Teknoloji ve İnovasyon” başlığında da otonom sürüşe en hazır 10.ülke oldu.
Norveç ise listeye 3.sıradan girip podyumun son ismi olmayı başarmış. Geçtiğimiz yıl Norveç, bazı yollar üzerindeki otonom sürüş hız limitini arttırmıştı. Ayrıca halkı vergisel bazda da elektrikli otomobil almaya teşvik ettiği için otonom sürüş bakımınan en hazır 3.ülke oldu.
Politika ve Mevzuat
Politika ve mevzuat alanında; elektrikli araç düzenlemeleri, hükümetin değişime hazır olması, hükümetin geleceğe dair yönelimleri ve veri paylaşımı ortamlarına göre 4 farklı araştırma yapılmış sonucundaysa liderlik Singapur’a gitmiş.
Teknoloji ve İnovasyon
Teknoloji ve inovasyonda ise sektör ortaklıkları, otonom teknoloji üzerine çalışan firma sayısı, elektrikli otomobiller ile ilgili alınan patent sayıları, sektör yatırımları, son teknolojilerin kullanılabilirliği, inovasyon yeteneği, siber güvenlik, elektrikli otomobillerin pazar payı, bulut teknolojileri ve nesnelerin interneti şeklinde değerlendirilmiş ve liderliği İsrail kazanmış.
Altyapı
Altyapı araştırmasındaysa şarj istasyonları, 4G kapsama alanları, yol kalitesi, teknolojik altyapı değişimine hazırlık, mobil bağlantı hızı, geniş bant bağlantıları değerlendirildi ve Hollanda bu alanın en iyisi oldu.
Tüketici Tercihi
Tüketici tercihindeyse genel olarak; test alanlarının çevresinde yaşayan nüfus, sivil toplum teknolojisi kullanımı, tüketicilerin dijital becerileri, bireysel hazırlık gibi birkaç durum değerlendirildi. Değerlendirmelerin sonucundaysa Singapur lider oldu.
Kaynak: KPMG