Otomobil teknolojilerine akıllı çağa ayak uydururken her gün dijitalleşen bu dünyada bazı yenilikleri yakalamakta zorlanıyoruz. Subaru’nun çok da yeni olmayan simetrik dört çeker sistemi de günlük yaşamda bazen Subaru markalı araçların arkasında yazısına rastlayabileceğimiz türden bir sistem. Otomobillerin yol ile temasından sorumlu olan tekerlekler ve yoldaki engellere cevap vermekten sorumlu olan süspansiyonlar kuşkusuz konfor için büyük önem taşıyor. Fakat Simetrik Dört Çeker / AWD (All-Wheel Drive) teknolojisi size bunlardan fazlasını vaat ediyor.
Dört Çeker Sistemler
Birçoğumuzun bildiği üzere otomobillerde iki çeker (önden veya arkadan) ve dört çeker sistemler görülüyor. Dört çeker sistemler de kendi içlerinde birkaç farklı kategoriye ayrılıyor. Bazı arazi araçlarında rastlayabileceğiniz 2HI, 2LOW, 4HI, 4LOW gibi farklı sürüş seçenekleri ile farklı koşullarda farklı şekillerde davranabilen çekiş sistemleri mevcut. Bu farklılıklar aktarma organlarından tekerleklere gönderilen gücün artırılıp azaltılması ile alakalı bir durum. Dört çeker sistemlerde bu tarz farklı seçenekler sunan veya her zaman dört çeker modunda bulunmayan araçlara yarı zamanlı dört çeker deniyor. Yazımızın konusu olan tam zamanlı dört çeker sistemler ise devamlı dört tekere güç veren sistemler olarak sınıflandırılıyor.
Simetrik Dört Çeker (Symmetrical AWD)
Tam zamanlı dört çeker sistemini kullanan Subaru böylece yol konforunu ve güvenliğini de en üst seviyelere çıkarıyor. Motordan gelen gücün sürekli olarak dört farklı tekere bölüştürüldüğü bu sistem yol tutuşu da önemli derecede artırıyor. İşin püf noktası olan simetri ise tam olarak bu noktada devreye giriyor. Boxer motor sayesinde aracın ağırlık merkezini olabildğince aşağıya çeken Subaru, simetrik dört çeker sistemi ile aracın ağırlık dengesini sağ ve sol tarafta 50:50 olacak şekilde ayarlıyor. Elektronik Denge Kontrolü mekanizması ile beraber maksimum yol tutuşu sağlayan bu sistem, Subaru ralli takımlarına da hizmet ediyor.
Simetrik AWD ile Normal Çekiş Sistemlerinin Farkları
Simetrik dört çeker ile günlük sistemlerin karşılaştırmasını basit örneklerle açıklayabiliriz. Önden çeker araçlarda genelde enine yerleştirilen motor, diğer aktarma organlarına yer açmak için genelde bir tarafa daha yakın durur. Çoğunlukla sağ ön aksa daha yakın konumlanan motor, hızlı bir kalkış yaptığında aracın bir tarafa doğru yönelmesine neden olacaktır. Hızlı kalkışlarda ağırlık merkezinin arkaya kaymasının da etkisi olsa da, aynı şekilde tasarlanan dört çekerlerde de bu durum yaşanmaktadır. Sadece kalkışlarda verdiğimiz bu örneği yüksek hızlardaki viraj kabiliyeti için de düşünebilirsiniz.