Farlar sürücüler için geceleri yolları aydınlatmak için adeta bir gün ışığı görevini üstlenmektedir. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte farlar artık sadece karanlık saatlerde değil gündüz de kullanılır. Araçlarda gündüz LED farları, akşam kullanılan ve gece görüşünü sağlayan farların dışında bir de uzun farlar vardır. Uzun far daha çok gece yolculuklarında daha fazla görüş sağlamak için araçlara konumlandırılmıştır ve onun için kullanılmaktadır. Peki, “Uzunlar nasıl yakılır?”, “Uzunlar kaç metreyi aydınlatır?” , “Uzun farlar ne renk olur?” gibi sorular aklınıza geldiyse uzun farları daha yakından inceleyelim…
Uzun Far Çeşitleri
Uzun farlar, far çeşitleri içerisinde halojen veya LED far teknolojisiyle kullanılır. İdeal ışık yayma seviyesine birkaç saniye içerisinde ulaşan xenon ışık tipleri ise bu yüzden uzun farlarda kullanılmaz. Uzun farlar kısa far farkı işte tam da bu noktada ortaya çıkar. Otomotiv sektöründe bazı araçlar kısa far içerisinde xenon’u, uzun farın ampulü içerisinde de genellikle halojen ışık türlerini tercih eder. LED far teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, uzun farlarda LED’lerden de yararlanıldığı görülür.
Uzun Farlar Nerelerde, Hangi Zamanlarda Kullanılır?
Uzun farlar, çok güçlü bir ışık yaydıkları ve en karanlık noktaları bile aydınlattıkları için her yerde kullanılmaz. Ayrıca, uzun farların mesafesi diğer farlara kıyasla oldukça ileridedir. Bu nedenle uzun farların kullanılması gereken belli başlı alanlar vardır. Uzun farlar, kısa farların yetersiz olduğu karanlık noktalarda, yine karanlık bölgelerdeki viraj içerisini aydınlatmak için kullanılır. Bununla beraber ileri görüşün çok az olduğu hava şartlarında görüşü artırmak üzere de kullanılabilir.
Uzun farlar, çok güçlü bir ışık yaydıklarından ötürü karşı şeritten gelen sürücüler veya öndeki aracın sürücüsünü rahatsız eder. Bu durum kimi zaman istenmeyen kazalara yol açabilir. İşte bu yüzden uzun farlar yalnızca gerektiği durumlarda kullanılmalıdır. Farların ayarı otomatik sensörler aracılığıyla sağlanan araçlarda uzun veya kısa farın ayarı ayrıca yapmaya gerek yoktur. Peki, uzunlar sönmüyor ve size yol boyunca problem yaşatıyorsa ne yapmalısınız? Bu durumlarda uzun farları direksiyonun arkasındaki kollar veya düğmeler aracılığıyla ayarlamak gerekir. Normal durumlarda ise otomatik uzun far sistemi olan araçlarda yalnızca gözle, uyarı ışıklarını kontrol etmek yeterli olacaktır.
Farların ayarını otomatik olarak kullanmıyorsanız veya aracınızda farlar manuel olarak kontrol ediliyorsa, uzun farları yalnızca gerektiği durumlarda kullanmak diğer sürücülerin görüşünü kaybetmemesi açısından önemlidir.