Kasım ayına girmemiz ile birlikte kış kapıya dayandı diyebiliriz. Soğuk havalar ve yağışlar ile birlikte yol şartları da değişiyor. Türü fark etmeksizin her aracın kış öncesi bakıma ihtiyacı var. Uzmanlar özellikle kış aylarında arızaların ve servise gitme olasılığının fazla olduğuna dikkat çekiyor. Bu durumda da sürücülerin olumsuzluklarla karşılaşmamaları için motor yağından tutun antifrize kadar kontrol edilmesi gereken birçok nokta olduğunu da vurguluyorlar. Peki araçlarda kış hazırlığı nasıl olur ? Araç kışlık bakımı ne zaman yapılır ?
Araçlarda Kış Hazırlığı
Kış Lastikleriniz Hazır Mı ?
Yeni genelge ile birlikte 1 Aralık 2015’ten itibaren kış lastiği takma zorunluluğu geldi. Bu süreç ise Aralık ve Nisan ayları arasını kapsıyor. Kış lastiği; yağmur, kar ve buzlanma ginbi koşullarda arabanızın yol tutuş performansını arttırıyor. Kış lastiği uygulaması, her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Aralık günü başlayacak ve 1 Nisan 2021 tarihinde sona erecek. Ancak belirtmemiz gereken bir durum var. Kış lastiği uygulaması sadece kar yağdığı zaman değil, sıcaklığın 7 derecenin altına düştüğü zamanlarda da güvenlik sağlamasından dolayı uyulması gereken bir kuraldır.
Kış lastiğinin zorunlu olup olmadığını merak ediyorsanız cevaplayalım. Elbette ki kış lastiği uygulaması zorunlu. Bu kurala uymayanlara para cezası ve ceza puanı yaptırımı uygulanıyor.
Far Ayarlarınızı Kontrol Edin
Özellikle kış aylarında, zorlu hava koşullarında net bir görüş açısı önemli. Bu sebeple uzmanlar, kış aylarında farların yaza göre daha sık kullanıldığını belirtiyor. Yani yağış ve sis şartlarında farların düzgün çalışması hayati önem taşıyor. Aynı zamanda ısı değişiklikleri sebebiyle oluşmuş çukurlar ve yol yüzeyinde bulunan tuz ve kum gibi aşındırıcı maddeler de otomobilin direksiyon ve süspansiyon sisteminin aşınmasını hızlandırabiliyor.
Antifriz Kullanmayı Unutmayın
Eğer soğuk havalarda araç radyatöründe antifiriz kullanmazsanız radyatördeki su donar. Bu da motorda ciddi arızalara neden olur. Radyatördeki suyun donmaması için antifiriz eklemeniz gerekmektedir. Antifriz kullanımı sayesinde aracınızın motorunun ömrünü uzatırsınız. Eğer sizler de radyatöre kaynamış ve soğutulmuş su ile birlikte antifiriz de eklerseniz doğru bir kış bakımı yaparsınız.
Aynı zamanda camlardaki donmayı engellemek için de cam suyu antifrizlerini kullanmalısınız. Soğuklara karşı donmayı engelleyen özel sıvıları kullanarak da yine sileceklerdeki suların donmasını da önleyebilirsiniz.
*Ayrıca aracın motorundaki su seviyesini de kontrol ettirmelisiniz. Eğer su az ise çok soğuk yerlerde donar. Bu yüzden de motor bloğu zarar görür.
Sürüş Kontrolü Yapmadıysanız Şimdi Tam Zamanı!
Kış aylarına girmeye sayılı günler kala arabanızı kış sürüşü için test edin. Eğer motor ilk harekette zorlanıyor ve aracınız stop ediyorsa ya da rölanti ayarı bozuksa aracınızı hemen bir yetkili servise götürmelisiniz. Çünkü eğer kış aylarında aracın hareket edememesi gibi bir sorunla karşılaşırsanız durumunda çok daha ciddi mali yüklerin altına girebilirsiniz.
Arka Cam Rezistansı Kontrolü
Arka camdaki buğulanmayı ve donmayı önleme işlemini arka cam rezistansı gerçekleştiriyor. Eğer bu kısımda problem varsa mutlaka onarın veya değiştirin. Elbette ki kışın kendinizi de başkalarını tehlikeye atmak istemezsiniz.
Klima ve Kaloriferleriniz Kış İçin Hazır mı ?
Araçlarda kış hazırlığı kapsamında eğer otomobiliniz klimalıysa polen filtresini kontrol ettirmelisiniz. Kaloriferlerde ise hortumların ne durumda olduğunu kontrol ettirmelisiniz. Bunun için hortumların aşınmış olup olmadığını kontrol ettirmek için yetkili bir teknik servisten yardım alabilirsiniz.
Rüzgarlı, soğuk ve bol yağışlı hava koşullarının hakim olduğu kış aylarında sürüş güvenliğiniz, diğer sürücülerin güvenliği ve araç içi konforunuz için araç kış bakımını mutlaka yaptırmalı, kış aylarında yolculuğa çıkmadan önce aracın eksiklerini gözden geçirmelisiniz. Düzenli olarak yapacağınız araç bakımları sayesinde yüksek maliyetli bakım masraflarından da kurtulmuş olursunuz. Bu bakımları düzenli yaptırdığınızda araç performansının arttığını, yakıt tüketiminiz azaldığını göreceksiniz.
Özellikle Kışın Otomobillerde Olması Gereken Yardımcı Araçlara Neler ? Araçlarda Kış Hazırlığı
Zorlu yol şartları ve hava koşullarında ihtiyacınız olabilecek bazı araçlar olabilir. Özellikle sık sık yolculuk yapan kişiler güvenlikleri açısından bu yardımcı araçları mutlaka otomobillerinde bulundurmalı. Gelin bu yardımcı araçlar neymiş bakalım:
- Cep telefonu ve şarjı
- Uyarı araçları (ışıldak ve reflektör)
- İlk yardım çantası
- Marş kabloları
- Kum veya paspas (çekiş için)
- Çekme halatı
- Tekerlek zincirleri
- Battaniye
- El feneri
- Buz kazıyıcı
- Kar fırçası
- Kürek
- Eldiven
- Su
Araç kışlık bakımı ne zaman yapılır ?
Araç kışlık bakımı ne zaman yapılır ? sorusuna net bir cevap veremesek de, kış aylarına girmeden önce mutlaka yapılmalıdır. Özetle araçlarda kış hazırlığı için:
- Lastik değişiminin ardından rot ve balans ayarı yapılmalı.
- Motor yağı kontrol edilmeli. Eğer gerekirse motor yağı ve yağ filtresi değiştirilmeli.
- Diğer filtreler kontrol edilmeli. Kirli olan hava filtresi, polen filtresi ve yakıt filtresi değiştirilmeli.
- Far ayarları kontrol edilmeli. Sis lambası kullanılmalı.
- Kış mevsiminde silecekler sık kullanıldığı için silecek ya da silecek lastikleri değiştirilmeli. Özelliğini yitiren silecekler net görüş sağlayamaz. Bu yüzden de sürüş güvenliğini tehlikeye sokar.
- Radyatördeki suyun donmaması için antifiriz kullanılmalı.
Araçlara kış bakımı yaptırmak hem sürüş güvenliği açısından hem de aracın ömrünü uzatmak açısından oldukça önemlidir. Eğer düzenli olarak kış bakımı yaptırırsanız hem olumsuz hava koşullarında yolda kalma riskiniz düşer hem de diğer sürücülerin güvenliğini de tehlikeye atmamış olursunuz.
Otomobilinizle kışın güvenli ve keyifli yolculuklar yapmanızı diliyoruz. Ayrıca sisli havalarda araba kullanırken de dikkatli olmayı lütfen unutmayın.