Porsche Sentetik Yakıtı; Aslında Gaz Arabalarını EV-Clean Yapabilir… Verimlilik ve düşük uç torkun yanı sıra, daha az CO2 emisyonu, EV’lerin ICE arabalarına göre sahip olduğu en büyük avantajlardan biridir. Bununla birlikte, EV pilleri gerçekten uygun fiyatlı hale gelse bile, benzinli ve dizel motorlu arabalar öylece yollardan kaybolmayacak. Ve her klasik otomobil sahibi, aracını bir müze parçası gibi kilitlemez. Porsche’nin yakın zamanda karbon nötr sentetik bir yakıt geliştirdiğini duyurmasının nedeni budur. Ve görünüşe göre bu ‘e-benzin’ sadece bir temenniden daha fazlası.
Porsche Bu Sentetik Yakıtı Nasıl Yapmayı Planlıyor? Yenilenebilir mi?
Porsche’nin son zamanlardaki sıcak su smaçları göz önüne alındığında, karbon nötr sentetik bir yakıt lanse etmesi biraz garip görünüyor. Ancak, böyle bir yakıt üzerinde çalışan tek üst düzey otomobil üreticisi değil. Geçen yıl McLaren, sentetik yakıt geliştirmeyi desteklediğini açıklamıştı. Evo raporlarına göre BMW ve Aston Martin de bunu destekliyor.
Ayrıca Porsche, sentetik yakıtlara ağırlık veren ilk Volkswagen Auto Group şirketi değil. 2015 yılında Audi, bir ‘e-dizel’ pilot tesisi oluşturmak için Alman şirketi Sunfire ile işbirliği yaptı. Time raporlarına göre yakıtın kendisi de “net sıfır karbon ayak izi” ne sahipti.
International Business Times’ın haberine göre, tesisin günde yalnızca 151 litre e-dizel ürettiği kabul ediliyor. Ancak yine de Jalopnik raporlarına göre, tesis ve teknolojisi umut vaat etti. Audi’nin sentetik dizel yakıtını yaparken öğrendiği dersler, Porsche’ye sentetik benzini konusunda yardımcı olmuş gibi görünüyor.
Porsche’nin dediği gibi ‘eFuel’ CO2 ve su veya daha doğrusu CO2 ve hidrojen olarak başlar. Hagerty, karbon yakalama teknolojisinin ortam havasındaki CO2’yi filtrelerken, hidrojenin su elektrolizi yoluyla yapıldığını bildiriyor. Gazlar bir kez yapıldıktan sonra sıvılara dönüştürülür. Ve birlikte reaksiyona girerek metanol ve ardından hidrokarbonlar oluşturur. Roadshow raporlarına göre Porsche, ExxonMobil’in sentetik yakıt üretim teknolojisini lisanslıyor. Ancak temel süreç olan Fischer-Tropsch dönüşümü iyi biliniyor.
Porsche’nin sentetik yakıtı henüz tam olarak hazır değil. Alman otomobil üreticisi Siemens Energy, İtalyan Enel firması ve Şilili firmalar AME ve ENAP ile birlikte Şili’de bir pilot tesis kuruyor. Bu tesis, elektrolizi çalıştırmak için yerinde rüzgar türbinlerine sahiptir. Ve muhtemelen, yakıt üretiminin saldığı diğer enerji ile ilgili CO2 emisyonlarını dengeler.
Ancak, hala bir pilot tesis olmasına rağmen, Porsche’nin sentetik yakıt planları, Audi’nin planlarından biraz daha iddialı. Araba ve Sürücü raporlarına göre, ilk 34.340 galon eFuel 2022’ye kadar hazır olacak.
Bir LCA, bu sentetik yakıtı yakan bir ICE arabasının EV düzeyinde CO2 emisyonlarını serbest bırakıp bırakmadığını ortaya çıkarabilir.
Hagerty, geleneksel benzin yerine bu sentetik yakıtın kullanılmasının çeşitli avantajlar sağladığını bildiriyor. Daha az safsızlığa sahiptir, böylece NOx ve diğer CO2 dışı emisyonları azaltır. IEAM raporlarına göre buna solunum ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilecek zararlı kurum ve partikül emisyonları dahildir.
Ayrıca en önemlisi, Porsche, eFuel’in ICE arabalarından kaynaklanan CO2 emisyonlarını %85 oranında azaltabileceğini iddia ediyor. Porsche’nin motor sporları ve GT arabalarının başkan yardımcısı Dr. Frank Walliser, ICE arabalarının EV’lerin yaşam döngüsü emisyonlarına uymasını sağlayabileceğini bile iddia ediyor. Ama bu gerçekten mümkün mü, yoksa sadece abartı mı?
ICE otomobillerinin ve EV’lerin CO2 emisyonlarını gerçekten karşılaştırmak için, bazen yaşam döngüsü değerlendirmesi olarak adlandırılan bir yaşam döngüsü analizi gerekir. LCA’lar, bir ürünün yapılması, kullanılması ve elden çıkarılmasıyla ilgili maliyetlere, malzeme kullanımına ve emisyonlara bakar. Bu, “beşikten mezara” veya arabalarla ilgili olarak “tekerlekten kuyuya” yaklaşımıdır. Bunları öğrenmek ve gerçekleştirmek kimya mühendisliği eğitimimin bir parçasıydı.
Açık olmak gerekirse, EV’ler, özellikle pillerini yapmak söz konusu olduğunda, tamamen emisyonsuz değildir. Ancak, elektrik kaynaklarının yeterince temiz olması koşuluyla elektrikli araçlar, ICE arabalarından daha az CO2 emisyonu üretir. CarbonBrief, Avrupa Çevre Ajansı ve ABD Alternatif Yakıtlar Veri Merkezi raporuna göre bunun nedeni çoğunlukla koşarken yakıt yakmamalarıdır.
Peki ya o yakıt yakılmadan önce üreteceği CO2 atmosferden uzaklaştırılmışsa? Porsche’nin yakalanan CO2’den sentetik yakıt yaparak yapmaya çalıştığı şey bu. Ve rüzgar enerjisi kullanıldığında, yakıt üretiminden kaynaklanan net karbon kullanımı daha da düşer. En azından kağıt üzerinde verilen söz bu.
Bazı Uyarılarla Birlikte, Matematik ve Bilim Bunun Gerçekten Mümkün Olduğunu Söylüyor
Anlaşılır bir şekilde, Porsche eFuel tesisi hakkında herhangi bir somut veri yayınlamadı. Ayrıca, gerçekleşmiş olsa bile, tam ölçekli katı LCA’ların gerçekleştirilmesi genellikle aylar veya yıllar alır. Ancak Alman otomobil üreticisinin iddiaları ve vaatleri mümkün olabilir.
Journal of Sustainable Energy & Fuels dergisinde yayınlanan 2020 tarihli bir makalede, Liu ve ark. karbon yakalama ve Fischer-Tropsch sentezi yoluyla üretilen yakıtlar üzerinde bir LCA gerçekleştirdi. Ve sentetik yakıtlar tamamen karbon nötr olmasa da, geleneksel yakıtlardan daha az ömür boyu CO2 emisyonuna sahiptiler.
Kuşkusuz, bu sonuçlar düşük karbonlu elektriğe bağlıdır. Ancak sonuç olarak, Porsche’nin eFuel’inin vaatlerini yerine getirme şansı çok yüksek. Bu çok büyük.
Gerçek, yanan benzin, sentetik bile olsa, kullanım noktasında asla hidrojen veya pil kadar temiz olmayacaktır. Ancak karbon-nötr bir yakıt vaadi, biyodizelin ilk günlerinden beri ortalıkta dolaşıyor. Ayrıca görünüşe göre çok az şey gösteriyor. EV almaya gücü yetmeyen veya yaşam tarzları buna izin vermeyen insanlar için bu çok önemli.