Bayram tatili sebebi ile çoğumuz bu süreci memleketimizde ailemiz ile geçirmek istiyoruz. Tatil için eve giderken yollardaki kalabalığı ve trafiği gördük. Uzun yolda araç kullanmak yorucu olduğu gibi trafiğin olması da canımızı sıkmıyor değil. Bu yüzden uzun yolda araba kullanmanın püf noktaları bilmek isteyeceğiniz şeyler arasında diye düşündük.
Peki Geri Dönüşte Nelere Dikkat Etmeliyiz ?
Uzmanlar uzun yola çıkacaklara güvenli sürüş için gerekenleri açıkladı.
Uzun zamandır dünya genelinde etki gösteren Covid-19 sürecine bağlı olarak, ülkemizde son dönemlerde toplu taşıma yerine kendi araçları ile seyahat etmek isteyenlerin sayısında önemli bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Bunun yanı sıra bizler için ayrı bir önemi olan Kurban Bayramı döneminde memleket, eş, dost, akraba özlemi duyanların ve mevsimsel etkinin bir sonucu olarak tatilden dönenlerin oluşturacağı yoğun bir trafik ortamı bizleri bekliyor. En güzel bayram mutluluklarının üzüntüye dönüşmemesi için sürücülerin dikkat etmeleri gereken noktalar henüz daha yola çıkmadan önce başlıyor. Zira pandemi koşullarının getirdiği uzun süreli kapanmaların ve seyahat kısıtlamalarının ardından sürücülerin antremansız, araçların ise bakımsız olması riskine karşın kesinlikle azami dikkatin gösterilmesi gerekiyor.
Birçok kişi için ehliyet almak araba kullanmak için yeterli görülüyor. Peki bu yeterli mi ? Hayır. Her yıl artan sürücü ve otomobil sayısına bir de trafik eklenince işler içinden çıkılmaz bir hale gelebiliyor. Özellikle İstanbul gibi metropollerde iki farklı sürücü tipi bulunuyor. Bunlar; hızlıca bir yerlere gitmek isteyen ve güvenli bir şekilde yolculuğunu gerçekleştirmek isteyenler olarak ayrılabilir.
Trafik ile ilgili yapılan araştırmalara göre ne kadar hız yaparsanız ya da ne kadar hızlı hareket etmeye çalışırsanız çalışın 40 kilometre de kazanabileceğiniz maksimum süre 20 dakikadan daha azdır. Ne yazık ki bu sürücü tipinin tek yaptığı yayaların, diğer sürücülerin ve belki de en önemlisi kendilerinin canını hiçe saymaktan başka bir işe yaramıyor. İşte uzun yolda araba kullanmanın püf noktaları:
İlk Amacımız: Güvenlik
Ehliyet alma sürecince bol sürüş pratiği yaptıran kurslar bulunuyor. Ancak sürücü kursları insanları sadece ehliyet sınavına hazırlıyorlar. Bu gerçekte karşılaşacağımız trafikten oldukça farklı. Sürücü sınavı genellikle araba kullanma ve manevra yapma becerisini ölçtüğü için bu konular hakkında kurslar oldukça yararlı oluyor. Araba kullanmayı öğrenme görevinizi başarıyla tamamlayıp ehliyetinizi aldıysanız artık trafikte neler yapmanız gerektiğinden gerektiği üzerine konuşabiliriz.
Trafiğe çıkan herkesin ilk önce dikkat etmesi gereken güvenlik tedbirleri. En önemlisi can güvenliği! Öncelikle otomobilinizi çalıştırmadan önce ilk yapmanız gereken rahat edeceğiniz oturuş pozisyonunu ayarlamaktır. Otomobilinizin içerisinde otururken direksiyona ya da pedallara rahatlıkla ulaşabilmelisiniz. Aynı zamanda aynaları da rahatlıkla görebilmelisiniz.
Sürüşe başlamadan önce emniyet kemerini takmalı ve dikkatinizi dağıtabilecek telefon gibi eşyalardan uzak durmalısınız. Manuel vites bir araç kullanıyorsanız da ilk yapman gereken vitesin boşta olduğundan emin olmaktır. Bunu el frenini indirdikten sonra vitesi sağa ya da sola yavaşça hareket ettirerek anlayabilirsiniz. Vites değişiklikleri en çok yapılan hatalardan biri. Vitesi aracınızın hızına göre ayarlamalısınız.
Aracınızı Kontrol Edin! / Uzun yolda araba kullanmanın püf noktaları
Başta lastikler olmak üzere, motor silecekler, klima ve çok daha fazlası… Her ne kadar tatilinizin başında bunları kontrol ettirmiş olsanız da dönüş yoluna çıkmadan tekrar kontrol etmenizde fayda var. Bu sayede var olduğundan haberdar olmadığınız sorunlara karşı önleminizi alabilirsiniz.
Yanımıza Ne Almalıyız ?
Güvenliğimizin önemli olduğu kadar konforumuz da bir o kadar önemli. Uzun yola çıkarken yanınıza almanız gerekenleri aşağıda sizler için listeledik.
- Trafik seti
- İlk yardım seti
- Yedek lastik ve kriko
- Hava pompası
- Yağmur kaydırıcı (Yağmur yağma ihtimaline karşı, daha iyi bir yol görüşü için)
- Boyun ve bel minderi
- Telefon ve bardak tutucular
- Araç buzdolabı (İçeceklerinizin soğuk kalması için)
- Araba camı için güneşlik
- Yolda atıştırmalık yiyecekler
- Bol su
- Çok amaçlı araç düzenleyicileri
- Islak mendil ve peçete gibi hijyen sağlayacak ürünler
- Güneş gözlüğü (Güneş nedeniyle görüşünüzün kısıtlanmaması için)
Yola Çıkmadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler/ Uzun yolda araba kullanmanın püf noktaları
- Emniyet kemeri hayat kurtarır! Kısa ya da uzun fark etmez tüm yolculuklarınızda emniyet kemerinizi takmalısınız.
- Uykunuzu almadan yola çıkmayın. Zira bu sizin, sevdiklerinizin ve trafikte ki diğer insanların güvenliklerini tehlikeye atar. Bu nedenle uykusuz bir şekilde sürüş yapmamalısınız. Sürüş anında uykunuz gelirse aracınızı uygun bir yere çekip kısa bir uyku çekebilirsiniz.
- Uzun yola çıkmadan önce araç muayenesi ve araç sigortası gibi detaylara göz atmalısınız. Eğer tarihleri geçmişse sigortalarınızı yenilemelisiniz.
- 2-3 saatte bir mola vererek ihtiyaçlarınızı gidermelisiniz. Bu durum araç kullanırken dikkatinizi toplayabilmeniz konusunda da yardımcı olur.
- Son olarak keyifli bir yolculuk geçirmek istiyorsanız önceden bir playlist hazırlamanızı öneririz.