Viraj Dönüş Teknikleri!

0
9758
viraj dönüş teknikleri

Viraj Dönüş Teknikleri!

Ehliyeti olan herkes araba kullanabiliyor. Ancak iyi sürücü olmak çok başka bir şeydir. Araba sürmek sadece trafik kurallarına uymaktan ibaret değildir. Belli bir iç görü de gerektirir. Sürücü dikkatsizliği ya da hava koşulları sebebi ile birçok trafik kazası meydana geliyor. Trafik kazalarının en çok yaşandığı yerlerden bir diğeri de keskin virajlardır. Keskin virajlarda arabayı iyi kullanmak iyi bir şoför olunduğunun da önemli göstergelerinden biridir. Peki virajlarda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, viraja kaç km ile girilir ? Viraj dönüş teknikleri nelerdir ? Gelin okumaya devam edelim…

Virajlarda dikkat edilmesi gerekenler

  • Viraja Girerken Vites Küçültmek

Viraja girdiğinizde merkezkaç kuvveti ile karşılaşırsınız. Yani viraja girdiğinizde arabanız düz yoldaki gibi dengeli gitmez. Çünkü iç ve dış taraftaki tekerleklere farklı ağırlıklarda yük biner. Bu yüzden de araç, yana doğru yan yatma eğilimi gösterir. Bunu engellemek ise virajda bulunduğunuz anda değil; viraj almadan vites küçültmek ile mümkündür. Eğer irajın içindeyken vitesi küçültüp aracın hızını keserseniz, ani fren etkisi yaratır. Bu yüzden de aracınız savrulabilir. Bizim size tavsiyemiz viraja girmeden vitesi küçültün, direksiyonu çevirdikten sonra frene basın, virajdan çıktıktan sonra da hafifçe gaza basarak hızlanın.

  • Bakış Açısını Doğru Bir Şekilde Ayarlamak

Güvenli sürüş için, virajdayken mümkün olan en uzak noktayı görebilmek önemlidir. Bu yüzden de virajın iç tarafından uzaklaşmalısınız. Yani eğer viraj sağa dönüyorsa sola, sola dönüyorsa da sağa doğru arabanızı konumlandırmalısınız. Virajın sonunu görene kadar da bu şekilde yola devam etmelisiniz.. Bu sayede virajdayken karşıdan gelen arabaları daha rahat görürsünüz.

Eğer virajın yönüne bakmadan direksiyonu erkenden içe doğru çevirirseniz bir süre sonra arabanız virajın dışına doğru kaymaya başlayacaktır. Bu da sizi, direksiyonu daha fazla virajın içine doğru çevirmeye iter. Peki sonuç ?  Arabanızın dengesi bozulur.

viraja kaç km ile girilir

  • Önden Ve Arkadan Kayma Durumlarında

Eğer virajdayken aniden gaza basarsanız ya da yüksek hızla viraja girerseniz, merkezkaç kuvvetinin ön lastikleri zorlaması sonucu arabanızın önden kayması gibi bir durum yaşayabilirsiniz. Böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız ayağınızı yavaş yavaş gaz pedalından çekmeli ve hafifçe frene basmalısınız.

Eğer viraja çok içerden girerseniz aracınız arkadan kayar. Çünkü viraj dönme açınız daralmış olur. Ayrıca aracınızın motoru öndeyse ve siz aniden fren yaparsanız yük bir anda arabanın arkasından öne geçer . Sonuç olarak arka tekerlekler boşalır. Bu durumda gücü yeniden arkaya vermek için direksiyonunuzu arabanızın kaydığı yöne çevirmelisiniz. Ancak az ya da çok çevirirseniz araç hakimiyetini kaybedebilirsiniz, dikkatli olun.

  • Arka Arkaya Gelen Virajlarda Ne Yapılır ?

Diyelim ki sola eğimli viraj bitti ve hemen ardından sağa eğimli bir viraj başladı. Aracınızı yol çizgisine ne kadar yakın tutarsanız o kadar sağa dönmeye hazırlıklı ve görüş açınızı bir o kadar geniş tutmuş olursunuz.

viraj dönüş teknikleri

  • Viraja Kaç Km İle Girilir ?

Virajlara girişte, en önemli olan faktörlerden biri giriş hızıdır. Viraj ne kadar keskinse, (dönüş ne kadar darsa) o kadar yavaş olmalısınız. Yani viraja kaç km ile girilir sorusuna net bir yanıt veremeyiz. Bu virajın keskinliğine göre değişebilen bir durumdur.

  • Hıza Uygun Vites

Viraja, doğru hızla girmenin önemli olduğu kadar vitesi doğru kullanmak da önemlidir. Unutmamalısınız ki, hızınıza uygun viteste olmalısınız. Zorunda kalmadıkça, viraj içinde seyrederken vites değiştirmemeye çalışın. Çünkü vites değiştirirken, bir elinizi direksiyondan çekmek zorunda kalacaksınız. Bu yüzden vites değiştirmemeye çalışmak oldukça önemli.

Viraja kaç km ile girilir

  • İhtiyaç Halinde Fren Uygulanmalı

Normal şartlarda viraja giriş hızınız uygun ise, fren uygulamanıza da gerek kalmayacaktır. Bu da tercih edilen bir durumdur. Ancak olumsuz yüzey şartları ve virajın keskinliği kaymanıza neden olacak uygun ortamları hazırlayabilir. Bunu fren yaparak ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak bu gibi durumlarda debriyaj ile birlikte basılan fren çok önemlidir.

Sonuç Olarak:

Virajlarda dikkat edilmesi gerekenler:

  • Arkanızdaki araç ile mesafenizi anlamak için aynalarınızı kontrol etmelisiniz. Eğer takip mesafesi uzunsa viraja girmeden önce daha fazla yavaşlayarak dönüşünüzü daha güvenli bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
  • Viraja gireceğiniz hızı belirlemek için diğer araçların hareketlerini referans alabilirsiniz. Dönüşten önce frenleme yapmak yerine ayağınızı gaz pedalından hafifçe çekerek daha yumuşak bir geçişin hazırlığını yapmak da mümkün. Gerektiğinde vites küçülterek araç üzerinde daha yüksek kontrol sağlayabilirsiniz.

Sıfır km araba fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here