Tesla Cybertruck, tanıtımının yapıldığı tarihte yani Kasım 2019’da dünya gündemine bomba gibi düşmüştü. Elektrikli otomobiller üreten Tesla şirketinin sahibi Elon Musk; bu tanıtım sırasında, kamyonetlerin yıllardır ne kadar sıradan kasalarla sunulduğunu ve amblemleri olmasa birbirinden ayırt edilemeyeceği ayrıntısına dikkat çekti. Ve bu sözlerine paralel olarak ikonik bir tasarımla ürettiği %100 elektrikli kamyonetini tüm dünyaya gösterdi.
Tanıtım sırasında sahnede yaşanan cam kazasının sonucunda ya da sayesinde dünyanın çeşitli yerlerinden birçok insanın ilgisini çeken Cybertruck’ın ikonik tasarımı, yine dünyanın çeşitli yerlerinden birçok insan tarafından eleştirildi. Şimdi, Cybertruck’ı anlatmadan önce Elon Musk’ı anlamamız gerekiyor.
Elon Musk Kimdir?
Elon Musk, 28 Haziran 1971 yılında doğmuş bir Güney Afrika vatandaşıdır. 20 yaşına kadar Güney Afrika’da yaşamış bu adam, Forbes’e göre “Dünya’nın En Güçlü 25. Adamı” ve Bloomberg‘e göre de dünyanın en zengin 4. insanı.
Yazılım ve uzayla her zaman iç içe olan bu adam, 1983 yılında yani henüz 12 yaşındayken Blastar adında bir uzay oyunu tasarladı ve bunu 500 dolara satarak yazılım alanındaki ilk parasını kazandı. ABD için “Orası muhteşem şeylerin mümkün olduğu yer.” sözlerini kullanan Elon Musk, önce Kanada ardından da ABD vatandaşlığını aldı.
Musk’ın görkemli kariyerinin başlangıcı, kardeşi ile birlikte kurduğu Zip2 oldu. Musk kardeşlerin 1995 yılında çevrimiçi içerik yayınlama yazılımı olarak başladıkları proje, 1999 yılında Compaq tarafından 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolar değerinde hisse senedi karşılığında satın alındı.
Musk, yine aynı yıl hiç boş durmadan X.com’u kurdu. Bu girişim bir yıl sonra Confinity ortaklığıyla PayPal adını aldı ve 2002 yılında eBay tarafından 1,5 milyar dolarlık hisse verilerek satın alındı. Elon Musk bu satıştan yaklaşık 175 milyon dolar kazandı. 31 yaşındayken böylesine inanılmaz bir meblağ ile karşı karşıya kalan Musk, bu parayla bir ömür lüks içinde yaşayabilirdi. Ancak, bazı insanları tutamazsınız.
Elon Musk, bu paranın üstüne bir miktar daha ekleyerek 3 yeni yatırıma daha imza attı. Enerji sektöründeki SolarCity’e yaklaşık 10 milyon, otomotiv sektöründeki Tesla’ya yaklaşık 70 milyon ve uzay endüstrisindeki SpaceX’e de 100 milyon dolar yatırdı.
Birbirinden oldukça farklı sektörler gibi görünen bu üç sektörün aslında birleştiği bir nokta var. Dünya’nın geleceğinin büyük tehlike altında olması. İklim bozulmalarına karşı Dünya’yı korumak adına SolarCity’i, fosil yakıt kullanımını bitirmek ve karbon salınımlarını yok etmek için elektrikli otomobil şirketi olan Tesla’yı ve Mars’a yerleşme hayali için ise SpaceX’i kurdu.
İnsanlığın parlak bir geleceğe sahip olduğunu düşünerek ölmeyi tercih ederim.
-Elon Musk
Konuyu biraz dağıttığımın farkındayım ancak Elon Musk vizyonunu az da olsa anlamadan Cybertruck hakkında yorum yapmak, fikir beyan etmek hata olurdu.
Tesla Cybertruck
Yazının başında da söylediğimiz gibi Cybertruck ilk kez Kasım 2019’da sahneye çıktı. Olaylarla geçen lansmanda neler oldu şöyle kısaca bir hatırlayalım;
- Elon Musk sahneye çıktı ve çok eski yıllara dönerek, günümüze kadar olan kamyonet tasarımlarını gösterdi.
- Ardından sahneye, Elon Musk’ın da tabiriyle başka hiçbir şeye benzemeyen tasarımıyla, Cybertruck çıktı.
- Daha sonra tasarım ekibinin başkanı Franz von Holzhausen, sahneye elinde bir balyozla geldi ve önce normal bir kamyonetin kapısına vurup daha sonra da Cybertruck’ın kapısına vurarak Cybertruck’ın ne kadar sağlam olduğunu gösterdi.
- Ardından, önceden yapılmış deneme videolarını gösteren Musk, Cybertruck’ın kurşun geçirmediğini böylece kanıtlamış oldu.
- Daha sonra ise belki de günün en fiyasko olayı yaşandı. Yine aynı Franz bu kez elinde bir gülleyle sahneye geldi. Cybertruck’ın kırılmaz denilen camlarına bu gülleyi fırlattı. Ve cam kırıldı. Başta bunun bir pazarlama hilesi olduğu düşünülse de camların kırılmasının asıl sebebi, baştaki balyoz darbesi sonucu kapının içindeki camların esnemesini sağlayan parçanın zarar görmesi ve bu sebeple camın esneyemeyerek kırıldığı iddia edildi.
- Bu fiyaskodan sonra şov tabi ki devam etti. Bu kez 1986 yılından beri ABD’de en çok satılan araçlar arasında olan Ford F serisi kamyonetlerden F150 ile Cybertruck arka arkaya bağlandı ve son gaz ile zıt yönlere doğru çekildi ve Cybertruck, Ford F150’yi alıp götürdü. Üstelik eğim avantajı Ford 150’den yanaydı.
- Son olarak, bir kamyonet kimliği taşıyan Cybertruck ile bir spor araba olan Porche 911’in karşılaştırıldığı video ile Cybertruck’ın bir spor arabadan bile daha hızlı kalktığı kanıtlandı.
Cybertruck Dış Tasarım
Tesla Cybertruck, keskin köşeli hatları, geniş duruşu ve son derece alışılmadık estetiği ile çağdaş bir kamyonetten daha çok bir tankı andıran görünümüyle karşımıza çıktı. Modern kamyonetlerin görünüşünü seven herkesin bundan nefret etme ihtimalini de göze alarak tasarlanan bu kamyonetin dışı için kullanılan paslanmaz çeliğin kalınlığı 3 mm. Bu rakamı daha anlamlı kılmak için normal otomobillerde bu kalınlığın 0,8-1 mm arasında olduğunu da söylemek lazım. Bunun üstüne bir de Exoskeleton adındaki dış iskeletin de araca eklenmesiyle dayanıklılık hat safhaya çıkartılmış.
Bazı otoriteler ise Cybertruck’ın Kasım 2019’da tanıtıldığı haliyle homologasyon testlerinden geçemeyeceğini ve bu sebeple trafiğe çıkamayacağını söylüyor. (Homologasyon testi: Otomotiv sektöründe, çalışır ve üretilecek olan motorlu taşıtlar için yetkili kuruluşlardan üretim izni anlamında tip onayı alınması.). Tesla, Cybertruck için tasarım değişikliğine gider mi yoksa değiştirmeden de testlerden başarıyla geçer mi görmek için bir süre daha beklememiz gerekecek.
Tesla Cybertruck Teknik Özellikleri
Muharebe tankları tipik olarak güçleri ve arazi yetenekleriyle ön plana çıkarken, Tesla Cybertruck’ın arazide olduğu kadar yolda da yetenekli olduğu görünüyor. Cybertruck’ın tek motorlu seçeneği 0’dan 100’e 6,5 saniyede ulaşıyor. Ve bu modelin taşıma kapasitesi ise yaklaşık 3400 kilogram. Çift motorlu versiyonundaysa 0’dan 100’e çıkma süresi 4,5 saniyeye düşerken, yük taşıma kapasitesi de 4500 kilogram seviyelerine kadar çıkıyor. Son olarak üretimine 2022’de başlanılacağı düşünülen 3 motorlu versiyonundaysa 0’dan 100’e çıkma süresi 2,9 saniye ve yük taşıma kapasitesi de yaklaşık 6350 kilogram. Menzili ise batarya seviyesine bağlı olarak, 400 ile 800 km arasında değişiyor.
İçeride altı yetişkin için yeterli oturma yeri var. Arka camın arkasındaki tüm alanın ise bir güneş paneliyle kaplanmış olduğu görülüyor.
Nasıl Tesla Cybertruck Alabilirim?
Tesla Cybertruck için şu an ön siparişler, tesla.com üzerinden alınıyor. Ön sipariş ücreti ise 100 dolar. Ön siparişten sonra ise Tesla şirketinden bir teşekkür e-mail’i alıyorsunuz ve henüz netleştirilmemiş bir tarihte Tesla size aracın opsiyonlarını ve değişen özelliklerini bildirecek ve aracın teslim tarihi yaklaştığında da ücretini tahsil etmek isteyecek. Tahminler ise 2021 yılının sonlarına doğru arkadan itişli ve 3 motorlu versiyonlarının üretime başlanacağı yönünde. Tesla Cybertruck’ın dört çekerli versiyonu içinse 2022 yılı işaret ediliyor. Türkiye’de eğer satışa sunulursa %18 KDV + %15 ÖTV olarak vergilendirileceği yönünde tahminler var.
Ayrıca ilginçtir; Tesla Model 3, 2017 yılında çıktı ve 1000 dolarlık kaparo ile ilk hafta 317.000 sipariş aldı. Cybertruck içinse bu kaparo ücreti 100 dolar olarak belirlendi ve ilk hafta yaklaşık 200.000 adet sipariş aldı. Yani uzun lafın kısası, Model 3’e olan ilgi Cybertruck’tan daha fazlaydı, kaparo ücretinin 10 katı olmasına rağmen. Bu duruma en büyük sebep olarak tasarımı gösteriliyor.
Tesla Cybertruck için güncel fiyatlar ise; tek motorlu versiyon için 39.900 dolar, çift motorlu versiyon için 49.900 dolar ve üç motorlu versiyonu için 49.900 olarak belirlendi. Tamamen sürücüsüz modun eklenmesini isterseniz eğer ekstradan bir 8.000 doları daha gözden çıkartmanız gerekiyor.
Yazıyı Elon Musk’ın en beğendim sözü ile noktalamak istiyorum.
Neyi bilmediğiniz hakkında hiçbir fikriniz yok.
-Elon Musk