Sıfır Otomobile Binerken Nelere Dikkat Edilmeli
Yepyeni bir otomobil aldınız, nasıl da heyecanlısınız, ona nasıl davranırdınız? Sıfır otomobile ilk kez bindiğinizde nelere dikkat ediyorsunuz?
Hepimiz yeni aldığımız otomobillerimize gözümüz gibi bakarız. Ancak benim merak ettiğim konu bu değil. Ben merak ettiğim konu, fabrikadan yeni çıkmış bir otomobilin şoför koltuğuna oturduğunuzda ne yapacağınız. Birçoğumuz onu temkinli bir şekilde kullanır, bazılarımız da “Bakalım neler yapabiliyorsun” dercesine otomobilin sınırlarını zorlamayı sever. Peki fabrikadan yeni çıkmış bir otomobilin sınırlarını test etmek sizce doğru bir hareket midir?
Ne yalan söyleyelim, yepyeni bir arabanın potansiyellerini keşfetmek gerçekten çok cazip geliyor. Sonuçta, muhtemelen o arabaya “Bu benim arabam!” diyebilmek için çok çalıştınız ve çok beklediniz. Ancak arabaların maksimum güçlerini test etmek için bir alışma sürecinden geçmelisiniz.
Bu alışma sürecinin başrolü şüphesiz ki motordur. Söz konusu mekanik alıştırma dönemi; motordaki basınç değerlerinin, normal çalışma sıcaklık değerlerinin ve yağın akışının düzenlenmesi için oldukça önemlidir. Amaç, motorun genişleyen, büzülen ve esneyen piston segmanlarının silindir duvarlarına düzgün bir şekilde oturmasını sağlamaktır. Ayrıca, üretim sürecinden kaynaklanan pistonlarda veya silindir duvarlarında kusurlar varsa, motoru çok hızlı ve çok erken çalıştırmak bu kusurları daha da kötü hale getirebilir. Bu da motorun silindirleri içinde “sıcak noktalara” yol açar ve bu da gelecek yıllarda sorunlara neden olabilir.
Çoğu sürücünün, seyir halinde giden bir otomobilin motorunda nelerin olup bittiğinde pek de fazla haberi yoktur. Hatta direksiyonun arkasında yaptığı herhangi bir davranışın otomobilin motorunu nasıl etkilediğinden bihaberdir. Üreticinin önerdiği alıştırma ayarlarında otomobilinizi bir süre kullanmanız uzmanlara göre sizlere ilerde daha iyi bir yakıt ekonomisi, daha iyi bir sürüş performansı, daha az yanma veya yağ sızdırma şansı ve genel olarak daha uzun motor ömrü sağlar. (Kaynak: CNET)
Peki Bu Alıştırma Süreleri Kaç Kilometre Olmalı?
Bu alıştırma süreleri otomobilden otomobile göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin Nissan GT-R için alıştırma süresi ilk 300 mil yani 482 kilometre boyunca 3.500 devirin üzerine, zorunda olmadıkça, çıkılmaması tavsiye edilir. Chevrolet Corvette için de bu durum ilk 800 kilometre boyunca maksimum 4.000 devir olarak belirlenmiş. Ancak Acura NSX modellerinde, otomobil fabrikadan çıkmadan önce bilgisayar aracılığıyla bu alıştırma süreci geçirilir. Bu da yeni alacağınız Acura NSX aracınızı ilk kez kullansanız dahi yüksek performansta kullanabileceğiniz anlamına gelir.
Subaru of America ürün iletişimi müdürü Ron Kiino, “Alıştırma dönemi ‘genel’ bir öneri,” diyor. “Genellikle ilk 1.000 mil (1.600 km) olan bu alıştırma süresi, belirli otomobil veya motor türleri için farklı olabilir (daha uzun / daha kısa kilometre, daha düşük / daha yüksek devir sınırları, vb.). Varsa, bu farklılıklar aracın el kitabında mutlaka belirtilir.”
Unutmayın, sıfır otomobile ilk kez binerken geçerli olan bu alıştırma süreci, sadece bazı kurallar ve önerilerdir. Kiino, yanlışlıkla biraz fazla hızlanırsanız veya çok geç vites değiştirirseniz, muhtemelen felaketle sonuçlanmayacağını söylüyor.
Ayrıca Kiino, “Yönergelere tam olarak uymazsanız, muhtemelen hiçbir şey olmayacaktır ancak alıştırma yönergelerine ve uygun bakımlara uymak, bir aracın uzun ömürlülüğünü sağlamanın en iyi yoludur” diyor. “Alıştırma süresi içinde, motor kötüye kullanılırsa hasara daha duyarlı olabilir.”