Arabanın kaymasıyla alakalı bir konu olan Oversteer (Arkadan Kayma) ve Understeer (Önden Kayma) can yakmaya devam ediyor. Gereken önlemlerle alakalı bir yazı hazırladık. Okumaya devam edin…
Araba kullanırken başımıza gelmesinden korktuğumuz olaylar sıralamasında araba hakimiyetini kaybetmemiz de yer alır. Yolda giderken arabanın hakimiyetini kaybetmemiz yüksek riskli kaza ihtimallerini de beraberinde getiriyor. Araç hakimiyetini kaybetmeyi simgeleyen 2 terim bulunuyor.
Oversteer(Arkadan Kayma) ve Understeer (Önden Kayma) olarak ele alacağımız bu konunun ayrıntılarına haberimizin devamında yer verdik.
Oversteer (Arkadan Kayma) Nedir?
Genellikle arkadan çekişli araçlarda meydana gelen kayma eylemi, aracın sabit bir doğrultuda kendi şeridinden giderken arka tarafının kaymasıyla sonuçlanır.
Arabam Neden Arkadan Kayıyor?
Arabanın kayması, bazen lastiklerin yapısı, bazen yol durumu, bazen de gaz ve fren ayarımızı sabit tutamadığımız zamanlarda meydana gelir. Aracın kaydığı durumlarda kontrolü tamamen kaybederiz. Bu durum yoğun trafiğin olduğu yerlerde veya otoban gibi hız yapılan geniş şeritli yollarda ciddi kazalara neden olabilir.
- Arabanın denge noktası yol tutuş açısından çok önemlidir. Tekerleklerin havası ve yapısı bu denge noktasını çok fazla etkiler.
- Ani fren yaptığımızda ise denge noktası değişecek ve araba ön tarafa doğru eğileceği için arka tekerleklerin yer ile olan bağlantısı kesilir. Dolayısıyla kayma işlemi o an başlamış olur.
- Virajlara girdiğimiz esnada tekerleklerdeki basıncı hissederiz. Bu basınç bizi yolda tutan şeydir. Ani hızlanma bu basıncı ortadan kaldırabilir. Yol ile lastikler arasında kısa süreli bir kopukluk olsa da araba temassızlığı hissettiği an kaymaya başlayacaktır.
- Direksiyon hakimiyetinin dış etkenleri en aza indirmek adına sürücünün elinde olduğunu biliyoruz. Peki sürücü hata yapamaz mı? Tabi ki yapar. Ani dönüş ve direksiyondaki salınım hareketleri aracın yol tutuşunu etkileyecektir ve haliyle araba kayma belirtilerini gösterecektir.
Aracımın Arkadan Kaymasını Nasıl Önlerim?
- Öncelikle araba kayarken hızlı düşünmeliyiz ve panik yapmamalıyız. Araba kaymaya başladıysa frenle olan bağınıza o an son vermeli ve aracın gaz pedalına yavaş yavaş yüklenmelisiniz. Kayan aracın ileriye gitmesine yönelik bir hareket yaptığınız için arabanın kayma işlemine başladığınız anda düz bir konuma gelmesini sağlayabilirsiniz. Ancak hızlı düşünemeyip hamleyi anlık olarak yapmakta geç kalırsanız bu yöntem işe yaramaz.
- Gaz pedalına yüklenmek ve aracı düz yapmak istediniz. Ancak geç kaldınız. Bu durumda ise yönünü şaşıran aracın çevreye en az zarar vereceği ve aracın en az hasar göreceği bir bölgeyi hızlı bir şekilde düşünüp tespit etmeli ve yavaşlamak için fren pedalına 1 saniye, gaz pedalına ise 2 saniye basarak aracın yer ile bağlantısını sağlamaya çalışmalıyız. Yer ile temas sağlandığı anda frene basıp durmak gerekir.
- Teknik donanıma sahip bir arabanız varsa yolda giderken ASB, ESP, ASR gibi sürüş sistemlerini aktif konumda bulundurun. Aracın kaymamasına yönelik geliştirilen bu sistemler yol boyunca güvenliğinizi sağlayacak ve arabanın kaymasını engelleyecek özelliklere sahipler.
Understeer (Önden Kayma) Nedir?
Çoğunlukla ön tekerleklerde gerçekleşen ve halk arasında önden kopma da olarak bilinen bu kayma şekli aracın yolda giderken ön tekerleklerden kaymaya başlamasını temsil eder.
Arabam Neden Önden Kayıyor?
Oversteer (Arkadan Kayma) da olduğu gibi yol tutuş konusunu doğrudan etkileyen faktörler nedeniyle önden kayma meydana gelir. Bunlar genellikle süspansiyon sisteminin ayarsızlığı, şasi denge dağılımı, lastiklerin durumu, ani hızlanma ve virajdayken frene basmak olarak gösterilebilir.
Önden Kaymayı Nasıl Engellerim?
Önden kayma daha kontrol edilebilir bir kayma çeşididir. Ancak panik ve yanlış hamleler aracınızın kaza yapmasına neden olur.
- Öncelikle kaza esnasında direksiyonu sabit tutmalısınız yapmamanız gereken şey ise frenlerle temasınızı kopartmanız. Çünkü frenler aracın o an için kilitlenmesine ve sizden daha bağımsız hale gelmesine neden olur. Yani aracın kayma halini hızlandırmış olursunuz.
- Engellemek için bir süre sabit tuttuğunuz direksiyonu yol durumuna göre yavaş yavaş sağa sola çevirirseniz aracı eski denge noktasına getirmeniz mümkün. Her şeyden önce aracınızın yol tutuşunu hissetmelisiniz. Aracın tutuşa meyilli olması esnasında gaz pedalına çok hafif yüklenerek tutunma işlemini hızlandırabilirsiniz.
virajlara yavaş girmek her zaman iyidir. Güvenli sürüşü sağlar