2022 Hispano Suiza Carmen ile uzun süreli sessizlikten sonra hızlı bir başlangıç yaptı… Uzun süredir ölü olan bir marka ismi (duymamış olabilirsiniz), İspanya’dan 1100 beygirlik bir elektrikli hiper otomobilde geri dönüyor.
Dünya, ne uzun zaman önce yok olmuş otomobil markalarından, ne de onları yeniden canlandırma dürtüsünden yoksun değil. Hispano-Suiza, yeniden canlandırılacak ölü araba üreticilerinden biridir. 1904 yılında Barselona’da kurulan Hispano-Suiza adı, İspanyol kurucusu Damián Mateu Bisa ile İsviçre’den baş mühendis Marc Birkigt arasındaki işbirliğini kutlamak için seçildi. İspanyolca’da isim “İspanyol-İsviçre” anlamına gelir. Kuruluşundan İkinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar, şirket hem İspanya’da hem de Fransa’da 12.000’den fazla araba üretti. Savaş patlak verdiğinde, şirket uçak motorları ve silahları üretmeye başladı.
Yine de şimdi girişim, Hispano Suiza adı altında yeni arabalar üretmeye yöneliktir. İsviçre’de, deneyimli otomobil tasarımcısı Erwin Leo Himmel liderliğindeki bir şirket, 1085 beygir gücünde turboşarjlı ve süper şarjlı bir Audi V-10 vaat eden Maguari GS1 adını verdiği model üzerinde çalışıyor. Bu arada, Barselona’da İspanyol bir Hispano Suiza, Carmen adında bir elektrikli hiper araba yapıyor.
Şimdi Carmen’i ele alıyoruz, ancak ilerde her iki arabayı da imcelemek istiyoruz. Yeni araba, QEV Technologies adlı bir motor sporları uzmanı tarafından üretiliyor. QEV Technologies ayrıca Mahindra Formula E arabalarını işleten şirkettir.
2022 Hispano Suiza Carmen Tasarımı
Carmen’in arkasında büyük bir otomobil üreticisi veya teknoloji ortaklığı yok. Ancak yakından incelikle tasarlanmış gibi görünüyor. Monokok yapısı ve gövdesi, her köşede alüminyum kumanda kolu süspansiyonunun monte edildiği alt şasiler gibi karbon fiberdir. Güç, arka akstaki dört AC motora elektron gönderen 80 kWh, 700 voltluk tescilli bir pil paketinden geliyor. Tek vitesli bir dişli aracılığıyla her bir tekerlek üzerinde iki motor çalışır. İki versiyon sunulacaktır. Bunlardan biri 1005 beygir gücünde en yüksek çıkış üreten normal Carmen. Bir diğeri ise adını Hispano-Suiza’nın en ünlü yarış zaferlerinden birkaçının bulunduğu yerden alır. Ve 1100 beygir gücü üreten açık Carmen Boulogne’dir.
Tasarım, Oxnard, California’daki Mullin Otomotiv Müzesi’nde yaşayan Hispano-Suiza H6C Dubonnet Xenia’nın hayatta kalan tek otomobilinden esinlenmiştir. Hem eski hem de yeni, uzun ve ağır bir arka uca sahiptir. Carmen, Pininfarina Battista ve Rimac Nevera gibi diğer hiper-EV’lerin görsel gücünden ve varlığından yoksun. Arkasında motorları ve pil takımını soğutmak için oldukça büyük radyatörler mevcut. Anacak buna rağmen, ön ızgaranın boyutu ve belirginliği de bir EV için uyumsuz görünüyor. Prototip Boulogne’un bronz detaylandırma ve lake karbon fiber kombinasyonundan dolayı oldukça pahalı olacağını anlayabiliriz. Alıcılar neredeyse istedikleri herhangi bir rengi belirtebilecekler.
2022 Hispano Suiza Carmen İç Mekanı ve Teknik Özellikler
Carmen’in kabinine, zarif erişime izin verecek kadar geniş açılmayan, elektrikle çalışan kelebek kapılardan ulaşılır. İçeride, prototip eşit derecede siyah ve bronzdur. Ancak saygın bir tavan boşluğu ve peluş deri süslemeleri vardır. Keskin bir şekilde işlenmiş dijital enstrümanların özel grafikleri ve dokunmatik ekran gibi detaylar etkileyicidir.
Carmen Boulogne’un yeterince hızlı olsa bile doğal bir pist arabası olmadığını doğrulayalım. Düz hızlanma, tam 1100 beygir gücüne izin veren Spor modunda kesinlikle etkileyicidir.
Şirkete göre, Carmen yaklaşık 1689.66 kg ağırlığında ve yüksek çıkışlı EV’lerin standartlarına göre oldukça incedir. Bu kütlenin 800.6 kg’si yolcu bölmesinin arkasında bulunan T şeklindeki pil paketinden geliyor. Batarya konumu, önden arkaya 40/60 ağırlık dağılımına katkıda bulunuyor. Arkada, tekerlekler arasında herhangi bir fiziksel bağlantı yok. Ancak buna rağmen torku bir yandan diğer yana hareket ettiren ve değiştiren yazılım tabanlı bir “sanal diferansiyel” var. Bitmiş otomobil, direksiyon simidi kürekleri tarafından seçilen ayarlanabilir rejeneratif frenleme özelliğine sahip olacak. Ancak prototip araba bu işlevlerin her ikisinden de yoksundur.
Pek çok Carmen alıcısının arabalarını düzenli olarak yolda sürmeyi seçmesi pek olası görünmüyor. Ancak yine de yolda daha iyi bir sürüş sağlayacağını düşünüyoruz.
2022 Hispano Suiza Carmen Menzili ve Üretim Adedi
Hispano Suiza, Avrupa WLTP test protokolü kapsamında 402 kilometrelik bir menzili hedeflediğini belirtti. Ve bunun muhtemelen 322 kilometrenin altında bir EPA derecesine dönüşeceğini söyledi. Pil, günümüzün EV standartlarına göre oldukça düşük olan 80 kW’a kadar hızlarda DC hızlı şarjı gerçekleştirebilir.
Ultra varlıklı alıcıların seçebilecekleri artan sayıda EV hiper arabası mevcut. Ancak çok az alıcı yüksek sesle yanan hidrokarbonlardan gelen daha içgüdüsel heyecanlardan geçiş yapmakla ilgileniyor. Hem Evija hem de Battista, sınırlı üretim serilerini henüz satmadı. Hispano Suiza, Carmen’in de satılmamış olduğunu, ancak tırmanacak daha az tepesi olduğunu söyledi. Ayrıca normal versiyondan sadece 14’ünü ve Boulogne’dan sadece beşini üreteceğini ekledi. İlk müşteri örneği neredeyse bitti ve yıl sonundan önce Miami’deki bir alıcıya teslim edilecek.
Önerilen üretim çalışmasının boyutu, Carmen’in muhtemelen Evija ve Battista gibi rakiplerinden her zaman daha özel bir seçim olacağı anlamına geliyor. Normal versiyon için fiyat 1,5 milyon € (1,73 milyon $)’dur. Boulogne için ise 1,65 milyon € (1,92 milyon $) fiyat etiketi belirlenmiştir.
Cevaplanması gereken bir diğer soru ise, bu yeni nesil Hispano Suiza’nın rakip, benzinle çalışan versiyona karşı nasıl bir performans göstereceğidir.