Otomobillerimiz bizleri istediğimiz her yere gücü yettiğince götürüyor. Kişisel otomobillerimizle gerçekleştirdiğimiz geziler Covid-19 sebebi ile her zamankinden daha fazla. Pandemi sebebi ile uçak, otobüs ve diğer toplu taşıma araçlarını kullanmaktan çekinebiliyoruz. Ancak şehirler arası yol yapmamız gerektiğinde, nelere dikkat etmemiz gerektiğini yeteri kadar biliyor muyuz? Bu sorunun cevabını verebilmek için sahip olduğumuz yol farkındalığını arttırmamız gerekiyor. Şehir içindeki gibi manevra yapmadığımız, trafiğe takılmadığımız ve insanların bulunmadığı uzun yollar her ne kadar kafa dinlemek için güzel imkanlar olsa bile, bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Bu tehlikenin adı yol hipnozu. Yol hipnozu sürücünün uyanık halde iken beynin görüntüyü işlememesi ile gerçekleşmekte. Gelin beraber yol hipnozunun ne olduğuna ve ne gibi tehlikeleri barındırdığına bakalım.
Yol Hipnozu Nedir?
1921 yılındaki bir makalede ilk kez kullanılan yol hipnozu kavramı, sürücünün yol üzerinde bir noktaya kilitlenmesi ve bir çeşit transa girmesi anlamına geliyor. Gözler açık halde uyumak gibi görülen durum, bilincin ve bilinçaltının farklı şeylere odaklanması sebebi ile beynin sürücüde otomatikleştirilmiş bir davranış geliştirmesine sebep olur. Otoyol hipnozu adı ile de bilinen trans durumu, farklı bir farkındalık hissi olarak değerlendirilebilir. Uzun yolların benzer yapıları, sürücüyü gözleri açık bir trans durumuna sokar. Bu sebeple araç sahibi girdiği trans sebebi ile araç kullanımına devam etse bile yol farkındalığı yok denecek kadar azalır ve yola karşı bir duyarsızlık başlar.
Kazazedelerin Yorumları
Çoğu kazazedenin aniden karşıma çıktı, görmedim gibi söylemleri aslında tecrübe ettikleri yol hipnozu sebebindendir. Özellikle otomatik vitesli araç kullananlarda daha çok yaşanan durum, teknolojinin her zaman lehimize çalışmadığının bir kanıtı. Özellikle duran araçlara yüksek hızlarla çarpılmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi otoyol hipnozudur.
Yol Hipnozu Korunma Yolları
Eğer dalgınsanız ve kafanız dolu ise mümkünse uzun yola çıkmayın. Özellikle sürüş sırasının monotonluğu sizi düşüncelerinizle baş başa bırakabilir. Mümkünse uzun yolculuklara ritmik müzikler yerine ritmik olmayan müzikler tercih edin. Bu sayede uzun yolun monotonluğundan kısmen sıyrılabilirsiniz. Yol sırasında 2 saatte bir mutlaka çay veya kahve molası verin. Bu sayede uzun yol için gereken kafeini almış olursunuz. Uzun yol molalarında çay keyfi bir ayrı güzel ayrıca. Arada camı veya sunroofu açarak içeri temiz alın ve mümkünse sürüş esnasında sakız çiğneyin.