Araçta yer alan parçaları dış etkenlerden koruyabilmek için pek çok filtre bulunur. Yakıt filtresi de bunlardan biridir. Peki, yakıt filtresi nedir? Araçta hangi parçaları korumakla görevledir? Bu soruların cevabını ve daha fazlasını birlikte inceleyelim.
Yakıt Filtresi Ne İşe Yarar?
İstasyondan alınan yakıtların kalitesi düşükse partiküllü veya tanecikli olabilir. Yakıt deposunda bulunan akaryakıt da zaman içerisinde tortulaşabilir. Bu noktada mazot filtresi olarak da adlandırılan yakıt filtresi devreye girer. Yakıt filtresi adından da anlaşılacağı üzere yakıt deposundan alınan yakıtı filtrelemekle görevlidir. Yakıt deposunda saklanan akaryakıt, filtrelenerek yakıt pompası yardımıyla yanma odasına iletilir. Peki, yakıt filtresi nasıl çalışır detaylandıralım. İçten yanmalı araçlarda sık karşılan filtre, yakıtı süzer ve temiz hale getirip enjektörlere gönderir. Enjektörün dar olan boruları, filtrelenen yakıt sayesinde tıkanmaz. Yakıt filtresi bir nevi süzgeç görevini görür.
Yakıt Filtresi Çeşitleri
Arabaların markasına, modeline, yakıt türüne göre filtre çeşitleri değişir. Bu farklılığın en temel sebebi, filtrenin ana materyalidir. Örneğin bazı yakıt filtre türleri; kağıt, bez, elyaf, keçe ve metalden oluşur.
- Kağıt filtre, mazot filtresinin kapsülünde bulunur ve uygun fiyatlıdır. Ayrıca diğer filtrelere oranla hava yapma olasılığı daha azdır.
- Kartuş filtrenin hava yapma olasılığı düşünülmezse değiştirilmesi en kolay filtre olarak karşımıza çıkar. Değişimi için giriş-çıkış hortumunun bağlantı alanlarını söküp yeniden oturtmak gerekir.
- Atom filtre, daha çok eski nesil arabalarda bulunur. Fakat günümüzde de görebilmek mümkün.
Yakıt Filtresi Değişmezse Ne Olur?
Araçların periyodik bakımlarında değiştirilmesi gereken bir parçadır. Fakat araç sahipleri bazen yakıt filtresi değişimine önem vermez ve değiştirmez. Bu noktada bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Örneğin yakıt filtresi bozulursa motora temiz yakıt gitmez. Başta motor sorunları olmak üzere tıkanıklık gibi pek çok arıza yaşanır. Peki, yakıt filtresi değişmezse ne olur?
- Yakıt tüketiminde artış yaşanır.
- Araç performansı (çekişten) düşer.
- Hızlanma problemleri görülür.
- Motor kontrol ünitesi, kontrol paneline ikaz gönderir.
- Ucuz filtre, yakıt kaçağı yapabilir ve yangına sebebiyet verebilir.
- Aracın ilk çalıştırılma esnasında motor çalışmayabilir.
- Kalitesiz akaryakıtlarda bulunan sular tanka karışabilir.
- Su karışan yakıt deposu paslanır ve tanecikler yakıta geçer.
- Boru hattı tıkanır ve motor ateşleme yapamaz.
- Yakıt filtresi tıkanırsa araç stop edebilir.
- Rölantideyken sorun yaşanır.
- Araç tekleme yapabilir.
Aslında her şey kaliteli akaryakıt istasyonuyla başlar. İstenmeyen tıkanıklıkların önüne geçmek ve kaliteli yakıt için güvenilir istasyonlar tercih etmeniz gerekir. Bu sayede yakıt filtresi arızalarının yol açtığı yüksek maliyetli tamir işlerinden kurtulmuş olursunuz.
Mazot Filtresi Nasıl Seçilir?
Mazot filtresinin seçiminde birkaç tane püf noktası var. Öncelikle filtre, aracınızın marka ve modeline uygun olmasıdır. Yakıt filtresi seçiminde aracınızın filtre ölçülerine uymanız gerekir. Bu bilgiye araç kılavuzundan ya da yetkili satıcınızdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca yakıt filtresi değişimlerinde önemli olan bir diğer nokta kalitedir. Kalitesiz filtre, süzme görevini yerine getirmezken kısa süre içerinde de işlevini kaybeder. Bu da ilerleyen zamanlarda arızaya neden olabilir. Tercih yaparken oem (orijinal ekipman üreticisi) ürünlerinden faydalanmak gerekir.
Yakıt Filtresi Bakımı
Yakıt filtresinin bakımı genel olarak değiştirilmesinden ibarettir. Çünkü yakıt filtresi zamanla dolar ve işlevselliğini kaybeder. Görevini yerine getirmeyen yakıt filtresinin değiştirilmesi şarttır. Alanında yetkin personel, filtre ve depo arasındaki hortum basıncını azaltır. Bunun sebebi yakıtın diğer araç parçalarına gelmemesidir. Basınç düşürme işlemi gerçekleştirildikten sonra araç çalışmayı durdurur. Kelepçe ile montelenmiş hortumlar çıkarılıp filtre sökülür ve yenisi takılır. Ardından tekrar sabitleme işlemi yapılarak yakıt filtresi değişimi tamamlanır.
Yakıt Filtresine Dair Sıkça Sorulan Sorular:
- Yakıt filtresi aracın hangi bölümündedir? Araçtan araca farklılık gösterir. Fakat yakıt hortumlarını takip ederek yeri bulunabilir. Örneğin bazı araçlarda motora akaryakıt iletilen yakıt deposu kapağının içerisinde yer alır.
- Yakıt filtresinin bakımını ben yapabilir miyim? Basit bir işlem olmasına karşın motorla ilişkili olduğundan dolayı yetkili servisin yapması gerekir. Örneğin iyi sıkılmayan hortum kelepçesi yerinden çıkıp yakıtı, diğer araç parçalarına püskürtebilir.
- Yakıt filtresi bakımı neden önemlidir? Motorun temiz yakıtla çalışması performansını arttırır. Aynı zamanda olası tıkanıklıkların önüne geçer.
- Yakıt filtresi ne kadar? Filtre çeşidine göre yakıt filtresi fiyatı değişir. Aynı zamanda ithal yakıt filtreleri ile yerli filtreler arasında fiyat farkı bulunur.
- Yakıt filtresinin kalitesi nasıl anlaşılır? Kaliteli yakıt filtresi için bilindik markaları tercih etmekte yarar var. Özellikle filtrenin su tutucu özelliğe sahip olması artı puandır. Bu sebeple katmanlı filtre kullanmak gerekir.
- Yakıt filtresi kaç kilometrede bir değiştirilmelidir? Periyodik bakımlar haricinde araç yaklaşık 10.000 kilometreye geldiğinde değiştirilmelidir. Tabi, en doğru kilometre bilgisini aracınızı tanıyan teknisyen verecektir.