Uçaklar, dronlar ve özel jetler! İşte Uçak Üreten Otomobil Firmaları ve göklere çıkarmak için ürettikleri araçlar. İkinci dünya savaşı sırasında M4 diye bir şey yokken çok önce uçak üretmeye başlayan bir şirket olan BMW’yi biliyor olabilirsiniz. Ancak başka birçok şirketin uçak üretimiyle de uğraştığını biliyor muydunuz? Araç üretmek için fazla motorunuz olduğunda ve performansınıza ince ayar yapmaya çalıştığınızda, havaya uçmak için her zaman başarılı olabilirsiniz. Ayrıca uçak üretimiyle uğraştığınız zaman bir şirket olarak, hafif ve çok daha güvenilir malzemelerle nasıl başa çıkacağınızı öğrenirsiniz. Bir otomobil üreticisi olarak özgeçmişinizde uçak üretimi hakkında deneyiminiz yazması da harika bir deneyimdir.
“Uçak Üreten Otomobil Firmaları” adlı içeriğimizde derlediğimiz bu şirketler, bazıları 100 yılı aşkın bir süredir uçaklarla uğraşıyor. Ayrıca şimdi size tam olarak hangi uçakları yaptıklarını ve piyasada ne kadar başarılı olduklarını anlatacağız.
Uçak ve Helikopter Üreticisi Subaru
Subaru’nun modern uçaklarda sandığınızdan çok daha fazla rolü var. Birincisi, 767 ve 777 serisi gibi büyük bir Boeing yolcu jetine her inişinizde sizi güvende tutmaktan doğrudan sorumluydular. Ana kanadın iniş takımına en basit ve güvenli şekilde entegre edilerek yapısal olarak daha sağlıklı bir iniş yapmasını sağlayan firma Subaru’dur. Bu gelişmeler, aşağıda görebileceğiniz gibi çok daha büyük yolcu jetleri ve uçaklarını da geliştirmelerine yardımcı oldu. Ayrıca Subaru Bell 412EPX gibi döner kanatlarda üretti ve insansız hava araçlarıyla uğraşıyor. 50 yıllık deneyime sahip olan Subaru, Kendi sözleriyle, “Japonya’da bu kategoride lider bir şirkettir.” Helikopter dışında, Subaru aslında adını başka hiçbir uçağa koymuyor, sadece Japon ordusunun ve Boeing’in gelişimine katkıda bulunuyor.
Uçak Üreticisi Toyota
Toyota’nın kendi mevcut uçakları fakat Joby Aviation adlı bir şirketle yenilik yapmaya çalışıyorlar. Şu anda, kendileri tarafından “eVTOL” olarak bilinen şeyin bir prototipini başarıyla uçurdular. Esasen bu araç, dikey olarak kalkış yapabilen iki kişilik bir drone’dir. Bunun, pek çok kavram gibi sadece bir pazarlama oyunu olduğunu düşünüyorsanız, yanıldığınızı söyleyebilirim. Toyota, bu projeye şimdiden 394 milyon dolar yatırım yaptı. Daha önceleri 2002’den itibaren Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri için yapılan hafif bir uçak olan TAA-1 gibi tamamen kendi uçaklarını yapıyorlardı. Bu, bir göklerin Lexus’una benzetiliyordu. TAA-1 sadece bir tane yapılmış bir prototip olarak kalsa da Toyota, çığır açan hibritlerin yeni geleceğine odaklanmasıyla durduruldu.
Uçak Üreticisi Mitsubishi
Mitsubishi Aircraft Corporation’ın sahibi olan Mitsubishi Heavy Industries, bir zamanlar birçok Japon arabasıyla uğraşan Fuji Heavy Industries‘in bir parçasıydı. Uzun zamandan beri tamamen iki farklı şirket haline geldiler. Ancak Mitsubishi eski ismin büyük bir bölümünü korudu. Şu anda Mitsubishi, Japonya için gelecekte uçmanız durumunda büyük olasılıkla uçacağınız çok sayıda yolcu jeti yapmayı planlıyor. En son modellerinden birinin adını SpaceJet koydular. Bundan önce 1962’den beri hiçbir Japon uçağı yoktu. Bu yüzden ihtiyaç açıktı ve pazar boştu. Mitsubishi projeyi 2007’de duyurdu. İlk uçuşunu 2015’te yaptı ve henüz kullanıma açılmazken COVID-19 nedeniyle ertelendi. Amaç popüler Boeing 747 ile rekabet etmekti ve halihazırda bazı ön siparişleri olsa da 100 yolcu kapasiteli jet, büyük olasılıkla 2023 yılına kadar kullanıma alınmayacak.
Uçak Üreticisi Fiat
Fiat Aviazione, 1908’de uçaklar kalkışa başlar başlamaz kurulan bir İtalyan uçak şirketiydi. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Fiat, birkaç küçük uçak üreticisini satın aldı ve onları kendi gruplarında birleştirdi. Fiat, 1930’larda ünlü Fiat CR.42 Falco Biplane ve BR.20 adlı bir bomba uçağını üretmeye devam etti. Ayrıca 1950’lerde hafif bir kara saldırı uçağı bile tasarladı. Havacılıkla uğraşmaya devam etseler de uçak şirketlerinin çoğundan Aefer ile ortaklaşa vazgeçtiler. Ancak Jetleri geliştirmeye devam ettiler. 1997’de tüm şirket ve sahipleri, İtalyan şirketlerini Alfa Romeo Avio grubu altında konsolide etmek için satın alındı.
Uçak Üreticisi Honda
İster inanın ister inanmayın, Honda aslında üst sınıf için daha elit alanlara uzanan çok sayıda özel jet üretmektedir. Özel uçak ürettiği marka, Honda Aircraft Company’nin bir parçası olan HondaJet’dir. En yeni modellerinden biri HondaJet Elite S’dir. Bu, “Dünyanın en gelişmiş hafif jeti” olduğunu iddia ettikleri araçtır. HondaJet Elite S, önceki modellere kıyasla hem ağırlık hem de fiziksel alan açısından daha fazla taşıma kapasitesine sahiptir. 485 mph’lik makul bir seyir hızına sahip olan uçak, kanat ucundan diğer kanat ucuna kadar sadece 42 fit uzunluğundadır.