Ana Sayfa Danışman Piston Erimesi Nedir? Çözümü ve Maliyeti Nasıldır?

Piston Erimesi Nedir? Çözümü ve Maliyeti Nasıldır?

0
10445

Otomobiller hayatımızın bir parçası olarak bizlere hizmet verir. Tabiki bu hizmetin karşılığı olarak bakım isterler. Zamanında yapılmayan bakımlar otomobillerin arıza vermesine neden olur. Bu yazımızda birçok kişinin korkulu rüyası olan, motorun en önemli parçalarından biri olan piston erimesi arızasından, akabinde bu arızanın oluşma sebebi nedir? Çözümü nedir? Bunlardan bahsedeceğiz.

Piston Erimesi Nedir?

Pistonlar, alt kısmı krank miline bağlı olan silindirin içerisinde yukarı aşağı hareket ederek yanma sayesinde motor hareketinin devamlığını sağlamaya yarayan parçalardır. Oluşan bu yanma, motorun çalışması anlamına gelir. Motor çalıştıkça ısınır ve aracın soğutma sistemi devreye girer. Soğutma sisteminde oluşan herhangi bir sorun motorun soğumasını engeller. Soğuyamayan motor ilk olarak silindir kapak contasını yakar bununla birlikte pistonlarda erime gerçekleşebilir. Piston eriyince gömleklere zarar verir. Sonuç olarak motor revizyon gerektirir.

Piston Neden Erir?

Motorlarda bulunan pistonlar aslına bakarsanız direkt olarak yanmaya maruz kalan parçalardır. Yani sıcaklığa olan dayanımı yüksektir. Pistonun erimesi için çok yüksek sıcaklıklar gerekiyor. Normal şartlarda aracınızla giderken hararetin yükseldiğini görüp durduğunuzda böyle bir sorunla karşılaşmazsınız. Ancak o şekilde yola devam etmek demek. Motorun dur uyarısını dikkate almamaktır. Bu da çok fazla sıcaklık, akabinde de pistonların erimesi demektir. Eriyen piston genişleme yapar. Sekmanları bozar. Bu şekilde çalışması da pistonun çalışma yeri olan silindirlerde aşınmaya sebep olur. Bu durum da motorun komple revizyonu anlamına geliyor.

Piston Erimesi Çözümü Nedir?

Aracınız çok yüksek bir hararet gördü. Tamir servisine götürdünüz. İlk yapılacak olan şey silindir kapağının sökülmesidir. Silindir kapağı sökülünce her şey ortaya çıkar. Pistonlarda erime delinme var mıdır? Gömleklerde çizik var mıdır? Motorun bu kısımlarında sıkıntı varsa motor bloğu araçtan söklür. Motor bloğu dağıtılır. Gömlekleri onlama kurtarırsa onlama işlemi yapılır. Kurtarmaz ise gömlekler değiştirilir. Bazı araçlarda pres olduğu gibi bazılarında da sulu gömlektir. gömlekler presli ise gömlek çakma işlemi rektefiyecide yaptırılır. Motorunuz yeni parçalarla toplanır. Bu arada hararet gören silindir kapağı da taşlama payı varsa taşlanır. Yoksa silindir kapağı almanız gerekebilir.

Motor Revizyon Maliyetleri

Yapılan motor yenileme işleminin maliyeti marka marka çok değişmektedir. Markanın yanı sıra yakıt tipi de etkilemektedir. Örnek verecek olursak Renault 19 1.6  karbüratörlü aracın komple motor yenilemesi 8.500₺ ye halledilebilirken, Fiat grubunun 1.3 multijet motorunun komple yenilenmesi 12-13 bin₺ ‘yi bulmaktadır.

2.El Otomobil İlanları

HENÜZ YORUM YOK