Uzun Yolda Güvenli Sürüş İçin 5 İpucu

6
24288

Çoğumuz gezileri severiz. Bir hafta sonu kaçamağı veya bir haftalık macera turu. Hangi tür sürüş olursa olsun veya hangi mevsim olursa olsun, arkadaşlarınız ve ailenizle uzaklaşmak, en kolay tatiller arasındadır. Ancak bir tatil fikri harika olsa da, güvenli sürüş ve eğlenceli bir yolculuk için uymanız gereken bazı kurallar vardır. Yolculuğa çıkmadan önce aklınızda bulundurmanız gereken bazı önemli noktaları derledik.  

Güvenli Sürüş

1-Bir hız seçin ve ona bağlı kalın

Otobanda sürüş söz konusu olduğunda hız en çok gözden kaçan hususlardan biridir. Yollar daha geniş ve trafik genellikle hafif olduğu için otoyollarda yüksek hızları korumak kolaydır. Hız sınırı 120 km / s olduğunu gösteren işaretler varsa, bunları bir kılavuz olarak kullanın ve bunlara yakın tutun. Öncelikle sizin ve yoldaki diğerlerinin güvenliği için bunu yapmalısınız ve her zaman onlara uymaya çalışmalısınız. Ancak bu kolay değil. Çoğu zaman trafiğin geri kalanına ayak uydurmaya çalışırsınız, herkes muhtemelen çok hızlı gitmektedir. Bu yüzden yapılacak en iyi şey yolu değerlendirmek, koşulları görmek ve hızınızı ayarlamaktır. Islak yollar, gece sürüşü, yüksek hızlar ve sıkışık otoyollar anında alarm zillerini çaldırmalıdır. Dikkatli ol, yavaşla. Yol açılırsa ve görüş iyiyse, elbette hızlanabilrsiniz.

 

2-Şerit değiştirme

Şerit değiştirme en önemli sürüş manevraları arasındadır. Çoğu aracın yüksek hızlarda gittiği otoyollarda özellikle önemli hale gelir. Yanlış yaptığınızda sonuçları ağır olabilir. Yapılan en yaygın hatalardan biri yanlış şeritte sürüş yapmaktır. Bir şeritten diğerine geçmeden önce, şeritler arasındaki hız farklarını tanıyın ve buna göre aracınızın hızını değiştirin. En soldaki şerit sadece sollamak içindir. Orta şerit olarak adlandırılan şerit, genellikle ikincil bir sürüş şeridi olarak kötüye kullanılır. Yavaş hareket eden bir araba burada tehlike oluşturabilir. Şeridinizi değiştirmeniz gerekirse, uygun sinyalleri verdiğinizden ve hızdaki farklılığa dikkat ettiğinizden emin olun. Sadece yeterince güvenli bir boşluk olduğundan emin olduktan sonra hareket edin.

Güvenli Sürüş

3-Araçlar arasında güvenli mesafeyi koruyun

Otoyolda güvenli sürüş için, aracınız ile çevrenizdekiler arasında geniş bir mesafe bırakın. Trafik her zaman tahmin edilemez ve önünüzdeki aracın aniden fren yapabileceği bir durum olabilir. O araçla sizinki arasındaki güvenli mesafe, size fren yapmak veya bir çarpışmayı önlemek için yeterli zaman kazandırır. Daima 3 saniye kuralına uyun. Referans noktası olarak bir köprü veya tabela arayın ve önünüzdeki araba geçtikten sonra oraya ulaşmak için harcadığınız zamanı kontrol edin. Bu sürenin minimum 3 saniyede tutulması tavsiye edilir. Geceleri bu süreyi yaklaşık 5 saniyeye çıkarın. Şiddetli yağmur veya sisten geçiyorsanız daha dikkatli olun.

4-Sollama

Otoyol sürüşünün bir başka önemli yönü sollamaktır. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, yüksek hızlı karayollarında meydana gelen tüm kazalarda, en fazla sollama sırasındaki muhakeme hatası nedeniyle meydana geliyor. Doğru karar ve zamanlama, sollama sırasında odaklanmanın temel noktalarıdır. İlk olarak, yaklaşan araca uzun ve sert bir görünüm vererek önünüzdeki aracın hızını tahmin edin. Şeritten çıkmadan önce arkadan yaklaşan araçları kontrol edin. Uygun vitesi seçtiğinizden emin olun. Daha yüksek bir vites daha fazla zaman alacaktır, bu nedenle daha düşük bir vitese geçmeniz önerilir. Aracı solladıktan sonra aniden sürüş şeridine geri dönmeyin. Sizinki ile sollanan araç arasındaki boşluğu oluşturun ve uygun göründüğünde geri dönün. Hatırlama,

 Tek yönlü yollarda, çok daha dikkatli olmalısınız. Sadece arkadan yaklaşan araçlara değil, doğrudan size gelenlere de göz kulak olmalısınız. Sollama yaparken, karşıdan gelen şeritte olduğunuzu ve geçtiğiniz aracı kesmeden mümkün olan en kısa sürede çıkmanız gerektiğini unutmayın. Bu hareket sırasında tereddüt etmek, sizinle karşıdan gelen trafik arasındaki güvenli mesafeyi azaltabilir ve sollanan aracı aniden fren yapmaya zorlayabilir.

Uzun pozlama

5-Uygun sinyal verme

Çevrenizdeki araçların hareketlerinin farkında olmanız gerektiği kadar, yoldaki diğer sürücülere hareketleriniz hakkında bilgi vermeniz de güvenli sürüş aynı derecede önemlidir. Şerit değiştirirken daima belirtin ve ileride aniden fren yapmanızı gerektiren bir sapma veya engel fark ederseniz, durmadan önce dörtlü flaşörlerinizi açın ve hızınızı azaltmaya başlayın. Durduktan sonra otoyola yeniden katılacağınız zaman bunu belirtmeyi unutmayın.

Güvenli Sürüş Sizi Sevdiklerinize Bağlar

 

Uzun Yol Öncesi Diğer Tavsiyeler İçin Tıklayın>>

6 YORUMLAR

  1. bu ipucularını bende seviyorum özellikle uzun yola çıkacağım zaman araştırıyorum bu sene de peugeot 3008imle uzun yola çıkarken iyice araştırıcam inşallah

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here