İstanbul Ticaret Odası Motorlu Taşıt Satış ve Servisi Meslek Komitesi tarafından ‘İkinci El Otomotiv Ticaretinde Kayıtdışıyla Mücadele Strateji ve Hedefleri’ konulu sektör toplantısı yapıldı. Bu toplantıda 2020 itibariyle 2. el araç pazarında meydana gelecek olan değişiklikler konuşuldu. arabam.com Genel Müdürü Zafer Terzioğlu’nun da konuşmacı olarak katıldığı toplantı, 2020 yılı için önemli bir perspektif sundu. Detaylar şöyle…
Yetki Belgesi Olmayanlar 2. El Araç Satışı Yapamayacak!
Bilindiği üzere 1 ocak 2020 itibariyle yetki belgesi olmayanlar 2. el araç satışı yapamayacak. Kayıt dışılığı engellemek üzere yapılan yeni düzenleme ile önceden belirlenmiş standartlara uygun olarak alınmış yetki belgesine sahip olmayanlar ikinci el araba satışı yapamayacak. Burada, yetki belgesi zorunluluğunun yanı sıra ikinci el araç satışı yapan galerinin konumu, satıştaki araçlar hakkında yazılı detaylı bilgi, ikinci el araçlar için garanti sunulması, satış yapan personelin söz konusu alanda eğitim almış olması, gibi pek çok önemli yenilik gündemde. Bu eksende 2. El Oto Galerisi Açmak İçin Gereken Şartlar başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
Diğer yandan ekspertiz raporu veren kurumları da kapsayan yeniliklerle ikinci araç almak, çok daha güvenli bir platforma taşınıyor.
İkinci El Otomobil Fiyatları Nasıl Belirleniyor!
Yeni Uygulamalar 01.01.2020’de Başlıyor!
Geçtiğimiz yıl boyunca yeni 2. el araç yönetmeliğini farklı haberlerle duyurmuştuk. Yaklaşık bir yıl süren uyum süreci 31 Aralık 2019 itibariyle sona eriyor. Dolayısıyla bundan sonra Ticaret İl Müdürlüğü’nden yetki belgesi almayanlar, ikinci el otomobil ticareti yapamayacak.
2. El Araç Ticareti Düzenlemesi Ne Sağlayacak?
- İstihdam artacak
- 2. el araba alımında güven artacak
- Kayıt dışılık ortadan kalkacağı için vergi geliri artacak
- Otomotiv sektöründe büyük bir dönüşüm ve değişim söz konusu olacak
- TSE gerekliliğiyle oto ekspertiz kurumları da daha güvenilir olacak.
Yetki Belgesi Olmayanlar 2. El Araç Satışı Yapamayacak!
Bilindiği üzere son üç yılda 2. el otomotiv pazarı tahminlerin de ötesinde büyüdü. Bu büyümede sıfır araç alım gücünün azalması etkili oldu. Son verilen analiz sonuçlarına göre Türkiye otomotiv pazarının %92’si 2. el araç pazarından oluşuyor. Ancak söz konusu pazarda kayıt dışılığın neden olduğu boşluklar var.
Daha Güvenli Bir Süreç Sunacak!
Yeni yönetmelik, alıcı için daha güvenilir bir ortam yaratabilir. Türkiye’de 17.3 milyon adetlik bir araç parkı olduğunu belirten Arabam.com Genel Müdürü Zafer Terzioğlu da bu konuya değindi. Terzioğlu, şöyle konuştu: “Müşteri kendini güvende hissederse daha fazla para veriyor. Güven konusu, uzun vadede yetki belgesi ve garanti ile çözülecek. Yönetmelik ve ikinci el araç satışını yetki belgeli olanların yapabilecek olması bu yönüyle de önemli.”
Kayıt Dışı Konusunda Nöbetçi Noter Uygulaması Önemli!
Kayıt dışılık konusunda herkesin üzerine düşeni yerine getirmesi gerektiğinin altını çizen İstanbul Noter Odası Başkanı Emine Çağlayan, ikinci el araç satımında büyük kolaylık sağlayan haftasonu nöbetçi noterlik uygulaması hakkında da bilgi verdi. Çağlayan, Anadolu Yakası’nda 4, Avrupa Yakası’nda 5 olmak üzere toplam 9 noter dairesinin haftasonları hizmet verdiğini söyledi.
Kayıt Dışı Ne Demek?
2. El araç alım satımına kayıt dışılık, dikkat çeker seviyeye geldi. Burada kayıt dışı kavramı ile ikinci el araç ticareti yapan ancak kendini bireysel alıcı ya da satıcı olarak göstererek vergi ödemeyenler kast ediliyor.
Kayıt dışılık sorununa verilerle dikkat çeken İTO Motorlu Taşıt Satış ve Servisi Meslek Komitesi Meclis Üyesi Hayrettin Ertemel, şöyle konuştu: “2018’de satılan 6.9 milyon ikinci el aracın; 1 milyonu mükerrer satış, 1 milyonu araç sahibi tarafından yapılan satış, 1.5 milyonu ise tacirler yani bizler tarafından yapılan satışlardır. Geriye kalan 3.5 milyon aracın satışı ise kayıt dışı olarak gerçekleşmiştir. Yani satışların yüzde 46’sı kayıt dışı olmuştur. Dijital mecralarda yayında olan ikinci el ilanların hemen hemen yüzde 37’si tacirlerimize ait iken, kalan yüzde 63’ü ise sözde bireysel satıcılara aittir. Sözde diyorum; zira halka açık, dijital mecralardan elde ettiğimiz verilere göre, bireysel olarak yılda 6’dan fazla ilan verenlerin sayısında özellikle son dönemde büyük bir artış var. Bireysel olarak ilan verenlerin yüzde 57’si aslında kayıt dışı satış yapan kişilerdir.” Ertemel, Meslek Komitesi olarak, 2020 yılını kayıt dışı ile mücadele yılı ilan ettiklerini söyledi.