Ana Sayfa Genel Solar Otoyollar; Göründüğü Kadar Fütüristik Olmayabilir

Solar Otoyollar; Göründüğü Kadar Fütüristik Olmayabilir

0
1546

Solar otoyollar belki de göründüğü kadar fütüristik olmayabilir. Hatta birkaç uygulaması mevcut olarak kullanılabiliyor durumda. Diğer uygun otoyollar içinde solar otoyolları geçerli hale getirilmeli. Elektrikli araç pazarının büyümeye başladığı bu dönemde güneş enerjisinden yararlanmak akıllıca bir seçenek olur.

Solar Otoyollar; Tasarım Fütüristik Ancak Uygulama Gerçekçi

Güneş enerjisi temiz ama manzarayı bozuyor. Güneş enerjisi bitkilerinin, etraflarında ağaç veya tepelerin olmadığı geniş, açık alanlara veya gölge yaratmayacak bir alana ihtiyacı vardır. Aksi, boşluğun ve paranın kötüye kullanılması anlamına gelir.

Karayolları da aynı şekilde dalları yola düşebilecek ağaçların bulunmadığı açık alanlara ihtiyaç duyar. Böyle bir alana ihtiyaçları var çünkü muazzam mesafeleri kaplıyorlar ve ideal olarak, arabaların sert hava koşullarında uğrayabileceği hasarı sınırlamak için bir çeşit çatı kaplaması kullanabilirler.

Pek çok proje, bu altyapıların ihtiyaçlarını birbirini mükemmel şekilde tamamlamaya yönelik bir bakış açısıyla ilişkilendirmiştir. Bunu en son yapan PV-SÜD projesiydi. Avusturya Teknoloji Enstitüsü, Fraunhofer Güneş Enerjisi Sistemleri Enstitüsü ve Forster Industrietechnik şirketi tarafından desteklenen fikir, otoyolları güneş panelleriyle kaplamayı amaçlıyor. Organizatörler bu şekilde güneş ışığından yararlanmanın mümkün olacağını, yerden tasarruf edileceğini ve arabaların kötü hava koşullarından korunacağını iddia ediyorlar.

Temel fikir, bu enerjiyi otoyollar boyunca hizmet alanlarının yanı sıra ışıklar ve bazı bitişik binaları beslemek için kullanmak olacaktır. Projenin fütüristik bir tasarımı var, ancak uygulaması oldukça gerçekçi. Aslında bu, karayolları ve güneş panellerinin birleştirilmesini öneren ilk proje değil.

Fikir yeni değil ve son on yılda farklı şekillerde araştırılarak uygulanmaya çalışıldı. Solar Serpent projesi Santa Monica (California, ABD) buna bir örnek niteliğindedir, ancak kurulduğu alan yarı kentsel ve çok büyük değildi. Otoyola paralel uzanan bir bisiklet şeridini kapladıkları Güney Kore’de daha uygun alan vardı: Bu daha az iddialı ve daha gerçekçi bir projeydi. Bu model, daha küçük ölçekte de olsa Avrupa’da da görülmüştür. Antwerp’teki (Belçika) güneş tüneli üç kilometre uzunluğunda ve içinde çalışan trenlere güç sağlamak için tamamen güneş panelleriyle kaplı.

Bu başarılı projeler, fütürist dokunuşların ötesinde, yol güvenliği ile temiz enerji arasında bağlantı kurmanın mümkün olduğunu gösteriyor. Ve problemler birlikte karşılandığında yenilikçi fikirler ortaya çıkabilir.

İkinci El Otomobil İlanları

HENÜZ YORUM YOK