Yarış Otomobilinizi Tasarlayın
Otomobil yarışları birçok kişinin ilgisini çeken bir spor dalıdır. Yarış severler otomobil yarışlarını izlediğinde kendilerini hep pilotların yerine koymak ister. Pilot olmak görüldüğü kadar kolay değildir. Tecrübe ve alınan ileri sürüş eğitimleri pilotluk için çok önemlidir. Ancak bu yazımızda pilotluk konusundan ziyade otomobil Yarışı için otomobil hazırlamaktan bahsedeceğiz. Her ne kadar yeterli bir aracınız olsa da yarışlara katılabilmeniz için TOSFED’den Yarışçı lisansı çıkarmanız gerekmektedir.
Yarış otomobilleri direkt olarak fabrikadan amacına uygun üretilebildiği gibi seri üretim günlük otomobiller de belirli aşamalardan geçirildikten sonra yarış otomobillerine dönüştürülebilir. Bu aşamaları;
- Motor Güçlendirmesi
- Süspansiyon
- Şanzıman
- Hafifleştirme
- Fren Güçlendirmesi
- Roll Cage
- Jant Lastik Seçimi
gibi basit bir şekilde sınıflara ayırabiliriz.
Ancak tüm bunlardan önce yarış otomobiline dönüştüreceğimiz aracı seçmek gerekir. Seçilecek olan araç çok önemlidir. Yarış otomobilleri zorlu şartlarda kullanıldığından parçalarının arıza yapması kaçınılmazdır. Bu sebeple parçaları kolay bulunan bir araç almak gerekir. Araç seçerken dikkat edilmesi gereken bir başka husus da bütçedir. Genel anlamda yapılması gereken, araca ayrılan bütçe kadar da aracın modifikasyonuna ayırmaktır. Örneğin; 100 bin ₺ bütçe varsa maximum 50 bin ₺’lik bir araç alınmalıdır. Tabiki bu oran araçtan araca değişecektir.
1Motor Güçlendirmesi
Seçtiğiniz araca göre yapılacak birçok farklı motor güçlendirme yöntemi vardır. Motor güçlendirmesi her ne kadar önemli olsa da tüm modifikasyonları dengeli bir şekilde yapmak başarılı bir otomobil ortaya çıkarmanızı sağlar. Anlatmak istediğim nokta tüm parayı motora harcayarak korkunç güçler elde edilebilse de aracın süspansiyon sistemini geliştirmediğiniz zaman aracınız yere tutunamaz ve motor gücü bir şeye yaramaz.
Atmosferik Bir Araca Yapılabilecek Motor Modifikasyonları;
- Dereceli egzantirik
- karbüratörlü ise büyük kafa karbüratör
- açık hava filtresi
- egzoz
- Turbolama işlemi
Turbo Beslemeli bir otomobile Yapılabilecek Motor Modifikasyonları;
- Yazılım
- Hybrid Turbo
- Büyük enjektör
- Egzoz
- Emme manifoldunun genişletilmesi
Ayırılan bütçeye göre bu işlemleri yaptırabilirsiniz.
2Süspansiyon Sistemi
Seri üretim otomobillerin süspansiyon sistemi genel anlamda konfora yönelik olarak tasarlanmıştır. Aracı yarış aracına dönüştürmek için araca gerekli spor yayları ve amortisörleri almak gerekir. Yapılan bu işlem yol tutuşunu arttıracaktır.
3Şanzıman
Şanzıman motor gücünü tekerleklere aktarmayı sağlayan en önemli parçalardan biridir. Şanzıman için yapılabilecek modifikasyon vites oranlarını kısaltmaktır. Bu işlem de aracın hızlanma verilerini arttırır.
4Hafifleştirme
Bir yarış otomobili olabildiğince hafif olmalıdır. Hepimizin bildiği F=m x a kanunundan yola çıkarsak m = kütle azalırsa a = ivme artar. Bu da bizi ön plana çıkaracak noktadır. Hafifletme işlemini araçta kullanılmayan yükü çeken her şeyi çıkartarak gerçekleştirebiliriz. Örneğin aracın döşemeleri komple sökülüp ön kısma hafif 2 spor koltuk alınabilir. Göğüs kısmı sökülebilir. Araçta klima varsa bütün olarak sökülebilir. Yine aynı şekilde hidrolik direksiyon da ağırlık yaptığı için sökülen özelliklerden biridir. Normal Jantları söküp hafif ve sağlam jant takmak da oldukça önemlidir.,
5Yarış için Fren Güçlendirmesi
Fren güçlendirmesi yarış otomobillerindeki en önemli modifikasyonlardan birisidir. Disklerin büyütülmesi, hava kanallı disklere geçilmesi, araçta kampanalı sistem varsa disk dönüşümü yapılması ve tabiki hidrolik el freni sizi yarışta öne çıkaracak modifikasyonlardandır.
6Yarış için Roll Cage
Aracı her şeyiyle güçlendirdik. Artık otomobilimiz çok daha hızlı. Aynı zamanda frenlerimiz de çok iyi ancak araçta herhangi bir kazaya karşı pilot ve co-pilotun can güvenliği için Roll Cage olmazsa olmazdır. Roll Cage araca özel olarak tasarlanır.
Cidden isterdim her şeyi ile bir yarış otomobili tasarlamak ve sonra üretildiğini görmek