Tarih boyunca, otomobil üreticileri için en büyük problemlerden biri olan çip krizi, üretimi etkilemeye devam ediyor. Dünyadaki işletmeler ve tüketiciler, mikroçiplerdeki benzeri görülmemiş bir kıtlıkla karşı karşıya kaldı. COVID-19 salgını sırasında sadece motorlu taşıtları değil teknolojik aletlerin de tedarik sorunu ortaya çıktı.
Çip Krizi Nedir?
Otomobiller, daha iyi yakıt ekonomisi için motorların bilgisayar yönetiminden acil durumda frenleme gibi sürücü destek özelliklerine kadar her şey için giderek artan bir şekilde çiplere bağımlı hale gelmektedir. Bu yüzden bütün otomobiller için en büyük ve değerli parça çiplerdir. Tüketiciler, salgın sırasında dizüstü bilgisayarlar, oyun konsolları ve diğer elektronik ürünleri stokladığı için stokların daralmaya başladı. Ayrıca geçtiğimiz yıl, tahminlerden daha fazla araç satılmıştır. Bu durumda parça ve bileşen tedarik sorununu ortaya çıkarmıştır. Son olarak, ABD tarafından Çinli teknoloji şirketlerine yönelik yaptırımlar krizi daha da şiddetlendirmiştir. Başlangıçta otomobil endüstrisindeki sorun, şimdi akıllı telefonlar, buzdolapları ve mikrodalgalar da dahil olmak üzere yayılmaktadır. Sorunun bir diğer önemli noktası da Asya’daki özellikle Çin ve Güney Koreli teknoloji üretim fabrikalarıdır. Üretim yapan fabrikaların yetersiz üretimi, parça sorununa yol açmaktadır.
Çip Nerelerde Kullanılır?
Çiplerin kullanım alanları oldukça geniştir. Bundan yaklaşık 60 yıl önce icat edilen çipler, bilgisayardan otomobile hatta tanklara kadar bir çok teknolojik cihazın en önemli bileşenini oluşturuyor. Özellikle bu teknolojinin sonunun olmaması bir dünyanın süper gücü olan devletleri ve bireyleri tedirgin ediyor. Filmlerde gördüğümüz deri altı çiplerinin yerleştirilmesi ise oldukça zordur. Bunun için en az altı veya yedi nesil daha geçmesi gerekir.
Araba Çip Krizi Ne Zaman Bitecek?
Çip üreten fabrikaların yapımı milyarlarca dolara mal olduğu için kapasitelerini genişletmek, karmaşık araçları test etmek ve nitelendirmek için uzun zamana ihtiyaç duyulur. ABD Başkanı Joe Biden, ülkedeki üretimi güçlendirecek yasalar için 37 milyar dolarlık finansman istedi. Bu sayede parça sorunun çözülmesini bekliyoruz. Üretime darbe vuran çip krizi nasıl ortaya çıktı? sorusunun özet cevabı; Çip üretimi yapan fabrikaların yetersiz üretimi, günümüzdeki teknolojik aletlerin hepsinin çipe ihtiyaç duyması ve talebin yükselmedir.
Su savaşlarına ek olarak çip savaşları da başlıyor demektir. 🙂