Ana Sayfa Danışman TDI Motor Nedir? Kronik Sorunları Nelerdir?

TDI Motor Nedir? Kronik Sorunları Nelerdir?

0
11170

Volkswagen’in ürettiği TDI motor, yakıt türü dizel olan motor çeşitlerinden. Bu motorun bir diğer adı ise enjeksiyonlu turbo dizel motor olarak biliniyor. TDI motor nedir diye bakacak olursak bu teknolojiyi kısaca; turbo kompresörle birlikte bir ara soğutucusu bulunan ve motora direkt olarak yakıt püskürterek çalışan turbo dizel motor olarak tanımlayabiliriz. Motora giren yakıtın büyük kısmını hareket enerjisine çeviren TDI, oldukça başarılı bir tasarım. Günümüzde kadar uzanan araç modellerinde, en az 2 en fazla 12 silindire sahip TDI motor bulunuyor. Ayrıca bu motoru verimli ve uzun ömürlü kullanmak için yakıtın kaliteli olması şart.

Turbocharge Direct Injection kelimelerinden meydana gelen TDI açılımı, adından da anlaşılacağı gibi yakıtı direkt motora püskürterek çalışıyor. Turboşarjlı Doğrudan Enjeksiyon motorları, VAG grubu adı verilen araçlarda kullanılıyor. Bu grubun içerisinde Audi, Seat ve Skoda gibi otomobil piyasasının bilinen markaları yer alıyor.

TDI Motor Nasıl Çalışır?

İki dizel motor teknolojisinin bir arada kullanıldığı TDI motorlar, Common Rail Dizel Enjeksiyon sistemine sahip. Bu teknolojilerden biri direkt enjeksiyon. Bu tür sistemlerde yakıt enjektörü, dizel yakıtı direkt olarak ana yanma odalarına püskürtüyor. Böylece tork üretimi artarken egzoz emisyonunu da azaltmış oluyor. Kullanılan ikinci teknolojisi ise turboşarj. Böylece motor boyutları küçülse de yüksek güç ve tork çıkışı elde edilebiliyor. Bu, yüksek basınç ortaya çıkaran ve aynı zamanda sessiz çalışan bir sistem. Bu sistemde yakıt tek bir yüksek basınç pompası tarafından kanallara iletiliyor. Kanallarda bulunan yüksek basınçlı dizel yakıt, elektronik motor sayesinde sıradaki silindirlere piezo adı verilen enjektörlere püskürtülüyor.

Bilindiği üzere dizel motorlarda ısıtma bujisi dışında buji bulunmadığı için bu sistem adeta buji görevi görüyor. Böylece TDI motorlardaki Common Rail Dizel sistemi yüksek sıcaklıktaki sıkışmış havaya düşük miktarda yakıt göndererek tekrardan patlama gerçekleştiriyor. Bu düşük patlamalar, motorun daha sessiz çalışmasına olanak sağlıyor. İşlem sonrası gerçekleşecek enjeksiyon, yanma zamanı geçtikten sonra silindirde bulunan egzoz gazına yapılıyor. Son olarak yanmamış gazların yanması sağlanarak aracın emisyon değerleri aşağılara çekiliyor.

Yüksek Verimliliğiyle Öne Çıkan TDI Tasarımı 

TDI motorların başarısının altında yatan sebepler, bu tasarımın esnek, verimli ve güçlü olması diyebiliriz. Volkswagen markasının üretmiş olduğu bu motor tipinde değişken geometriye sahip bir egzoz turbo şarjı mevcut. Ayrıca sistemin amacı düşük devirlerden itibaren yüksek verim alabilmek. TDI motorlarda düşük devirlerde egzoz gazı çıkışı yavaş gerçekleşiyor. Bu nedenle sistemde, turbo türbinini harekete geçirmek için elektronik kontrollü kanatçıklar mevcut. Bu kanatçıklar havanın geçiş yolunu daraltmayı sağlıyor. Böylelikle geçiş yolu daralan havanın debisi artıyor ve de hızlanan hava, türbini döndürecek hareket enerjisini elde edebiliyor.

Bu motorlarda bulunan bir diğer sistem ise Wastegate. Son derece önemli bir görev üstlenen Wastegate sistemi, yüksek devirlerde aşırı hızlı dönen turbo türbininin zarar görmemesi için kullanılıyor. Üstelik bu sistemin yanında vites değişimlerinde turbo türbininin hızını kaybetmemesi için bir kaçış valfi de yer alıyor.

TDI Motorun Kronik Sorunlar

Başarılı bir tasarım olarak kabul gören TDI motorun kronik sorunları da elbette mevcut. İnternet üzerinde sıkça araştırılan bu konu, araçseverlerin TDI motorlu modelleri tercih etmeden önce kadrajına giren ayrıntılardan. Kullanıcıların paylaştığı bilgilere göre sıralayabileceğimiz birkaç sorun şu şekilde:

HENÜZ YORUM YOK