Mazda firmasıyla özdeşleşen Skyactiv teknolojisi yakıt verimliliği ve motor performansı konusunda iyileştirme sağlayan bir teknolojidir.

Orkestralar enstrümanlara göre gruplanmış çeşitli bölümlerden oluşur. Pirinç, yaylı çalgılar, rüzgar ve perküsyon bölümleri genellikle bir orkestranın makyajıdır. Başında deneyimli bir iletken ile, her enstrüman ve her nota tam potansiyeline ulaşarak tam bir uyum içinde çalınabilir. Konserdeki bir orkestra Skyactiv için en uygun benzetmedir.

Bir orkestra gibi Skyactiv teknolojileri de çeşitli gruplardan oluşmaktadır. Bunlar şasi, gövde, motor ve şanzıman.

Mazda, Skyactiv’in sürüş keyfi, güvenlik ve çevre dostu olmak adına geliştirildiğini söylüyor.  Bu her üreticinin söyleyeceği şeye benzer, değil mi? Sonuçta, en otomobil üreticileri bugün tasarım ve nispeten güvenli, güvenilir ve iyi bir performansa sahip otomobiller ürettiğini söyle. Ama mazda’nın araba üretme yaklaşımında farklı ve benzersiz bir şey olduğunu söylersek yanılır mıyız?

Uyum İçinde Çalışan Parçalar

Skyactiv

Mazda, Skyactiv’in dört alanının birbiriyle uyum içinde çalıştıklarından emin olmak için sıfırdan tasarlandıklarını söylüyor. Örneğin, Skyactiv gövde ve şasi, geleneksel çelikten daha hafif ve daha güçlü olan yüksek çekme mukavemetli çeliğin büyük bir yüzdesi ile inşa edilmiştir.

Bu genel sertliği artırır ve aynı zamanda NVH (gürültü, titreşim ve sertlik) düzeylerini azaltmaya yardımcı olur. Süspansiyonla ilgili olarak, mühendisler kuvvetlerin lastikten tekerleğe ve kabine nasıl gittiğini inceler ve etkilerini en aza indirmeye çalışırlar.

Aynı zamanda, bu süspansiyon bileşenleri düşük hızlarda çeviklik ve yüksek hızlarda kararlılık sunmak için ayarlanmıştır. Hedeflerde kutupsal zıtlıklar olsa da Mazda onları yakınlaştırmak için bir yol buldu.

Mazda en son Mazda 3 ve CX-30 modellerinde bu uygulamada özellikle başarılı olmuştur.

Skyactiv

Powerplant açısından, Skyactiv motorları termal verimliliği artırmak konusunda nispeten yüksek sıkıştırma oranlarına sahiptir. Daha yüksek bir Termal verimlilik hem performansı hem de yakıt ekonomisini artırır.

Bir de Skyactiv-Drive otomatik şanzıman var. Bu da bir otomatik tork dönüştürücü, ama tam menzilli kilitleme ile sağlanıyor. Bu, kaymayı en aza indirmeye yardımcı olurken, daha duyarlı bir his sunar.

Skyactiv-Drive çift debriyajlı şanzıman kadar hızlı değildir. Ama bir “düzenli” otomatik için, nispeten hızlıdır. Gaz pedalına biraz basınç genellikle vites kutusunun iki kez inmesini sağlamak için yeterlidir.

Skyactiv teknolojileri uyum içinde çalıştığı zaman, sürücü otomobilin duyarlı, hassas ve çevik olduğunu hisseder. Skyactiv 2011 yılında tanıtıldı, ve vitrin için ilk model CX-5 SUV oldu.

CX-5 ile bu deneyim yaşandığı zaman aracı vücudunuzla bütünleşmiş gibi hissedersiniz.  Aynı zamanda aracın “sivri” ve iyi bir SUV olması durumu da ele alındı. Drivetrain’de duyarlılık karışımı da eklenince sonuç araba sürmeyi daha eğlenceli kılıyor. O zamandan beri, Skyactiv Mazda modellerinin ayırt edici özelliği haline gelmiştir.

Peki Skyactiv Mazdayı mükemmel yapıyor mu? Kesinlikle hayır. Bazı modellerin daha atik ve ferah bir kullanım sunmasını dileriz. Ve ekstra sürüş atikliği için daha fazla turbo motor olsaydı güzel olurdu.

Ama Skyactiv’in yaptığı seni bir orkestranın şefi yapmak. Ve ne yaptığınızı biliyorsanız, bu orkestra her enstrümanı ve her notayı tam potansiyeline göre ve tam bir uyum içinde çalabilir.

İkinci El Otomobil İlanları

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here