Bir zamanların en klas arabalarından olan X-Type BMW e46 3 serisi ve Mercedesin W203 kodlu aracına rakip olarak üretilmiştir. Bugün hala sahibini prestijli hissettiren bir otomobil olan Jaguar X-Type hakkında yazdık.
Daha çok kaslı bir araba olarak üretim hayatına devam eden Jaguar üretim bandında genişlemeye giderek BMW ve Mercedes ile rekabet için rekabet pastasından 1 dilim almıştır ve rekabete ortak olmuştur.
O dönem prestij açısından sahibine çok fazla şey katan X-Type, Ford Mondeo ile aynı şasiye ve motora sahiptir. Jaguar otomobil firmasının en kibar üyesi olarak ayrıca statian wagon versiyonuyla piyasa da seri üretime girmiştir. Kardeşleri arasında kasa olarak küçük olmasına rağmen station wagon araç ile en büyük bagaj hacmine sahip olmuştur.
2001-2009 yılları arasında üretilen ve dönemin en dikkat çeken araçlarından olması nedeniyle Jaguar X-Type’a yazımızda yer verdik. Detayları inceleyelim.
İç Tasarım
İç tasarım olarak geçmişin izlerini büyük ölçüde taşıyan bir tasarıma sahip olduğunu söyleyelim. Döşeme ve koltuklar konsol ve direksiyon tasarımını destekler boyutta bir görsel bütünlük sağlıyor.
Yoğunluk olarak deri döşeme kullanılan ve krom detaylara yer verilen iç bölümde ahşap çıtalarında eklenmesiyle görsel olarak zengin görüntünün olduğunu görüyoruz.
İç tasarım rengi olarak genelde krem kullanılmış ancak aracı boğmamak adına ön göğüslükte, kapı çıtalarında, direksiyon ve tavanda koyu renk kullanılmış.
Çeşitli standart olan fonksiyonel tuşların yanında, hız sabitleyici, bluetooth, koltuk ısıtma gibi özelliklerde bulunuyor.
Jaguar tip araçlarda iç bölüm hakkında bilmemiz gereken bir nokta da İngiliz merkezli bu otomobilin daha çok serin ve soğuk iklimler için kullanıldığı iç malzeme kalitesi maalesef ülkemizde yoğun sıcaklar altında çok fazla dayanamayarak çeşitli deformasyonlara neden oluyor.
Dış Tasarım
Aracın ön tarafından bahsecek olursak kısalar mercek uzunlar da halojen ampül kullanıldığını söyleyelim. Sis farları boyut olarak clio gibi araçlarda kullanılan sis farlarıyla aynıdır.
Aracın genel kasasında kullanılan krom nikelaj detayların çok fazla kullanılması çok özgün ve değerli hissettiren bir otomobil olmasını sağlıyor.
Ön kaputu incelediğimizde tasarım dilinin farların konumuyla şekillendiği söylenilebilir. Yuvarlak farların sileceklere kadar uzanan şerit kıvrım detaylarını oluşturması kaput tasarımı olarak da bu arabayı ayrı bir yere koymamızı sağlıyor.
Dışardan baktığınız zaman her ne kadar sert ve kaba bir görüntüye sahip olsa da tasarım olarak öfkeli olmadığını söylemeliyiz.
Uzaktan sert çizgi olarak görülen ancak yakından yuvarlatılmış hatlara sahip çizgilerden oluşması bu arabayı tasarım dili olarak öfkeli yapmıyor.
Aracın arkadan ön tarafa doğru baktığımızda yan aynaları göremeyecek kadar geniş bir bombeye sahip olması hayran kitlesini ikiye bölüyor olabilir. Zira bu görüntü normalin dışında olduğu için seveni olduğu kadar sevmeyeni de olacaktır.
Jaguar X-Type Servis Bakımları
12 ay aralıklarla bakıma giren X-Type versiyonu benzizli araçlarda 16.000 dizellerde ise 20.000 km sınırı var. Benzinli araçlar da motor yaşına bağlı olarak iki yılda bir fren hidroliğinin değişmesi gerekiyor. Ayrıca 5-10 yılda bir soğutucunun değişmesi gerekiyor.
Jaguar alt yapı olarak ford mondeo alt yapısını kullandığı için bu model alternatif birer servi olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik bu durum beni sevince boğdu.
Parça Tedariği
Jaguar lüks segmentine hitap eden otomobiller ürettiği için parçayı orijinal ucuz bir şekilde temin etmek çok zordur. Ancak mondeo parçalarını bu araçta kullanmak hem ucuz hem de sorunsuzdur. Diğer motor aksamı konusunda da yardımınıza yine ford koşuyor.
Eleştiri
D segmenti araçlar alanında rekabete dayalı çıkardığı X-Type ile ilk zamanlar ilgi çekici bakışlar ve satışlar alsa da X-type hiçbir zaman beklenen yükseliş ivmesini gösteremedi ve yerinde saymak zorunda kaldı.
X-Type hakkında yapılan bazı olumsuz yorumlardan biri de aracın Ford Mondeo şasisi ve motoru kullanmasıydı. Bazı kesimler Premium kompakt bir sedan olarak gördükleri X-Type’ı diğer kesimler tarafından ford mondeo şasisi ve motoru kulanmasının eleştiri oklarına hedef olmasını engelleyemiyordu. Bu durum jaguar markasını olumsuzlaştırıyor ve kalite olarak marka değerini düşürüyor olduğundan söz ettiklerini söyleyebiliriz.
Ayrıca çok rahat ve zarif bir otomobil olmasını, rahat bir kullanıma ve lüks görünümüne sahip olmasını artı yönleri olarak değerlendirirken iç tarafında soyulan döşemeler, ve kısa diz mesafesine sahip koltuklar eksi yönleri olarak değerlendirilebilir.
Uzun boylu sürücüler X-Type’ta rahat olmak için mücadele edebilir, ancak bu aynı zamanda bu sınıftaki BMW 3 Serisi gibi diğer kompakt modeller için de geçerli. Arka alanın dar olması A4 ve 3 Serisi sahiplerinin de şikayet ettiği bir şey.
X-Type için herkesin kafasında olan algının doğruluk payının olduğunu söyleyelim
X-Type ile ilgili sorun teşkil eden nedenlerden biri, maliyetli olan debriyaj arızalarıdır. ZF tarafından üretilen dişli kutusu da güven vermiyor ve arızalandığı zaman onarım konusunda ciddi paralar dökmemize neden oluyor. Çift kütleli volan arızaları da 2.2 litrelik dizel motorda çok yaygındır, bu yüzden arıza tespiti için iyi bir servi veya tecrübeli bir usta bulmak gerekir.
Diş seviyeleri için lastik aşınması da ayrıca incelenmesi gereken yaygın bir sorundur. Son olarak, potansiyel bir X-Type sahibi, her ikisi de önemli kalite sorunlarından muzdarip olan erken ve geç model arabalardan haberdar olmalıdı ve ona göre otomobil satın almalıdır.
Sonuçta, iyi bakılmış ve bakımları aksatılmamış bir X-Type size uzun süre binebileceğiniz bir otomobil olarak eşlik eder. Tabi ki araştırmadan arıza belirtilerini çoktan vermiş ve çok fazla işlem görmüş bir X-Type satın almanız başınızı ağrıtabilir.
Güvenlik Testleri
Güvenlik açısından, X-Type zorlu EuroNCAP testlerinde şaşırtıcı bir şekilde beklenmeyen sonuçlar aldı. EuroNCAP, test sonuçları Jaguar X-Type’ı “hayal kırıklığı yaratan otomobil” olarak tanımladı. X-Type, özellikle çocuk güvenliği için dört yıldızlı bir güvenlik derecesi almayı başarırken yaya ve şoför güvenliği açısından çok kötü sonuçlar aldı.
Dizel Motorlar
2.0 TDi (130 Hp – 330Nm) 2003-2009
2.2 D (155 Hp – 360Nm) 2005-2009
2.2 D (155 Hp – 360Nm) 2008-2009 Otomatik
Benzinli Motorlar
2.1 i V6 24V (156 Hp – 196 Nm) 2001-2009
2.1 i V6 24V (156 Hp – 196 Nm) 2001-2009 Otomatik
2.5 i V6 24V 4×4 (196 Hp – 241Nm) 2001-2009
2.5 i V6 24V 4×4 (196 Hp – 241Nm) 2001-2009 Otomatik
3.0 i V6 24V 4×4 (231 Hp – 279Nm) 2001-2009
3.0 i V6 24V 4×4 (231 Hp – 279Nm) 2001-2009 Otomatik
İkinci El Jaguar X-Type İlanları