Volkswagen, bugün yaptığı bir açıklamada egzoz gazı emisyon testlerinde hile yapan yazılım içeren 11 milyon aracı geri çağırarak onaracağını ve emisyon testlerinde usulsüzlük skandalının ardından şirketin imajını düzeltmeye çalışacağını duyurdu.

Alman otomobil üreticisinin yeni CEO’su Matthias Müller firmanın önümüzdeki ‘birkaç gün’ içerisinde yasadışı yazılımın bulunduğu dizel araçları geri çağıracağını söylerken, bazı analistler bunun maliyetinin şirketin skandal için ayırdığı 6.5 milyar dolardan fazla olabileceğini tahmin ediyorlar.

GERİ ÇAĞIRMALAR NASIL OLACAK?

Volkswagen’deki geri çağırmalarda, araçların periodik bakımları sırasında, mevcut soruna ilişkin problem giderilecek ve araçlar herhangi bir ücret almadan bakımdan geçirilip sürücüye teslim edecek. Yazılımdan kaynaklanan bu emisyon sorunun tam olarak nasıl çözüleceği netlik kazanmadı.

Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen, ABD’de dizel araçların emisyon testlerinin sonuçlarını çarpıttığını kabul etmişti. Almanya Ulaştırma Bakanı aynı manipülasyonun Volkswagen’in satışlarının yüzde 40’ını gerçekleştirdiği Avrupa’da da var olduğunu söyledi.

Şirketin 78 yıllık tarihi boyunca karşı karşıya bulunduğu en ciddi kriz olan emisyon skandalı, Volkswagen’in piyasa değerinin üçte birini yitirmesine neden olduğu gibi küresel otomobil sektöründe de şok yarattı.

Krizin Alman ekonomisine de zarar verebileceği belirtiliyor.

Volkswagen’in 1,000 üst düzey yöneticisiyle Wolfsburg’da kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Müller, ‘Uzun ve zorlu bir yolculuk ve çok sıkı bir çalışma bizi bekliyor’ dedi.

Müller, Cuma günü eski CEO Martin Winterkorn’un yerine atanmıştı. Alman resmi yetkililer dün yaptıkları açıklamada Winterkorn hakkında sahtekarlık suçlamasıyla soruşturma başlattıklarını söyledi

Almanya, dizel emisyonları yasalara uygun bir hale getirmesi için Volkswagen’e 7 Ekim’e kadar süre tanıdı.

SKANDAL NASIL ORTAYA ÇIKTI? 

VW’nin dizel motorlara yerleştirdiği, çevreye ve sağlığa zararlı egzoz gazı değerlerini düşük gösteren aletin adı “Electronic Diesel Control 17”. Gizli bir bilgisayar yazılımı. VW’nin skandalı nasıl ortaya çıktı? ICCT adlı Uluslar arası çevre vakfında görevli Berlinli kimyager Peter Mock, Almanya’nın ABD için ürettiği otomobillerin Avrupa’dakinden çok daha temiz ve çevreye uygun olduğu görüşünden hareketle test yapmak istedi. ICCT, West Virginia Üniversitesi’ne 2014 Mart’ında görev verdi. Bir profesör, bir mühendis, iki öğrenci ve bir üniversite çalışanından oluşan 5 kişilik bir araştırma grubu kuruldu. Grup, elektrikli süpürgeye benzeyen, İki ölçüm aletinden oluşan, jeneratörlü ve hortumlu aleti aracın bağajına yerleştirerek, test için trafiğe çıktı. Araçlar 4 bin km trafikte kullanıldı. Egzoz gazının Avrupa’dakinden daha temiz olduğu düşüncesinden hareket eden araştırmacılar, tam tersi bir sonuç üzerine kendilerinin hata yaptığını sanarak, kim hata yaptı diye kavgaya tutuştu. İki ay sonra değerlerin doğru olduğu sonucuna varan araştırma grubu, Amerikan Çevre Ajansı’nı (EPA) alarma geçirdi. 2012 yapımı VW Jetta ve 2013 yapımı VW passat aracındaki egzoz gazı değerleri çok yüksek dedi. BMW X5 modelinin değerlerinin ise tuttuğunu belirtti. ABD Çevre Ajansı, 2014 Aralık ayında VW’ye bunun kaynağını sordu. VW değerlerin yüksek olmasına teknik bir sorunun neden olduğunu gösterdi ve Jetta, Golf, Beetle, Audi A3 model 482 bin aracı egzoz servisi adı altında tamire çağırdı. Ama araçlarda herhangi bir değişiklik yapılmadı. 3 Eylül 2015’te VW, Amerikan Çevre Ajansı’na dizel motorların yazılımında manipülasyon yaptığını itiraf etti.

Hürriyet

10 YORUMLAR

  1. garantisi dolmadan patlak veren dsg-turbo-beyin arızaları, maliyeti düşürme adına çin ve meksika’da üretilen ve içeri su alan jettaları, passat cc iihs güvenlik skandalı, donanım cimrisi, çevre katili dizelleriyle sonunda emisyon sahtekarlığı… kısaca ww’in karanlık tarihi. mercedes dersiniz eyvallah derim. ama ne hazindir ki almanların belki de en kötü arabası bu ülkede lüks sınıfına girdi. millet aylarca doğuş otomotivde sıra bekledi. araştırıp soruşturmadan kulaktan dolma bilgilerle ve reklama kanıp araba alan bir milletiz. oysa toyota lexus amerika’da 12 kez subaru 4 kez üst üste en güvenilir araç seçildi. yine toyota, çevre duyarlılığıyla çevre katili dizel yerine hibrit ( elektirikli motoru üretti. 18 yıldır 8 milyonluk hibrit satışıyla dünyada birinci ve unutmayın hibrit geleceğin teknolojisi japonlar bu alanda almanlardan fersah fersah önde. bmw, hibrit motor karşılığında toyota’ya bedava dizel motor verdi. c sınıfı honda civic, d sınıfı passat cc’ye güvenlik dersi verdi. ingiltere’de yapılan en sorunsuz araç sıralamasında ilk beş aracın dördü japon çıkmış kime ne? ezbere araba almaya devam…

  2. dünyada rahatına ve güvenliğine düşkün iki millet vardır. amerikalılar ve araplar. gidin bu ülkelerde japonların araçları satış rekorları kırar. ww’in emaresi okunmaz. çünkü ww’in nefesi ne arapların çöl sıcağına ne de amerikalıların buzullarına yeter. kuzenim amerika’da yaşıyor. söylediği aynen şu: içinde yağ olmayan, hor kullanılan 30 yaşındaki toyota’yı bile çalıştırıp kullanıyoruz. bir de garantisi dolmadan arıza veren ww’lere bakın. subaru, lexus, acura, infiniti satış rekorları kıran japon markaları. ayrıca japonlar sağlam ve sorunsuz. Türkiye’de üretiliyor. almanların kuruş yatırımı yok. üstelik almanlar teröre destek veriyor. milliyetçiyim diyen alman almaz.

  3. ne ben vw firmasının sahibiyim ne de siz toyota,honda ,lexus .subarunun.kime neyi analatıyosunuz.inanın sizin bu sahiplendğiniz otomobil firmalarını sahibleri sizin kadar düşünmüyordur.

  4. Hileli hurdalı arabalar için 6 ay sıra bekleyen tüketicilere ne demeli? Passatların Golflerin Jettaların 2.El değerleri bir haftada çöktü

  5. kibirden , burnu büyüklükten geçilmiyordunuz doğuş yetkilileri, ne oldu , başınız önce düştü mü ?? sattığınız arabayı dünyanın en özel arabası gibi binbir hava ile satardınız, almanya’da stoklar şiştiği zaman bile kasden araç sevkiyatını zaman-zaman durdurur “ay çok sıra var şekerim, araç yetiştiremiyoruz, 6 ay sonra belki” havası yapardınız, ne oldu ? araçlarınızı alan her faninin ilk 50 bin km ‘de en az 3 ciddi sorunla boğuştuğu kendi raporlarınız da vardı, buna rağmen bayiilerinizin satış elemanlarına bile kibir pompalıyordunuz, ne oldu ? mercedes-bmw bayiilerin de görmediğimiz kibiri kasıntılığı sizin bayiiler de görürdük, ne oldu ? bakın şimdi insan içine çıkamıyorsunuz ! demek ki neymiş ? kibir şeytana, tevazu insana yakışırmış, tevazu edeni Allah yüceltir, sizin gibi kibir göstereni Allah yerin dibine sokarmış. hiç bir şey boşuna atasözü olmaz doğuş grubu ? algıyabildiniz mi ? süslü takım elbiseler, bizlerle konuşurken marka saatinizi göstermek için saçma sapan el hareketleri yapmak çizilen imaja bir katkı sağlamıyor, sizi böyle zor zamanlar da eleştiri ile yerden yere vuruyormuş, öğrendiniz mi ???

  6. Bence Almanlari kotulemek yerine ,japonlari iyi degerlendirmen yerinde olur.Acura(Honda’nin BMW ve MERCEDES) karsi luks markasi ama 2011 den ACURA MDX kullanan biri olarak bir daha ACURA almayacagima emin olabilirsin.Honda ,AMERIKA’DA cok satiyor cunku adamlar zamaninda fabrika yatirimi yapmislar.Amerikalilar ulkede yatirimi olan her markaya biniyor.Simdi Hyundai,Kia ise Honda ve Toyota yi zorluyor.10 yil 100.000 mile Power Train garantisi veriyor.Neticede Amerika’da arabanin degeri yok.Kim uygun fiyata uygun kalitede arac veriyorsa insanlar onu tercih ediyor.Burada elestiri yapilmasi gereken nokta Turk insani takim tutma sevdasi gibi arac markasina guvenmis.Bunun icin on yargili olmamak gerek.Alman saglam arac yapiyor ama mekanik aksami Japonlar kadar iyi degil ama Japonlarda Alman kadar saglam arac yapamiyor.Amerika’da 40 yasinda Honda Accord kullanmis birisi olarak motor tek kontak ile calisiyor fakat kasa tamamen dokuluyordu.Bence on yargili olmamak gerek.Turkiye’de yapilan tek hata uretimi olan araba markalarini secmemiz.Ithal araba luksu ile Almanlari zengin ettigimiz kesin.Asil Turk insaninin bilinclenmesi gerekiyor.

  7. özhan bey, alman araçlarının kaporta olarak japon araçlarından sağlam olduğunu söylüyor. sayın özhan bey, dünyaca ünlü güvenlik testi iihs’de ( euro n’cap yanında çocuk oyuncağı kalır) japonların c sınıfı ( orta sınıf) civic, almanların d sınıfı ( lüks segment) passat cc’ye güvenlik dersi veriyor. ( bakınız: google: japonlardan almanlara güvenlik dersi) yan hava yastığı açılmayan, sürücü mankenin kafasını ön göğse çarptığı, kapısı yerinden fırlayan passat cc’yi ve taş gibi sağlam civic’i izleyin de ezber bozan gerçekleri görün. alman servisten, japon sorunsuzluk ve sağlamlıktan kazanır.

  8. Geçtiğimiz hafta VW’in araçlarının egzoslarından salınan gazları az gösteren bir yazılım kullandığı ortaya çıkmıştı. Firma ardından bu iddiaları kabul etti. Ardından gelen gelişme ise firmanın CEO’sunun istifasını vermesi oldu. Bu süreçte olaydan yalnızca Amerika’daki VWmarkalı araçlar etkilenmedi. Olay diğer ülkelere ve Audi, Skoda, Seat gibi çeşitli ortak firmaların araçlarına da yansıdı. Yani bu egzos ve emisyon hilesi skandalı gün geçtikçe büyümeye başladı. Bu skandalı henüz haberi olmayanlar için kısaca özetlemek gerekirse: VW’in ABD’ye sattığı 2.0 litrelik TDI motorlu araçlarında ilk olarak farkedilen emisyon hilesi yazılımı, daha önce de bahsettiğimiz üzere otomobillerin test aşamasında normalden daha az zararlı gaz salınımı yapmasını sağlıyor. Testten geçen otomobillerin egzosu normal sürüş koşullarında yani trafikte 40 kata varan oranlarda daha fazla zararlı gaz yayıyor. Bu 2.0 litrelik TDI motorun kod adı ise EA 189 idi. ABD’de 2009-2015 yılları arasında üretilen dizel motorlu 4 silindirli 2 litrelik ve EA 189 tipi Golf, Jetta, Beetle, Passat ve Audi A3 araçların geri çağırılacağı da geçtiğimiz günlerde duyuruldu. VW bu sebeple 482 bin otomobil için 18 milyar dolara yakın ceza ödemeye mahkum olabilir. VW’den yapılan bir diğer açıklamaya göre ise dünya genelinde toplamda 11 milyon adete yakın dizel otomobil bu skandaldan etkilenmiş olacak. Ardından dün Audi kendi içerisinde birtakım açıklamalar yaptı ve 2.1 milyon adet otomobillerinin bu hileli yazılıma sahip olduğu

  9. geçmiş de burnundan kıl aldırmayan bana 6 ay süre veren bir vw bayiini aradım …. yavrum benimmm … kibirli , kendini beğenmiş satıcıların ve doğuş otomotivin burnu o kadar sürtülmüşki aman ya Rabbi, o eski kibir ve kadıntılığın yerini binbir yalakalık almış… nerddeeeeee o eskiden “valla 6 ay sonra belkiiii” havası … satıcıya “pekiiii, vw’nin yalanları sırf 2.0 motor için mi geçerli yoksa vw 1.6 motor için de yalan söylüyor mu ? ileri de bu konuda da yalanı ortaya çıkarsa aldığım araç ne olacak ??” diye sordum, satıcı neredeyse oturup ağlayacaktı…. eee doğuş oto ve bayilleri… bakın premium marka zannetiğiniz audi-vw tırışka çıktı… öğrendiniz değil mi ? her kibir gösterini bir gün Yüce Allah yerin dibine çarpar. Adetullah böyledir…!!!

  10. Volkswagen emisyon skandalının yol açtığı kriz nedeniyle maliyetlerini azaltmak ve yazılım programlama ve teknoloji gibi alanlarda yeni bir istihdam stratejisine geçme planları çerçevesinde Almanya’da idari görevlerde istihdam edilen binlerce kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. VW tarihinin en büyük skandalı olan dizel araçlardaki emisyon skandalının patlak vermesinden önce Volkswagen maliyetlerinde 5 milyar euroluk (5,6 milyar dolar) kısıtlamaya gideceğini duyurmuştu. Emisyon skandalıyla birlikte şirket mali kısıtlama planına 1 milyar euro daha eklemişti. Öte yandan bir şirket yetkilisi, “Volkswagen markası olarak işten çıkarmalarda dahil tüm alanları içeren bir verimlilik programına başlanacak” diye konuştu. Alman basınında yer alan 3.000 kişinin işten çıkarılacağı haberlerini doğrulamayan kaynaklar ancak işten çıkarmaların erken emeklilik geçici kontratların yenilenmemesi ve ofis çalışanlarının başka pozisyonlara kaydırılması yoluyla yapılacağını ifade ediyorlar. Volkswagen çalışanlarının ücretler dışında tüm haklarını temsil eden Konseyin Başkanı Bern Osterloh 20 bin çalışanın katıldığı toplantıda Volkswagen markası şemsiyesi altında çalışan 215 bin çalışanı ekonomik deneylerinizde kobay olarak kullanmayın” diyerek işten çıkarmalara karşı çıktı.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here