Ana Sayfa Genel Yağ Yakması Nedir ?

Yağ Yakması Nedir ?

2
7204

YAĞ YAKMASI

Günümüzde birçok kişi otomobil alırken motorun durumunu öğrenmek istiyor. motor durumunu öğrenmek için araştırma yapmaya başladığında “yağ yakması” isim tamlamasıyla sıkça karşılaşıyor. Bu yazımızda Yağ Yakması Nedir sorusunun cevabını vereceğiz.

Yağ Yakması Nedir ?

Pistonları yağlamakla görevli olan motor yağı, bloğun alt kısımda bulunur. Pistonların üst kısmında ise yakıt ve hava karışımı vardır. Yağın sekmanlardan sıyrılarak üst kısımdaki bu karışıma dahil olması da motorun yağ yakması olarak tanımlanır. Peki, bu neden olur?

  • Motor pistonlarına takılı olan segmanlar zaman içinde deformasyona uğrar. Bu deformasyon nedeniyle de yağ, pistonların üstüne çıkmaya başlar. Bu, motor yağ yakması sebepleri arasında başı çeker.
  • Subapların zarar görmesi de yağ yakmaya sebep olabilir. Emme supapları ve yanındaki parçalar arızalandığında yağ, yanma odasına kaçar. Bu da motorun yağ yakmasıyla sonuçlanır.
  • Motor yağ seviyesi azalınca yağlama yapılamayacağından, ilerleyen zamanlarda pistonların ve motordaki diğer hareketli parçaların aşınmasına neden olur. Daha sonra yağ eklense bile aşınan bu parçalar arasından motora yağ sızar. Pistonların yağ sızdırması da yağ yakmanın önemli nedenleri arasındadır .
  • Ayrıca motoru uzun süre çok yüksek devirlerde çalıştırmak da segmanların performansını etkileyerek yağ sızdırmasına neden olabilir.
  • Tüm bu mekanik problemlerle birlikte 500 bin km’yi geçen veya 20-30 yaş arasındaki araçlarda motor yağ yakabilir. 

Motorunuzun Yağ Yaktığı Nasıl Anlaşılır ?

Araçlarımızın motorunun yağ yaktığını birkaç yöntemle öğrenebiliriz. ilk yöntem biraz uzun vadede kendini belli eder. Aracın yağ kaçırmadığından eminseniz, araç yağ eksiltiyorsa yağ yakıyor anlamına gelir. Egzozdan çıkan dumanın rengi mavi ise aracın yağ yaktığına işarettir. Motorun çalışma sıcaklığına getirilip, yağ kapağı açıldığında üfleme var ise motor üflüyor demektir. Üfleyen motorun yağ yaktığını bilmekte fayda var.

 

Motorun Yağ Yakması Nasıl Önlenir ?

Yağ yakmanın, yağın kendisiyle genellikle doğrudan bir ilgisi yoktur. Daha çok, parçaların aşınması ve yağın bu yolla başka bir bölüme sızması asıl sebeptir. Bu nedenle yağ yakmayı önleyen katkı maddeleri kullanmak, çok etkili bir yöntem değildir. Etkili olanları da var ancak ileride daha büyük problemler ortaya çıkaracağı için pek fazla önerilmiyor.
Bunun yerine motor yağını belirli aralıklarla kontrol etmek ve arabayı yüksek devirlerde çok kullanmamak önerilir. Motor yağı kontrol süresi her araca ve modele göre değiştiği için kullanılan aracın kılavuzu detaylı okunmalı ve bu süreye özen gösterilmeli.
Ayrıca iki kontrol arası dönemde 1 lt yağ tüketilmişse bir sonraki kontrolde de bu miktara yakın bir tüketim olup olmadığı kontrol edilmeli.

Bu kontroller yapılmazsa ve motor yağ yakarsa ilerleyen dönemlerde ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Pistonların ve diğer parçaların aşınması nedeniyle oluşacak maddi kayıp, motorun yağ yakmasının zararları sıralamasında başı çeker.

2. El Otomobillere Buradan Ulaşabilirsiniz >>>

2 YORUMLAR

  1. Cenk Burak
    390000 km oldu arabam 7 litre yağ alması gerekirken 4 litre çıktı içinden ya ustalar eksik koydu ya da geçmiş olsun takip edeceğim artık
  2. Dr. Burhan erdoğan
    Mert et arabam var 1000 km’de yarın litre yağ yakıyor normal midir