Yağ filtresi, yağlama sisteminde olması gereken önemli parçalardan biridir. Bu nedenle kaliteli kullanılması gerekir ve bakımlarının periyodik olarak yapılması oldukça önemlidir. Peki, yağ filtresi nedir? Yağ filtresi, motor içerisinde sürtünmeyi azaltan sistemde yer alır. Filtre, yağ pompasıyla birlikte motora giden yağı süzerek biriken çapak ve demir tozlarını hapseder. Fakat bu işlemi sürekli olarak yaptığı için zamanla tıkanır. Tıkanan yağ filtresini her periyodik bakımda değiştirmek önerilir.

Yağ Filtresi Ne İşe Yarar?

motor yağı

Koordineli şekilde çalışan motor parçaları arasında oluşan sürtünmeyi azaltmak için motor yağı kullanılır. Belirli bir oranda sürtünme azaltılsa bile sıfıra düşürmek pek mümkün değildir. Bu sebeple parçalarda aşınmalar meydana gelir. Süreç içerisinde oluşan toz, kir ve metal parçalarının partikülleri yağa karışarak motoru olumsuz etkiler. Yağ filtresi de bu noktada devreye girer. Motor yağı, motor içerisinde döngüsünü tamamlarken yağ filtresinden geçer. Yağ filtresi, yağı süzme görevini üstlenen parçadır ve süzülen yağ tekrardan motora iletilir. Bu sayede motor yağı daha uzun süre kullanılır.

Yağ Filtresi Çeşitleri Nelerdir?

Araçlarda genel olarak 2 çeşit yağ filtresi seçeneği vardır. Filtreler, kağıt yağ filtresi ve atom yağ filtresi olarak çeşitlenir. İlk filtre çeşidi kağıt yağ filtresidir. Kağıt filtre, aracın filtre kütüğü içerisine yerleştirilir. Bu filtre türünün maliyeti daha düşük olduğu için yeni araçlarda kullanılır. İkincisi ise vidalı tip filtre fakat bu filtreye halk arasında atom yağ filtresi de denir. Atom yağ filtresinin dışı demir kaplıdır. Değişim esnasında direkt olarak sökülen yere takılır. Arasında bulunan oring sayesinde yağ sızdırmaz. Kağıt filtrelere oranla daha sağlam bir yapısı vardır.

Yağ Filtresinde Kalitenin Önemi

Yağ filtresinin kaliteli olması oldukça önemli bir konudur. Çünkü yağı süzme görevini yerine getiremeyen filtreler aracın performansını kötü yönde etkiler. Filtre konusunda, rakiplerinden öne çıkmış bir marka tercih etmenin yanında üretici firmanızın ürününü kullanabilirsiniz. Ayrıca yağ filtresi fiyatları da kalitesine göre değişir. Kaliteli filtreler sizi uzun vadede daha büyük bir maddi yükten kurtaracaktır.

Yağ Filtresi Değiştirilmezse Ne Olur?

yağ-filtresi

Daha önceden yağ filtresinin yağı süzdüğünü söylemiştik. Yağ filtresi yağı süzdükçe kirlenir ve dolar. Eğer yağ filtresi değiştirilmezse tıkanır ve yağın geçişine izin vermez. Bunun sonucunda motor yatak sarabilir. Ayrıca yağı temizleme görevini yerine getiremez ve bu sebeple motor içerisine temizlenmeyen yağ gider. Motor sistemi içerisine kirli yağın içerisindeki partiküller yerleşebilir. Zamanla aracın motorunda ağır hasarlar meydana gelir.

Yağ Filtre Gövdesindeki Terleme ve Sızıntı

Motora yağ iletme sistemindeki elemanlar sistemli bir şekilde çalışır. Örneğin bazı yağ karterlerinin tapaları mıknatıslı olur. Yağın sistemde dolaşımı esnasında topladığı metal parçaları biriktirir.  Yağ filtresi, tapa, yağ karteri ve yağ filtresinin gövdesindeki conta, oringler ve civatalar zamanla aşınır ve gevşer. Bu deformasyon sonrasında yağ filtre ve gövdesinde birtakım terleme ve sızıntı olayları yaşanabilir. Terlemeler ileriye dönük olarak yağ kaçaklarına dönüşebilir.

Yağ Filtresi Değiştirme Sıklığı

Filtre değişim sıklığı aracın tipi, yaşı, kilometresi gibi kriterlere göre değişir. Ayrıca otomobili satın aldığınız marka sizi bu konuda bilgilendirecektir. Tüm bunların dışında aracın periyodik bakımı sırasında yağ filtresini kontrol ettirmek yararlı olacaktır.

Eğer yağ filtresi ile ilgili yazımız dikkatinizi çektiyse “Motor Yağı Hakkındaki Her Şey” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here