Subap Yamulması Nedenleri ve Çözüm Yöntemi

0
8689
subap yamulması

Pandemi döneminin de etkisiyle otomobillere olan ilgi arttı. Bir çok kişi sosyal mesafe sebebiyle toplu taşıma kullanmak yerine ulaşımlarını kendi otomobilleriyle gerçekleştirmeyi tercih ediyor. Otomobil arayışına girildiğinde 16 valf, 8 valf lafları ile çokça karşılaşılabiliyor. Subaplar, motorun emme-egzoz görevlerini üstlenen çok önemli bir parçadır. Motorda oluşan bazı problemler subapların yamulmasına neden olur. Yapılması gereken silindir kapağının sökülmesi ve subapların değişmesidir. Bu yazımızda sizlere Subap yamulması nedenleri ve çözüm yönteminden bahsedeceğiz.

subap yamulması

Subap Nedir?

Motordan motora fark edebileceği gibi genel manada silindir kapağının üst kısmında bulunan ve motor çalışırken pistonların konumuna göre emme ve egzoz adı verilen açma kapama hareketiyle yakıt hava karışımının yanma odasına gönderilmesi, yanma odasında gerçekleşen yanma sonucunda egzoz valfi açılarak egzoz dumanını motordan uzaklaştırır. valflerin çalışma aralığını eksantrik mili düzenler. Eksantrik milinin hareketi de triger vasıtasıyla krank milinden sağlanır.

Subap Yamulması Nedenleri

Motorun Aşırı Zorlanması

Otomobillerin devri kesicisi vardır. Aracımızı devir göstergesindeki yeşil bölümde kullanmak yakıt tasarrufu ve motor sağlığı için önemlidir. Aracın devir kesicisi tehlikenin başladığı noktadır. Genelde motordaki parçaların mukavemetine göre ayarlanmıştır. Aracınızla hızlı bir şekilde giderden düşük vitese alırsanız devir saati kırmızı bölümü geçebilir. Motorunuz oracıkta kırılabilir. Motor kırılmasa bile subaplarda sorun oluşması kuvvvetle muhtemeldir.

Senteden Atlak Motor

Sente, miller arasındaki senkronizasyonu sağlayarak motorun düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Senteden atlak araçlar, özellikle ani gazlamalarda subap yamultabiliyor.

Triger Kayışı Kopması

Aracın düzenli olarak yapılması gereken triger bakımı zamanında yapılmadığında aracın triger kayışı-zinciri kopar belirli bir süre çalışmaya devam eden pistonlar açık kalan subaplara vurur. Sonuç olarak subaplar ya yamulur ya da kırılır. Yapılması gereken aracın silindir kapağı sökülür. Subaplar yenileriyle değişir. Zincir seti- Triger seti yenisi ile değişir. Subapa vuran piston zarar gördüyse eğer komple motor revizyonu gerekebilir.

Düşük Motor Yağı

subap yamulması

Motor yağı, motorunuzun sağlığı için çok önemlidir. Motor yağı seviyesi, tüm motora yeterli yağ basıncı sağlayamayacak kadar düşükse; bir çok  sorun ortaya çıkabilir. Bu sorunlardan biri, valf kılavuzuna sıkışan bir valftir; bu, dışarı çıkarsa valfi bükebilir ve bir piston temas edebilir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here