Ralli Arabalarının Özellikleri

2
8862

Otomobil tutkunlarının yakından takip ettiği, motor sporlarının en heyecanlılarından biri olan Dünya Ralli Şampiyonası, 18-20 Eylül 2020 tarihlerinde Marmaris’te yapılıyor. Motor sporlarına ilgi duyanların yakından takip ettiği bu etkinlik bazı soruları da beraberinde getiriyor. Markaların normalde seri üretimini yaptığı yol arabalarının bazı düzenlemeler çerçevesinde modifiye edilerek oluşturulan ralli arabaları, özellikleri ile merak uyandırıyor. Asfaltta, karda, toprakta, çamurda ve bunların bir arada bulunduğu etapların da yapıldığı yarışta, ralli arabalarının özellikleri farklı şartlara uyum sağlamak zorunda. Gelin sizin için hazırladığımız ralli arbalarının özellikleri yazımızda bu arabaların teknik özelliklerine, WRC düzenlemelerine, farklı etaplara nasıl uyum sağladıklarına ve en can alıcı noktası fiyatlarına değinelim.

Ralli Arabalarının Özellikleri

Ralli Arabalarının Özellikleri

Ralli arabaları her ne kadar markalar tarafından dizayn edilse bu modifiye işlemi bazı sınırlandırmalar ve düzenlemelere tabidir. WRC tarafından belirlenen kriterler şu şekilde:

  • Motor; 1.6 litre, yakıt enjeksiyonlu, turbolu, 4 silindirli ve 36 mm maksimum hava girişi olmalı
  • Motor gücü maksimum 380 HP olmalı
  • Silindir bloğu ve silindir kapağı otomobilin yol versiyonu ile aynı olmalı
  • Modifiye alanları krank mili, biyel kolu, pistonlar, silindir girişleri, valfler ve kam mili ile sınırlı
  • Sürekli dört çeker, 6 ileri sıralı şanzıman ve direksiyondan vites değiştirme olanağı
  • Mekanik ön ve arka diferansiyel ile birlikte aktif merkez diferansiyel
  • Arazide 15, asfaltta 18 inçlik lastikler
  • Arazide 300mm, asfaltta 370mm frenler
  • Minimum 1190 kg boş ağırlık. Pilot ve Co-Pilot ile birlikte 1350 kg
  • 0-100 hızlanması 4 saniyenin altında olmalı
  • Maksimum hız saatte 200 kilometreyi aşmalı

Ralli Yarışı Hakkında Bazı Bilgiler

Ralli Arabalarının Özellikleri

İsveç rallisinde -30, Arjantin rallisinde 50 dereceye varan hava şartlarında otomobil kullanan ralli pilotlarının işi hiç de kolay değil. Üstelik, ağırlıktan tasarruf etmek amacıyla pek fazla havalandırma ve yalıtım seçeneklerinin de bulunmadığı bu otomobillerde sürücü, tulumunu iyi seçmek durumunda.

Ayrıca bir ralli sırasında aniden değişebilen hava koşulları, takımların bu değişime ayak uydurmasını da gerektiriyor. Öyle ki, farklı hava koşullarına uygun lastikleri anında sağlamak için araç başına yumuşak, sert ve dişlerine göre olmak üzere 60 küsur lastik anlamına geliyor. Herhangi bir problem olması durumunda servis alanına gelen araca müdahale etme süresi ise 15 ila 45 dakika arasında değişiklik gösteriyor.

İlk başlamayı kimsenin istemediği bu yarışta, önden gidenler engellerle ilk karşılaşanlar olduğu için dezavantajlı konumda oluyor. Aynı zamanda ilk çıkan araçlar, geriden gelenler için engelleri temizledikleri için bir süpürge ve lastik izleri bıraktıkları için bir rehber anlamına geliyor.

RedBull’un verdiği bilgilere göre bir ralli aracının bütünüyle hazır hale gelmesi 500 bin Euro kadar bütçe istiyor. Dahası, bu bütçe yalnızca araç için. Lastikler, yedek parçalar ve yakıt henüz işin içinde değil.

Sahibinden Satılık Arabalar

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here