Günümüzde otomobiller ulaşım için gerekli bir ihtiyaç haline gelmiştir. Hal böyle olunca da birçok kişi otomobil almak istiyor. Ancak alabileceği otomobillerin bütçeye uygun olmasının yanı sıra yedek parça bulunabilirliği, kronik sıkıntılarının az oluşu, aracın dilinden anlayan ustanın bolluğu, yakıt tüketimi, MTV fiyatları, kolay satılabilirliği gibi kriterleri de dikkate almaları gerekiyor. Bu kriterlere uymayan araçlar haliyle ülkemizde sevilmemiştir. Bu yazımızda Ülkemizde sevilmeyen otomobiller ve motor seçeneklerinden bahsettik.
Sevilmeyen Otomobiller ,Motor Seçenekleri, Şanzıman Seçenekleri
Fiat Tempra – Tipo 2.0
Listemizin ilk motor seçeneği Fiat markasının birçok aracında kullanmış olduğu, aynı zamanda lancia delta integralede de aynı tip motor kullanılmıştır. Bu motorla bu araç Dünya Ralli Şampiyonasında 6 kere 1. lik kazanmıştır. Ancak ülkemizde bu araçların yanlış kullanılmış olması, dilinden anlayan ustaların az oluşu sevilmemesine neden olmuştur. Performans olarak da çok iyi olan bu aracın 2.el de satışı da çok yavaştır.
Hyundai Accent – Getz 1.5 crdi (3 silindirli)
Bu araçlar da aslına bakılırsa yakıt tüketimi çok güzel, gücü yeterli araçlardan birisidir. Ancak motorunda bir sorun oluştuğunda her ne kadar sorun giderilse de düzen tutmuyor. Çok randımanlı bir motor değildir. Volkswagen firmasının 3 silindirli dizel motoru bu motora göre çok daha stabildir.
Laguna 1 Otomatik Şanzıman
Laguna 1’ler özellikle de şu otomobil piyasasının yüksek olduğu zamanlarda alınabilecek en iyi fiyat/performans araçlarından bir tanesidir. Ancak Laguna 1 piyasa pek desevileln bir araç değildir. Ustalara laguna 1’in neden sevilmediğini sorduğumuzda bize söyledikleri, o araçların adını kirletenler otomatik şanzımanları. Aslına bakarsanız tork konventörlü tam otomatik şanzıman arıza vermez gibi görülse de, restorasyon yapıldıktan 2 yıl sonra genelde arıza veriyor.
Renault Safrane
Renault Safrane zamanında makam aracı olarak kullanılmış gerek donanım açısından gerekse de konfor açısından çok iyi bir araçtır. Ancak bu araçların nam-ı da pek iç açıcı değildir. Elektrik tesisatları çok hassas olan bu araçların bir çoğu ya alev almıştır ya da alacaktır. Tabiki bu durum kurcalanmış araçlar için geçerli. Düzgün ve özenli olarak bakılmış bir safrane yanacak diye bir şey yoktur.
Aslında çok güzel arabalar… konforlu ve keyifli modeller ama bazen olmayınca olmuyor işte.
Türkiye de kaç safrane satışı olmuştur.Bunlardan kaç tanesi yanmıştır?Bunu neye dayanarak yazdınız?Elektrik tesisatı kaynaklı yanmalar, sonradan, usta zannedilen kişilerin yanlış müdahalesi ile (genelde lpg elektrik tesisatinin yanlis montaji nedeniyle) her markada yaşanabilir.Bilinenin aksine orjinal renault elektrik tesisatlarında sigorta sistemi son derece güvenlidir.Yanma seviyesine gelmeden sigortalar sistemi devredışı birakir.Bir cok ustamiz sigorta atma sebebini arastirmadan röleli bi sekilde paralel yeni hat ceker genelde.Bu da elektrik tesisatinda kargaşaya neden olur.Safrane 93 modelleri dahil reno motorlu versiyonlar bile halen piyasada ayakta.Lagunalar 95 96 keza öyle.Örneğin ayni model yillarina ait piyasada aktif kaćtane volkswagen var? Birçok Alman grubunda opel volkswagen vs asla lpg ile düzen tutmaz.Özellikle volvo motorlu N7Q N7U laguna safrane versiyonları lpg kiti ve markasi ayirt etmeksizin uyumlu çalışır.Ulkemizde genelde LPG kaynaklı Fiat grubu alev alır.