Porsche Taycan Drift Rekoru
Porsche Taycan elektrikli otomobil yeni bir rekora imza attı. Porsche Taycan 42 kilometre boyunca (evet, yanlış duymadınız tam 42 kilometre!) drift yaparak Guinnes Dünya Rekorları kitabına girdi. Sürüklenmenin daha kolay olması için arkadan çekişli bir Porsche Taycan modeli kullandılar. Aracın bu versiyonu ise satış olarak yalnızca Çin’de mevcut.
42 Kilometrelik Drift Rekoru
Dünya rekoru suyla ıslatılmış çember şeklinde bir pistte gerçekleşti. Burada tam 55 dakika boyunca drift yapıldı.Rekora ilişkin açıklama şöyleydi: “Dünya rekorunun sahnesi Hockenheimring’deki Porsche Experience Center’dı. Porsche eğitmeni Dennis Retera ön tekerlekler hiçbir zaman virajla aynı yönü göstermeden 200 metre uzunluğundaki pistte 210 tur yaptı. 55 dakika sonra uzmanlardan alınan veriler doğrultusunda toplamda 42.171 metre yol kat etti. Retera, bu maraton mesafesini tamamlayarak elektrikli bir otomobille en uzun mesafeli dünya drift rekorunu elde etti. Ortalam hız saatte 46 kilomtreydi. Rekor, Çin’de satışta olan Porsche Taycan’ın arkadan çekişli versiyonuyla elde etti.”
Rekoru kıran sürücü Dennis Retera ise rekor hakkında şunları söyledi: “Elektronik stabilite programları kapatıldığında, elektrikli Porsche Taycan ile drift yapmak, özellikle de arkadan çekişli bu model ile son derece kolay. Araçta drift için gereken güç her zaman mevcut. Aracın düşük ağırlığı ve uzun dingil mesafesi sayesinde dengeyi sağlamak da kolay oluyor. Şasinin ve direksiyonun hassas tasarımı drift yaparken bile her zaman mükemmel kontrolü sağlıyor. Yine de 210 tur boyunca konsantrasyonumu yüksek tutmak benim için çok yorucuydu, özellikle drift pistinin sulanan asfaltı her yerde eşit yol tutuşu sağlamadığı için kontrolde zorlandığım anlar oldu. Yine de direksiyon yardımı ile drifti kontrol etmeye çalıştım ve bu bir çok noktada gaz pedalını kullanmaktan daha verimliydi. Üstelik patinaj yapma riski de yoktu.” dedi.
Drift Nedir? Drift Yasal Mıdır?
Drift virajı alırken tekerleklerin viraja zıt doğrultuda olduğu ve aracın arka kısmının kontrollü bir biçimde kaydırıldığı sürüş tekniğidir. Bu teknik Japonya’nın engebeli ve virajlı dağ yollarında gaz kesmeden gidebilmek için bulunmuş bir tekniktir. Ancak drift ülkemizde yasal değil. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 67 sayılı maddesine eklenen güncelleme ve değişikliklerle : “Herhangi bir zorunluluk olmaksızın, karayollarında dönüş kuralları dışında bilerek ve isteyerek aracın el freninin çekilmesi suretiyle veya başka yöntemlerle aracın ani olarak yönünün değiştirilmesi veya kendi etrafında döndürülmesi yasaktır.” denilmiştir. Ülkemizde drift atmanın cezası ise 2020 yılı itibarı ile 6.141 TL’dir.
bu aracı alan keyfine drift yapar o cezayıda eğlence parası olarak öder heralde adaletsizlik var cezalarda aracın fiyatına göre değişmesi gerekir şahincinin arabası 6 bin lira zaten porchenin bir lastiği çok daha pahalı…