TOGG İçin Yurdun Her Yerinde Çalışmalar Yapılıyor.

Yozgat Bozok Üniversitesi ülkemizde endüstriyel kenevir üretiminin yaygınlaşması ve bilimsel çalışmalarda kullanılması için öncülük ediyor. Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ Türkiye’nin Otomobili TOGG için devrim niteliğinde bir öneride bulundu. Kenevirden yararlanılarak yeni nesil bataryaların üretilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Karadağ kenevirin kullanım alanlarının bilinenin çok ötesinde olduğunu vurguladı.

Kullanım Alanları Saymakla Bitmiyor

Gıda sanayisinden inşaat malzemelerine, kozmetikten otomobil sektörüne birçok alanda kullanılabilen endüstriyel kenevirin ekimi ülkemizde Yozgat ve çevresinde Bozok Üniversitesi tarafından gerçekleştiriliyor. Endüstriyel kenevir alanında ihtisas üniversitesi olan Bozok Üniversitesi bünyesinde kurulan, Kenevir Araştırmaları Enstitüsünde 6 araştırma grubu içerisinde yüzden fazla akademisyen bilimsel çalışmalar yapıyor.

Togg Kenevir

Yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ: “Türkiye de bu alanda misyon olarak YÖK, bize biyokütlenin değerlendirilmesi ile ilgili görevler verdi. Hedefimiz önemli bir bitki olan kenevirin ekonomiye kazandırılmasını sağlamak. Cumhurbaşkanımızın yaklaşık 3 sene önce gündeme taşımış olduğu kenevirin değerlendirilmesi ile ilgili süreci Yozgat Bozok Üniversitesi, ihtisas üniversitesi olmasıyla birlikte başlatmış oldu. Çok kısa süre içerisinde çok ciddi bir mesafe kat ettiğimizi söyleyebiliriz. O çerçevede kenevir ile ilgili sektörde bir aşamaya gelmiş firmalar bizlerle buluşmaya başladı. Bunlar çok büyük firmalar. Bu firmalarla yakın zamanlarda birlikteliklerimiz, ortaklıklarımız olacak. Yozgat merkez olmak üzere burada kenevir ile ilgili çok geniş yelpazede sektörel buluşmalarla kenevir, inşallah bölgesel kalkınma odaklı ülke ekonomisine kazandırılmış olacak. Türkiye’de kenevirin ekonomiye kazandırılması ile ilgili tek misyonu olan üniversite biziz” dedi.

TOGG İçin Kenevirden Batarya

togg
TOGG

Kenevirin biyokütle enerjisi sayesinde yeni nesil bir batarya geliştirme çalışması içinde olduklarını belirten Karadağ açıklamalarına şöyle devam etti : “Kenevir akla hayale

sığmayacak birçok alanda kullanılabiliyor. Bunlardan bir tanesi de enerji sektörüdür. Kenevirin başta biyo kütlesinin özellikle selülöz kısmını, biyo etanol üretiminde ki bu biyo etanolün en az benzinli araçlarda yüzde 10 oranında kullanılma zorunluluğu var. Özellikle pandemi sürecinde etanol ciddi anlamda değer kazandı. Biyo etanolün üretilmesi de dahil olmak üzere yeni nesil batarya dediğimiz süper kapasitör dediğimiz batarya üretiminde de kenevirden yararlanacağız. Yerli otomobilimizin bataryası neden Yozgat Bozok Üniversitesinden çıkmasın. İnşallah hedefimiz bu çerçevede yerli otomobilimizin bataryasının Yozgat Bozok Üniversitesinden çıkması gibi bir çalışmanın gayretin içerisindeyiz”

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here