Yarış bayrakları, geleneksel olarak otomobil yarışlarında ve benzeri motorsporlarında, pist durumunu belirtmek ve sürücülere önemli mesajları kolayca iletmek için kullanılır. Renkler ve desenler ile ayırt edilen bu bayraklar evrenseldir. Anlamları ve uygulanışları ise yarış kurallarına göre ufak ufak değişebilmektedir. Bu yazıda bu bayraklara ve anlamlarına değineceğiz.
Sarı Bayrak
Sarı bayrak gözetmen inisiyatifinde kullanılan bir bayraktır. Gerektiğinde yarış kontrolden bir talimat beklemeksizin anlık olarak çekilir. Gözetmenin bulunduğu noktadan bir sonraki noktaya kadar pistte hafif tehlike oluşturan bir durum olduğu anlamına gelir. Sürücülerin dikkat etmesi ve eğer kurallarda yazıyorsa hızlarını düşürmesi gerekir. Sarı bayrak ayrıca bir sonraki noktada çift sarı bayrak varsa, çok riskli bir durumda erken uyarı için de çekilebilir. Görünür bir yerden belirgin şekilde sallanır.
Çift Sarı Bayrak
Çift sarı bayrak da gözetmen inisiyatifinde sallanan bir bayraktır. Yarış kontrolden bir talimat gelmesi beklenmez ve gerektiğinden anlık olarak çekilir. Pist üzerinde veya yarış çizgisinden sapan bir aracın gidebileceği bir yerde tehlike oluşturabilecek bir durum (Kalmış bir araç, insan, hayvan, büyük yabancı cisim veya araç parçası) olduğunu pilotlara belli eder. Pilotlar çift sarı bayrak bölgelerinde hızlarını düşürürler ve geçiş yapmaları yasaktır. Bölgeyi geçince eğer güvenlik aracı yoksa tekrar yarış hızına çıkabilirler. Çift sarı bayrak sallanırken; iki bayrak belirgin bir şekilde ve birbirlerine zıt yönlerde sallanır. Bu sayede tek sarı bayrak ile karıştırılmaz.
Kırmızı Bayrak
Kırmızı bayrak sadece ve sadece yarış kontrolden gelen talimat üzerine sallanan bir bayraktır. Pist üstündeki bütün kulelerden (Bayrak noktaları) aynı anda sallanır. Ağır kaza, aşırı hava koşulları, pist üstü temizliği gerekmesi gibi yarışı büyük tehlikeye atan durumlarda kullanılır. Bu bayrak çıktığı zaman bütün pilotlar pitlere döner ve pist üstünde hiçbir araba kalmaz.
Yeşil Bayrak
Yeşil bayrak yarışın başlangıcını işaret eder. Yarış startı öncesi sabit start ise araçlar griddeyken, hareketli start ise araçlar Start-Finish çizgisine geldiğinde sallanır ve yarış başlar.
İkinci işlevi de önceki maddelerde bahsettiğimiz sarı bayrak ve çift sarı bayrak durumunda ortaya çıkar. Pilot sarı veya çift sarı bayraklı bölgeye girdiği zaman tekrar hızlanmak için yeşil bayraklı bölgeyi bekler. Yeşil bayrağın yanından geçtiğinde tekrar gaza basar ve yarışına devam eder.
Mavi Bayrak
Mavi bayrak tur bindirme durumunu ifade eder. Yarışta eğer kural kitabında mavi bayrak kullanımı bulunuyorsa kullanılır. Mavi bayrak gören pilot arkasından kendisine tur bindirmek üzere olan bir pilot gelmekte olduğunu anlar. Tur bindirecek pilotu yavaşlatmak ve engellemek yasaktır. Bu sebepten pilot en kısa sürede, ey uygun yerde yarış çizgisinden çıkar ve arkadan gelen pilota yol verir.
Beyaz Bayrak
Beyaz bayrak gözetmen kararı ve gözlemi ile sallanan bir bayraktır. Anlamı pistte yarış hızından anormal derecede daha yavaş ilerleyen bir araç olduğudur. Yarış gözetmenleri bu bayrağı yavaş ilerleyen araç yanlarından geçerken ve geçtikten sonra kısa bir süre sallar. Böylece arkadan gelen pilot yavaş ilerleyen aracı görmeden uyarısını almış olur. Aracın yavaş ilerlemesinin sebebi fiziksel hasar, sorunlu güç ünitesi veya patlak bir lastik olabilir.
Siyah Beyaz Diyagonal Bayrak
Siyah beyaz diyagonal bayrak yarış kontrolden gelen talimatla start kulesinden ve pilot numarası (Yani araç numarası) ile çıkartılır. Bayrak sallanmaz, ilgili pilot geçerken sabit ve görünür bir şekilde numara beraberinde gösterilir. Anlamı, gösterilen pilotun kural dışı, tehlikeli, centilmenlik dışı bir sürüş gerçekleştirdiği ve bu sebepten hakemler tarafından uyarıldığıdır. Yaptığı uygunsuz davranışlara devam etmesi durumunda yarıştan ihraç edilebilir.
Siyah Bayrak
Siyah bayrak, yarış kontrolden gelen talimatla start kulesinden ve pilot numarası (Yani araç numarası) ile çıkartılır. Bayrak sallanmaz, ilgili pilot geçerken sabit ve görünür bir şekilde numara beraberinde gösterilir. Anlamı ilgili pilotun hakemlerin verdiği karar ile yarıştan ihraç edildiği anlamına gelir. Bayrağı gören ilgili pilot, aracını en kısa zamanda pite getirmeli ve yarıştan çekilmelidir.
Ortası Turuncu Siyah Bayrak
Ortasında turuncu bir daire bulunan siyah bayrak, yarış kontrolden gelen talimatla start kulesinden ve pilot numarası (Yani araç numarası) ile çıkartılır. Bayrak sallanmaz, ilgili pilot geçerken sabit ve görünür bir şekilde numara beraberinde gösterilir. İlgili pilotun aracında yarışı tehlikeye atan bir sorun veya arıza olduğu anlamına gelir. Bayrağı gören pilot, kurallarda yazılan minimum tur sayısı içinde pite gelmeli ve aracındaki sorun giderilmelidir. Belirtilen minimum tur sayısını aşan pilot ceza (Çoğunlukla zaman cezası) alır.
Sarı Kırmızı Çizgili Bayrak
Sarı kırmızı çizgili bayrak gözetmenlerce gerekli kuleden çıkartılır. Bayrak sallanmaz, sabit ve görünür bir şekilde pilotlara gösterilir. Anlamı pist üzerinde, bayrağı gösteren gözetmenin noktasından bir sonraki noktaya kadar pist üzerinde çok kaygan bir zemin olduğu ve araçların dikkatli geçmesi gerektiğidir.
Damalı Bayrak
Damalı bayrak start kulesinden sallanır. Yarışın sonra erdiğini ifade eder. İlk hangi araca sallandığı ve sallanma anı önemlidir. Sallamaya başlarken finiş çizgisini birinci sırada geçen aracın üzerine doğru savrulur ve bütün araçlar geçene kadar sallamaya devam edilir.