Arabam.com’un sponsorları arasında yer aldığı, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği’nin (OYDER) her yıl gerçekleştirdiği Otomotiv Kongresi’nin 6’ncısı 12 Mayıs Perşembe günü İstanbul Swissotel’de düzenlendi.
Başbakan Yardımcısı Şimşek’ten otomotive destek sözü
OYDER Otomotiv Kongresi’nde konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, sektörün vergi, KDV ve hurda araçlar ile ilgili beklentilerine yönelik çalışmalar yapacaklarını söyledi. Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği’nin (OYDER) her yıl gerçekleştirdiği Otomotiv Kongresi’nin 6’ncısı İstanbul Swissotel’de düzenlendi. Ana teması “Dijital Dünyaya Geçiş ve Başarı Odaklı İş Modelleri” olan kongrenin açılış konuşmaları Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, OYDER Başkanı Z. Alp Gülan ve Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen tarafından yapıldı.
Şimşek’ten destek sözü
Kongrenin açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türk otomotiv sektörünün tasarım ve üretim konusunda küresel bir oyuncu olduğunu belirtti. Şimşek, otomotiv sektörünün çok hızlı değişim gösterdiğini belirterek “Bundan 10 yıl önce bir otomobilde yazılım ve elektronik aksam yüzde 7’sini dahi oluşturmuyordu. Bugün yüzde 25’ini oluşturuyor” dedi. Şimşek, otomotiv sektörünün üzerinde ağır vergi yükü olan bir sektör olduğunu da kaydederek şunları söyledi; “Gelir vergisi reformu ile birlikte vergilerin tabana yayılması konusunda yapısal çalışmalar içindeyiz. Vergiler tabana yayılırsa nispeten ağır vergi yükü gözden geçirilecektir. Görüyoruz ki; Türkiye’de satılan araçların büyük bir kısmı ithal. Vergilerin yüksekliği cari açığı kontrol altına almak için. Sektörün büyümesi için de vergi konusunda çalışmalar yapmaya kararlıyız.”
Bir markamız yok
Türkiye’nin otomotivin farklı alanlarında çok mesafe kat ettiğini ancak bir markası olmadığını ifade eden Şimşek “Bu noktada da büyük bir çaba var. Bu çabanın başarılı olmasını ümit ediyorum” diye konuştu.Şimşek ikinci el satışlarında KDV ve ekonomik ömrünü tamamlamış araçlar konusunda çalışmalar yapacaklarını da kaydederek şöyle konuştu;
“Sektör tarafından sunulan ve üzerinde çalışma yapılan KDV ile ilgili konu makul ve mantıklı geldi. Bu konuda sektör temsilcileriyle ortak çalışmalar yapabiriz. Bunun takipçisi olacağım. Trafikteki yaşlı araçlar meselesi de önemli. Geçmişte bu konuda teşvikler getirdik. Tekrar bu konular masaya yatırılabilir. Bu araçların karıştığı trafik kazalarının azaltılması çok önemli. Yeni araçlardaki ileri teknoloji çok kazaların önlemseinde çokyardımcı oluyor. Mevcut taşıtlarda çok iyi teknolojiler var. O yüzden inanıyorum ki; bu teknolojileri kullanmak için, eski araçları değiştirmenin imkanlarını her zaman oluşturmak lazım. Tekrar bu konular masaya yatırılabilir.”
Satışlar gerileyecek
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Z. Alp Gülan, kongrede otomotiv yetkili satıcılarının dijital çağa uyum konusunda hem sektörle hem de paydaşlar ile bilgi alışverişinde bulunmak istediklerini kaydetti.Gülan, 2015 yılında Türk otomotiv sektörünün üretim, ihracat ve iç pazarda başarılı bir yıl geçirmiş olduğuna da dikkat çekerek “Dünya otomotiv sektöründe üretim artışı yüzde 1 iken ülkemizde bu artış yüzde 16 olarak gerçekleşmiş ve dünya otomotiv üretimi sıralamasında 17’incilikten 15’inci sıraya yükselmemize vesile olmuştur. Toplam otomotiv üretiminde Avrupa’da 6’ncı sıradan 5’inci sıraya yükselmiş durumdayız. 2016 yılında ise 1.400.000 adet motorlu araç üretiminin aşılacağı, ihracatın 1.000.000 adedi geçeceği ve iç pazarın da geçen yılın biraz altında kalacağı yönünde beklentiler hakimdir” diye konuştu.
Dijitalleşmeye geçmeliyiz
Gülan, her sektörde olduğu gibi dijitalleşmenin, yaşamı ve iş yapış şekillerini değiştirdiğine de vurgu yaparak şunları söyledi;
“Tüketici ile temas eden ve otomotivin ürettiği değerleri son kullanıcıyla buluşturan yetkili satıcılarımızın da bu süreçten etkilenmemesi mümkün değildir. İnovasyon ve değişim bir seçenek değil bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Önümüzdeki 5 yılda her firmanın öncelikli hedefinin iş süreçlerinde dijitalleşmeyi sağlamak üzere zaman, kaynak ve emek harcaması gerekmektedir. Bunu yapmayanlar ise sektörlerinden ne yazık ki elenecektir. Geleceğin iş modeli veriye dayanacaktır ve veriden değer yaratmak büyük önem taşıyacaktır. Tüketici tercihleri eskiye nazaran çok daha önemli bir rol oynamaya başlamıştır.İş modelini düşük fiyatla çok sayıda müşteriye satış yapma üzerine kuran yapıların pazar paylarını, müşterilerinin taleplerini bilgi ve iletişim yatırımları ile karşılayan rakiplerine kaptırmaları kaçınılmaz olacaktır. Biz veriyi paylaşmaya açık mıyız onu iyi düşünmemiz gerekmektedir. Şeffaflık, zamanlama, güçlü bilgi ve operasyonel verimlilik bu dönüşüm için büyük önem taşımaktadır.”
Paneller ilgi çekti
Türk otomotiv sektörünün önde gelen yöneticilerinin de hazır bulunduğu kongrede Brezilya’dan Grupo Parvi’nin CEO’su Bruno Schwambach, Avrupa’nın 12’nci otomotiv perakendecisi olan Norveç merkezli Bertel O. Steen’in CIO’su Runar Myhre, dijital dünyada inovasyon seminerleri veren İspanyol Pau Garcia-Mila, ABD’li COX Otomotiv Uluslararası Yazılım Başkanı Patrick Katenkamp ve Verona Üniversitesi Otomotiv Bölümü’nden Doç. Dr. Leonardo Buzzavo da konuşmacı olarak yer aldı.Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği tarafından gerçekleştirilen “Otomotiv Kongresinin” ilk panelinde “Otomotiv Perakendeciliğinde Türkiye Modeli” tüm yönleriyle ele alındı. Otomotiv Gazetecileri Derneği Başkanı Ufuk Sandık’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele; BMW Mini Genel Müdürü Ayhan Ölçer, Opel Genel Müdürü Özcan Keklik ve Nissan Genel Müdürü Sinan Özkök katıldı.Kongrenin ikinci panelinde ise “Avrupa Otomotiv Perakendeciliğinde Dijital Uygulamalar” konusu tartışıldı. Bu bölümde Norveç Bertel O. Steen AS CIO’su Runar Myhre ve ABD’li COX Otomotiv Uluslararası Yazılım Başkanı Patrick Katenkamp örnek uygulamalar ile ilgili kendi tecrübelerinden örnekler verdiler. Kongrede ayrıca Türkiye, Avrupa ve Dünyadan Örnekleriyle Otomotiv Perakendeciliği’nde En Başarılı Uygulamalar da katılımcılar ile paylaşıldı.