Ana Sayfa Genel Park Mesafe Kontrolü (PDC) Nedir? Arızası Nasıl Anlaşılır?

Park Mesafe Kontrolü (PDC) Nedir? Arızası Nasıl Anlaşılır?

2
8710

Park Mesafe Kontrolü (PDC), manevra ve park etme sırasında sürücüleri destekleyen ve aracın yakın çevresindeki engellere karşı onları uyaran bir sürücü destek sistemidir.

Geleneksel park yardımı, birkaç sensör kullanılarak yayılan ultrason temelinde çalışır. Bir engel tespit edilirse sürücü görsel veya işitsel olarak bilgilendirilir. Aracın genişliği boyunca ne kadar çok ultrasonik sensör kurulur ve dağılırsa, ölçüm sonucu o kadar doğru olur. Araca veya sisteme bağlı olarak, gerekli bilgileri sağlamak için LED ekranlar, ekrandaki grafik gösterimler veya tamamen akustik sinyal cihazları kurulabilir.

Bazı araç üreticilerinin sistem tanımları

Akustik Park Sistemi (APS) Audi
Park Mesafe Kontrolü (PDC) Volkswagen, Koltuk, Skoda, BMW, Toyota, Ford, Mazda, Range Rover, Volvo
Park Yardım Modülleri (PAM) Ford
Parktronik Mercedes Benz
Park Yardım Sistemi (PAS) Volvo

Ultrason Tabanlı Park Yardımı (Pdc) Tasarım Ve İşlevi

Aşağıdaki sistem açıklamaları ve teşhis bilgileri bir Golf V Plus örneği kullanılarak gösterilmektedir. Üreticinin tamamen akustik park yardımına yönelik tanımı, park mesafe kontrolüdür (PDC). Arka tampona dört ultrasonik sensör takıldığından, buna 4 kanallı sistem adı verilir.

Park Yardımı İşlevi Nasıl Çalışır?

Geri vitese takılır takılmaz park yardımı devreye girer. Tampona monte edilen ultrasonik sensörler, birleşik gönderme ve alma modunda bir ultrasonik darbe paketi yayar. Bir engel (eko) tarafından yansıtılan sinyaller ultrasonik sensörler tarafından tekrar alınır, güçlendirilir ve ardından dijital bilgi olarak kontrol ünitesine iletilir.

Araç marka ve modellerine göre PDC sistem çeşitleri

 

Kontrol ünitesindeki bir algoritma, sinyallerin geçiş süresi farkına bağlı olarak engele olan mesafeyi hesaplar. Alma modundayken, bir ultrasonik sensör ayrıca komşu ultrasonik sensörlerden sinyaller alır. Kontrol ünitesi böylece birkaç sensörden gelen sinyalleri değerlendirebilir ve sonuç olarak minimum mesafeyi hesaplayabilir. Akustik mesafe uyarı sistemi, 160 cm’lik bir mesafede devreye girer. Ses sinyalinin frekansı, yani bip sesi engele olan mesafe azaldıkça değişir. Mesafe 20 cm’den az ise sürekli bir ses duyulur. Geri vitesten çıkıldığında veya 15 km / s’lik bir hızı aştığında, park yardımı kapatılır.

PDC Sistem Bileşenleri Nelerdir?

Kontrol ünitesi

Aracın arka bölümü için park yardımı bileşenlerden oluşur
Kontrol ünitesi, dijital giriş sinyalleri tarafından sağlanan verilerden engele olan mesafeyi belirler.

Ultrasonik sensörler

Her sensörün kendi elektroniği vardır ve bir veri hattıyla kontrol ünitesine bağlanır. Tüm sensörlerin ortak bir güç kaynağı vardır. Ultrasonik sensörün yapısı / tasarımı Dekuplaj elemanı, zar, elektriksel bağlantı ve sensör muhafazasından oluşur.

Akustik sinyal cihazı

Sinyalleme cihazı, kontrol ünitesi tarafından kontrol edilir ve bir rezonatör ile birlikte piezoseramik yoluyla bir ses frekansı (yaklaşık 1 kHz) üretir.

Park Yardımı Sistemi Arızası Nasıl Anlaşılır?

Park yardımı başarısız olursa Arıza lambası yanar (sisteme bağlı) veya kontrol ünitesinde hata girişi vardır.

Sistem neden arızalanır?

Park yardımının arızalanmasından aşağıdaki nedenler sorumlu olabilir:

Güç kaynağı arızalı
Tampon veya sensörlerde harici hasar
Arızalı ultrasonik sensör
Arızalı ses sinyal cihazı (bipleyici)
Arızalı kontrol ünitesi

Park Mesafe Kontrolünün (PDC) Kontrol Edilmesi

Ultrasonik sensörler veya daha doğrusu sistem işleyişi, ilgili üst düzey kontrol ünitesi tarafından izlenir. Ortaya çıkan her türlü hata, kontrol ünitesinin hata hafızasında saklanır ve uygun bir teşhis ünitesi kullanılarak değiştirilebilir / güncellenebilir. Bazı araç modellerinde, bir sistem hatası durumunda gösterge panelinde bir uyarı mesajı da görüntülenebilir.

Bununla birlikte, kontrol ünitesi teşhisi yapılmadan önce, ilk sorun giderme faaliyetlerinin bir parçası olarak sistem bileşenlerinin görsel bir incelemesinin yapılması tavsiye edilir.

İkinci el BMW ilanları

2 YORUMLAR