Retarder nedir ? Ne işe yarar ?

0
24072

Retarder sistemi Ne işe yarar?

Uzun ve yorucu otobüs yolculukları yapan birçok kişinin aklında , daha çok gece sessizliğinde belirgin olarak duyulabilen farklı bir uğultu sesi yolculuklarda akıllarda kalmıştır. Bu ses, otobüs ve kamyon gibi ağır vasıta taşıtlarının sahip olduğu daha büyük motor, şanzıman, diferansiyel ve aktarma organlarının bir karışımı gibi duyulsa da, retarder adındaki özel bir fren sisteminden kaynaklanmaktadır. Bu yazımızda retarder sisteminin ne olduğunu, ne işe yaradığını ve nasıl çalıştığını sizlere anlatmaya çalışacağız ve Retarder nedir? sorusunu cevaplayacağız.

Retarder nedir?

Latince kökenli olan retarder .İngilizce’den Türkçe’ye çevrildiğinde ise “Geciktirici” ve “Yavaşlatıcı” gibi anlamlara sahiptir. Ayrıca ilaç sektöründen tutun, kimyasal sektörüne, inşaat sektörüne ve diğer birçok sektörde bu kelimeyi kullanan çok çeşitli ürünler vardır. Diğer taraftan bizim konumuzla ilgili olan kelime anlamı  daha çok “Yavaşlatıcı” anlamı ile örtüşse de “Hız kesici” de tam karşılığı denilebilir.

Retarder ne işe yarar?

Retarder genel olarak tır ve otobüs gibi ağır vasıtalarda tercih edilen hız kesici bir fren mekanizmasıdır. Tekerleklerde yer alan sürtünme prensibi ile çalışan disk veya kampana fren sistemlerinin yanında yardımcı olarak yer alır ve özellikle yüksek ağırlığa sahip ağır vasıtaların vazgeçilmez bir elemanıdır. Ancak Retarder sistemini disk fren sisteminden ayıran en büyük fark, retarder aracı durdurmaz, yavaşlatır. Bu sayede ana fren mekanizmasına çok fazla yük binmemiş olur. Her iki fren sistemi birbirinden bağımsızdır ve ayrı ayrı kullanılabilir. Yani Retarder sisteminin kullanabilmek için ana fren sistemini kullanmak şart değildir. Ayrıca birçok ağır vasıtada sürüş sırasında yapılan frenlemelerin büyük bir çoğunluğu birincil frenler tarafından değil Retarder sistemleri tarafından yapılır.
Diğer taraftan yine bu tip araçlarda bir de motor freni olarak adlandırılan bazı sistemler yer alır ve birçok kişinin aklına yerleşmiş adı olan Retarder ile karıştırılabilir. Ancak donanımlı bir ağır vasıtada hem normal fren sistemi, hem motor freni, hem de bilinen adıyla Retarder sistemi yer alabilir. Ancak ikincil olarak adlandırabileceğimiz bütün yardımcı fren sistemlerinin genel adı Retarder diyebiliriz. Örneğin Daf markası retarderi iki kısma ayırmış 1. Retarder motor freni 2. Retarder hidrodinamik sistemdir.

Retarder sisteminin avantajları nelerdir?

  • Birincil frenlerin çok fazla yük binip ısınmasını engelleyerek ömrünü uzatır
  • Taşıdığı yük veya kişilerin sarsılmasını önler konforlu bir yavaşlama sağlar
  • Yokuş aşağı frenlemede büyük avantaj ve ekstra güvenlik sağlar.
  • Yokuş aşağı hızlanma birincil frenlere gerek kalmadan kontrol edilebilir.
  • Fren balataları çok daha az aşındığı için zararlı balata tozu çevreyi çok daha az kirletir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here