Woody Car Nedir? Günümüzde Üretilememesinin Sebepleri…
Woody vagonları sonsuza kadar hafızalarda kalacak bir modeldir. Klasik otomobillerin ve otomobil endüstrisinin geçmişinin büyük bir parçasıdırlar. Günümüzde herkes onları tamamen ahşap, el oyması tasarımlarıyla hatırlıyor. Bugün o kadar popüler olmasalar da geçmiş zamanlarda woody vagonlar en iyi araçlardı. Banliyö aile yaşamının iyi bir temsili olarak, woody vagon yıllar boyunca ailelerin garajlarını işgal etti. Woody araba ve vagonların zirve yaptığı dönem 1940’lı yıllardır. Birçok otomobil üreticisi, tüm woody vagon serilerini üretiyordu. Ancak bu tip araba tasarımları ve modelleri 1960’ların başında, yıkıcı bir sonla karşı karşıya kaldı. Artık üretilmeseler de sektörde unutulmaz bir iz bırakmışlardır. Bugünün pazarında pek çok arabaya ilham veren model olmayı başardılar.
O günlerde, damgalı çeliğin pahalı bir alternatif olduğu düşünüldüğünde, ahşap erişilebilir bir hammaddeydi. Ayrıca ahşapla çalışmak daha kolaydı. Şirketlerin çoğu, ahşapla nasıl çalışılacağı konusunda kapsamlı bilgiye sahipti. Ahşap, tüm projeler için standart malzeme haline gelmişti. Otomotiv üreticileri, yüzyıllardır yaptıkları gibi tahta at arabaları yapıyorlardı. Yıllar geçtikçe, uçakların yanı sıra tekneler de ahşaptan yapılmıştır. Bu nedenle, otomobil yapmak için ahşabın kullanılması kaçınılmazdı. 1929’da dünyanın seri üretilen odunsu Ford Model A piyasaya çıktı ve anında hit oldu. Daha sonra, özellikle ahşap ve işçilik miktarları düşünüldüğünde, ahşap araba üretimi ezici hale geldi. Altmış yıldan fazla bir süredir klasik woody ürünler lüks seyahatin merkezi haline geldi. İniş ve çıkışlarına, woody vagonların nasıl sona erdiğine ve neden hiçbir otomobil üreticisinin onları canlandırmak istemediğine bir göz atacağız. “Woody Car Nedir? Günümüzde Üretilememesinin Sebepleri” adlı içeriğimizde woody arabaların ve vagon modellerinin yükseliş ve düşüş hikayesini anlatacağız.
Otomobil Üreticileri Neden Woody Car Üretmeyi Durdurdu?
Woody vagonları, kendi zamanlarında endüstride büyük bir zaferdi. Ancak bildiğimiz gibi woody vagonun başarısı kısa sürdü. Bu birkaç faktörden kaynaklanıyordu. Her şeyden önce, odunlar inşa etmek için çok çalışma gerektiriyordu. Hatırlayacağımız üzere tüm tasarımlar el yapımıydı. Bazen otomobil üreticileri, ihtiyaç duydukları şaheseri elde etmek için diğer üreticilere dış kaynak sağladı. Bunun dışında, woody’ler son bir bitiş elde etmek için çok fazla malzemeye ihtiyaç duyuyordu. Ortalama olarak bir tahtadan yapılan bir araç, her biri elle kavisli 150’den fazla odun gerektiriyordu. Bu, üretim maliyetlerinin artmasına neden oldu ve ne yazık ki hammaddenin fiyatını arttırdı. Artan maliyetler, woody vagonları sadece “zengin bir kişinin lüks oyuncağı” olarak karşımıza çıkardı.
Bu klasik arabaların sona ermesinin bir başka nedeni de bakımlarıydı. Woody car modelleri, çok fazla bakım gerektiriyordu. Bu bakımların en önemlisi, ahşabın bükülmesini veya çürümesini önlemekti. Ayrıca araçları temiz ve parlak tutmak önemli bir faktördü. Zamanla, ahşap otomobil üreticileri için daha az arzu edilir hale geldi. Ayrıca müşteriler harika bir tarza ve sekiz kişiye kadar koltuklara sahip olsalar da woody bir vagona yatırım yapmaya gerek görmediler. Bunun dışında ahşap malzeme, aşırı bir ağırlık sorununu çıkarıyordu. Bir arabaya 300 ile 500 kilo arası ekstra fazlalık yüklüyordu. Ayrıca araçların birçok güvenilirlik ve esneklik sorunu vardı. Ahşap standart malzeme iken çok dayanıklı değildi.
Zamanla çelik kullanımı, çeşitli alanlarda sert ahşabın yerini aldı. Buna çerçeveler, çamurluklar ve kaputlarında eklenmesiyle, ahşap parça kullanımı tarih oldu. 1950’lerin ortalarında çoğu otomobil üreticisi, ahşaptan araç üretmeyi bıraktı.
Son Woody Ne Zaman Üretildi?
1940’ların sonlarına doğru Woody arabalar, otomobil üreticilerinin onları üretmeye devam etmeleri için çok kârsız hale geldi. Chevy’nin sekiz kişilik lüks ahşap aracının bile üretimi maliyetli hale geldi. Altmış yıllık ahşap araç üretimi macerasının veda etme zamanı gelmişti. Ford, D-Noc plastik vinil levhalar için ahşabı değiştirdi ve 1950’de ahşabı tamamen bıraktı. Chevy, 1951’de ahşap gövdeli arabaların fişini çekti. Şimdiye kadar yapılmış son o ahşap araç, 1949’da Streamliner Wagon’dur. Plymouth tarafından inşa edilen Streamliner modeli yaklaşık olarak 1000 adet sattı ve 1950’de üretimi durduruldu. Sonuç olarak ahşap arabalar tasarım ve model olarak oldukça dikkat çekicidirler. Ancak zaman içinde pahalılaşan üretim maliyetleri ve işletim maliyetleri gibi sebeplerden dolayı üretimden kaldırıldılar.