Şimdiye Kadar Yapılmış En Ünlü Retro Arabalar (2006-2020)
Geçtiğimiz günlerde 1990-2005 yıllarında üretilen retro arabalar yazımızı yayınlamıştık. Serinin 2. Bölümü 2006-2020 yılı retro arabaları ile karşınızdayız.
Fiat 500 (2007)
Orijinal 500, MINI’den daha önce çıkmış olabilir. Ancak Fiat 500’ün MINI’ye gerçek anlamda rakip olması biraz zaman aldı. Sevimli ve retro 500’ün 2007’de piyasaya çıkması altı yıl sürdü. Fakat kısa süre sonra önemli satış sayılarına ulaşarak bu gecikmeyi telafi etti. Atasıyla aynı doğaya sahip olan 500, iç ve dış tasarım olarak tamamen retro ayrıntılara sahipti.
Fiat, Abarth ve dönüştürülebilir modellerin yanı sıra, orijinalin motorla da aynı düzene sahip TwinAir paralel ikiz motor da kullandı. Bu motor yakıt ekonomisi olarak belirtilen rakamlara ulaşamadı. Ancak yine de oldukça ses getirdi. Günümüzde birkaç model yenisi olmakla birlikte retro Fiat 500’e sahip olmak için 100 bin Lira civarı bir bütçeye ihtiyacınız var.
Dodge Challenger (2008)
Ford’un Mustang ile elde ettiği başarı, Amerika’da ikinci bir kaslı otomobil çılgınlığına yol açtı. Ardından Dodge aracını rekabete uygun şekilde Challenger olarak adlandırdı. Tıpkı 1960’larda olduğu gibi bu kaslı coupe, Mustang’deki gibi V8 bir motorla taçlandırıldı. Bu güçlü görünüşü performansla destekleyebilmek için 6.2 litreli bir motor kullanıldı.
Challenger’ın kabini, modern teknoloji ve ekipmanla harmanlanmış retro tasarımın doğru dengesine sahipti. Ayrıca 4 kişinin rahatlıkla oturabildiği bir tasarımı vardı. Bu dönemde Türkiye’de Challenger bulmak oldukça zor olsa da bu araca sahip olmanın maliyeti minimum 850bin Lira diyebiliriz.
Chevrolet Camaro (2010)
8 yıl boyunca piyasada bulunmayan araç 2010 yılında, 1960’ların görünümüyle yeniden canlandı. Şimdiye kadar yapılmış en ikonik güçlü arabalardan biri olan yeni Camaro piyasada önemli bir yer edinmek istiyordu ve başardı da. Bu beşinci nesil versiyon, ilkini böylesine büyük bir hit yapan tüm özelliklere sahipti.
Alıcılar 3.6 litrelik V6 veya 6.2 litrelik V8 arasından seçim yapabileceklerdi. Ancak bu iki motor arasında popüler olan tabi ki 6.2 litrelik olan oldu. Türkiyede bu araca sahip olmak ise motor seçeneklerine göre 550-900bin Lira arasında bir bütçe gerektiriyor.
Fiat 124 Spider (2016)
İtalya’da yeni bir küçük boyutlu spor otomobil söylentileri dolaşmıştı ve bunun sonucu Fiat 124 Spider oldu. Başlangıç düşüncesi Mazda MX-5’e dayanıyordu. Ancak araca belli bir karakter katabilmek açısından Fiat kendi motor ve tasarım stilini kullandı. Sonuç olarak ortaya başarılı bir otomobil çıkmış oldu.
Bir Abarth versiyonu olan araç kuvvetli bir egzoz sesine sahip. Günümüzde birçok ülkede satışta olmayan araç 2.el piyasasında 380bin Lira civarında bulunabiliyor.
Citroën e-Mehari (2016)
Citroën’in modern bir retro tasarıma dönüştürmeyi seçebileceği tüm otomobiller arasında en tercih edilebilir olanı değildi. Öyle bile olsa araç tamamen elektrikli aktarma organları ve tasarımla plaj arabasına dönüşmüştü.
Citroën’in modern tasarım dilini klasik ipuçlarıyla harmanlayan e-Mehari çok da güzel bir tasarıma sahip değildi. Ancak işlevsel ve pratik bir araç oluşu ilgi çekmesini sağladı. Günümüzde yalnızda Fransa’da bulunabilen bir araç konumunda.
Alpine A110 (2017)
Retro arabalar için, klasik bir tasarımın modern bir versiyonunu yaratmak bazı zorlukları beraberinde getirir. Ancak bu Renault Alpine A110 pek de geçerli olmadı. Orijinal model arkadan motorluydu, bu araç ise ortadan motorlu olarak üretildi. Ciddi derecede hafif olması ve mükemmel yol tutuşu ise temel değerleri olmaya devam ediyor.
Bu nitelikleri korumak A110’u modern spor otomobillerin yıldızı haline getirirken stil sadece otomobilin çekiciliğine katkıda bulunuyor. Yarış severlerin de ilgisini çekmekte oldukça yeterli bir model diyebiliriz.
MAT Lancia Stratos (2018)
Lancia, Stratos’un benzerlerini yaratabilmek için pek çok girişimi oldu ancak Stratos’u yeniden yaratmak pek kolay olmadı. Bunu modern çağa uyarlamak takdir edilmesi gereken bir çaba.
Ancak motorunu, vites kutusunu, süspansiyonunu ve diğer bir çok bileşenini Ferrari F430’dan aldığını düşünürsek çok da orijinal bir araç olduğunu söyleyemeyiz.
Mercedes G-Class (2018)
Özünde, bu yeni G-Serisi görünüşü açısından retro olabilir. Ancak aynı zamanda modern dünya için bir SUV olarak tasarlandı. Bu amaçla, daha fazla kabin alanı ve konforunun yanı sıra, bir bilgi-eğlence sistemi de bulunuyor. Ayrıca önceki modellerde hayal edilemeyecek sürücü yardımlarına da sahip.
Eski versiyonlarına göre 170 kg kadar hafifleyen araç, 4 litrelik V8 motoruyla 310 beygirlik güç üretebiliyor. Ayrıca 585 beygir güç üreten başka bir motor versiyonuna da sahip. Tabiki bu özelliklerdeki bir araç için istenilen ücret yaklaşık 5 milyon Lira civarında.
Mercedes-Benz G Class Fiyatları >>
Honda-e (2019)
Orijinal Civic ve Z Coupé’nin en iyi parçalarını harmanlayan Honda-e, sade bir görünüme sahip. Bunun yanında, oldukça küçük, şirin ve elektrikli olan bu araç kısa sürede kendine büyük bir kitle kazandı.
Honda-e’nin çekiciliğinin çoğu, Japon firmasının aracın büyük çoğunluğunda detaylara özen göstermesinde yatıyor. Ön ve arkadaki ışıklar, ön kapı kolları ve genel tasarım ilgiyi üzerinde topluyor. Mütevazı ve akıllı bir retro tasarıma sahip olan araç çevresel performansıyla da artı kazanıyor.