Ana Sayfa Danışman Trafik Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Trafik Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

0
9271

Trafik Sigortası, trafikteki bütün araç sahiplerinin zorunlu olarak yaptırması gereken bir sigorta çeşididir. Devlet, tüm motorlu araç sahiplerinin yaptırmasını zorunlu tutar. Olası kaza durumlarında karşı taraftaki aracın ve üçüncü şahısların zararlarına karşı sigorta sahibini koruma altına alır. Sigorta sahibi suçlu olsa bile karşı tarafın masrafları sigorta tarafından ödenir. Günümüzde artan onarım maliyetleri düşünüldüğünde zorunlu trafik sigortası oldukça avantajlıdır. 

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Devlet tarafından zorunlu tutulduğu için yasal yükümlülükler içerisindedir. Bu sebeple trafik sigortası ve zorunlu trafik sigortası aynı kavramlardır. İki şekildeki kullanımı da doğrudur.  Sigortayı; otomobil, motosiklet ve diğer kara yolları araçları yaptırmak zorundadır. Şehir içi ve şehirler arası yolculuklar esnasında oluşabilecek kazalar poliçenin kapsamına girer. Ayrıca bu sigortayı belirtilen süre içerisinde sürücüler yaptırmalıdır. Aksi durumda sürücülere belirli yaptırımlar uygulanır. Bu yaptırımlar aracın trafikten menedilmesine kadar gidebilir. Bununla birlikte primler, aracın kayıtlı olduğu il, aracın sınıfı gibi etkenlere göre değişir.

Ne İşe Yarar?

Aracınızı kullanırken beklenmedik kazalar yaşayabilirsiniz. Eğer sigortanız varsa bu gibi durumlarda karşı tarafın hasarının karşılanmasını sağlayabilirsiniz. Bu durumda trafik sigortası kaza olaylarında karşı taraftaki araçlara ve üçüncü şahıslara verilen zararların maddi yükümlülüğünü karşılar.

Yaptırmak Zorunlu mu? 

Trafik sigortası yaptırmak yasal zorunluluktur. Devlet tarafından belirlenen bu zorunluluk, trafiğe çıkacak bütün araç sahiplerini kapsamaktadır. Bu nedenle sigortası olmayan araçların trafiğe çıkması suçtur. Son zamanlarda trafik denetlemelerinde bu konuyla ilgili kontroller arttırılmıştır. Sigortası olmayan araçlar emniyet tarafından trafikten çekilir ve sahibine ciddi miktarda trafik cezası uygulanır. 

Boşuna ceza yememek ve başınıza gelebilecek kazalarda büyük maddi kayıplar yaşamamak için aracınızı aldığınız andan itibaren sigortanızı yaptırmalısınız. Ayrıca poliçe yenileme tarihlerini unutmamanız gerekiyor. İhmal edilen trafik sigortası, hiç beklemediğiniz anda çok büyük problemler yaratabiliyor.

Kasko ve Trafik Sigortası Arasındaki Fark Nedir? 

Trafik sigortası ve kasko sıklıkla birbirleri ile karıştırılmaktadır. Ancak zorunlu sigorta ve kasko birbirinden tamamen farklıdır. Zorunlu sigorta, olası kaza durumlarında karşı tarafta bulunan aracın ve üçüncü şahısların masraflarını karşılar. Kasko, araç sahibinin masraflarını karşılar ve korumaya alır. Ayrıca kasko poliçeleri size geniş bir tercih imkanı sunar. Size en uygun kasko poliçesini seçip kendinizi bütün risklere karşı koruyabilirsiniz. Bu alanda hizmet veren pek çok sigorta şirketi bulmak da mümkün.  

Trafik Sigortası Aracın Sahibinin Zararlarını Karşılar mı?

Olası bir kaza durumunda araç sahibinin zararlarını karşılamaz. Bunun için araca kasko yaptırılması gerekir.

Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Sigortanızı yaptırdıktan sonra 1 sene içerisinde herhangi bir kazaya karışmamanız durumunda hasarsızlık indiriminden faydalanabilirsiniz. Bu kapsamda %10’dan başlayarak kademeli şekilde, kişiye özel hasarsızlık indirimi uygulanır. Kazaya karışmamanız durumunda hasarsızlık indirimi, her yıl düzenli olarak %5 artarak %20 oranına kadar artar.

Sigorta Teminatları Nelerdir?

Teminatları arasında; maddi zarar teminatı, sağlık giderleri teminatı ve sakatlanma ölüm teminatı yer alır. Ayrıca poliçe içerine ek teminat dahil edilirse sağlık desteği, yol yardımı, çekici hizmeti de kullanıma açılır.

Maddi Zarar Teminatı

Karıştığınız kazada, karşı tarafta bulunan aracın maddi hasarlarını karşılayan ve sizi bu masraflara karşı güvenceye alan teminat tipidir. Sürücünün kusurlu olduğu durumlarda birden fazla araç zarar görürse olay başı teminatı devreye girer.

Sağlık Giderleri Teminatı

Karşı taraftaki araçta bulunan bireylerden yaralanan olursa hastane ve tedavi masrafları bu teminat üzerinden karşılanır. Sağlık gideri teminatında, araçtaki kişi sayısı esas alınır. Ayrıca araç tipine göre teminatlar değişir.

Sakatlanma ve Ölüm Teminatı

Karıştığınız kazada iş göremeyecek şekilde sakatlanan birisi olursa zararı bu teminatla güvence altına alınır. Ayrıca karşı tarafta bulunan bireylerden ölen olması durumunda cenaze masrafları ve ailesi için manevi tazminat bu teminat tarafından karşılanmaktadır. 

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırılmazsa Ne Olur?

Bu zorunlu sigortayı yaptırmayan sürücüleri için belirli bir yaptırım uygulanır. İlk olarak, sigorta poliçesinin yaptırılmaması durumunda geciken her ay gecikme cezası uygulanır. Bu cezanın oranı ise %5’dir. Ayrıca bu araçlar trafik ekipleri tarafından fark edilirse araç çekilir ve trafikten menedilir. Sürücü, araç trafik sigortası yaptırana değin burada kalır. Yaptırım bunlarla da sınırlı kalmaz. Sürücü çekici ücretini ve otopark ücretini kaldığı gün kadar öder. Bunlarla birlikte zorunlu sigortası yaptırılmayan araçlar için trafik sigortası basamağı aynı kalır. Aynı zamanda poliçede uygulanacak indirim hakkını da kaybeder.

Kamu Mallarına Gelen Zararları Karşılar mı?

Genellikle kamuya ait olan elektrik direği gibi malların hasarlarını karşılar. Poliçe kapsamında yer alır.

Trafik Sigortası Nereden Yaptırılır?

Günümüzde trafik sigortası teklifi almak oldukça basit. Trafik sigortasını pek çok yerden yapmak mümkün. Bu hizmeti sunan birçok sigorta şirketi mevcut. Ayrıca sigorta şirketleri, resmi web siteleri üzerinden online trafik sigortası teklifi de veriyor. Siz kendinize en uygun sigorta şirketini seçerek trafik sigortanızı yaptırabilirsiniz. Aynı zamanda bazı sigorta şirketleri tarafından trafik sigortası poliçenizin yenilenme tarihi yaklaştığında firma tarafından uyarılıyorsunuz. Bu da olası gecikme cezalarının önüne geçilmesinde yardımcı oluyor.

Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları 

Limit ve teminatları standarttır ve Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir. Fiyatlar ve ödeme koşulları ise her sigorta şirketine göre değişmektedir. Fiyatları etkileyen başka önemli kriterler de vardır. Örneğin aracın bağlı bulunduğu il, araba yoğunluğunun fazla olduğu ve trafik kazalarının sık yaşandığı bir yerse tabi ki sigorta fiyatları da yüksek olacaktır. Çünkü böyle bir ilde trafiğe çıkan aracın kazaya karışma riski daha fazladır. 

Bunu başka bir örnekle daha açıklayalım. Aracın pahalı bir model olması da sigorta fiyatlarını arttırır. Çünkü pahalı bir aracın kazaya karışması ve hasar alması durumunda sigortanın ödeyeceği bedel de aracın o günkü bedeliyle eş değer olacaktır. Bu da daha fazla tazminat ödenmesine neden olur.

Kasko Nedir? Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

HENÜZ YORUM YOK