Renault, ‘Avrupa’nın en çevreci otomobil markası’ olmaya söz verdi. Firma, cesur yenilenme planının bir parçası olarak sürdürülebilirliğe ve yeni teknolojiye odaklanacak. Renault patronu Luca de Meo, 2030 yılında Renault en çevreci marka olacak iddiasında bulundu. Ayrıca, sattığı 10 arabadan dokuzunun elektrikli bir güç aktarım mekanizmasına sahip olacağına söz verdi.
Fransız firma, de Meo’nun ‘‘Renolasyon’’ büyüme stratejisi kapsamında markayı canlandırma planlarının bir parçası olarak sürdürülebilirliğe ve yeni teknolojiye odaklandı. Bir Renault Talks çevrimiçi sunumu sırasında konuşan de Meo, “Grubun geri dönüşünün başarısı, büyük ölçüde markayı sürdürülebilir mobilite için yeniden konumlandırma becerimize bağlı olacak.” dedi. Ancak, Renault’nun nasıl ‘’en yeşil’’ marka olacağına dair ayrıntılı bilgi vermedi. Volvo gibi birkaç rakip, 2030 yılına kadar yalnızca EV olma sözü verirken, Renault’nun stratejisi pazar talebine bağlı olarak elektrikli ve elektrikli modellerin bir karışımı olacak.
Meo’ya göre bu plan, Renault’nun daha yüksek değerli C ve D segmentlerindeki başarısını canlandırmasına yardımcı olmak için hayati öneme sahip.
Renault’nun hem küçük, pratik arabalar hem de Zoe gibi elektrikli araçlar üretme geçmişine dikkat çeken de Meo, şunları ekledi: “Biz sıcak ve insancıl bir markayız. DNA’mızda dünyanın aradığı özelliklere dair her şey var. On yıllarca süren hızlı moda ve aşırı tüketimden sonra daha sorumlu ve ölçülü modeller olacak.’’ Ayrıca Meo, birçok yarışta en önde olmasa bile bu motorlarla, gridlerin ön sıralarında yer aldıklarını da ekledi.
Firma şu anda E-Tech hibrit ve plug-in hibrit araç yelpazesini genişletiyor. Mevcut Clio E-Tech hibrid, Captur ve Mégane station plug-in hibrit modellerine, bu yıl Arkana SUV coupé ve Captur’un hibrit versiyonlarını da ekleyecek. Ayrıca ürün yelpazesine, Mégane PHEV’in sedan versiyonu da katılacak.
Diğer Yatırımlar
Otomobil ve hibrit teknolojisine yatırım yapmanın yanı sıra Renault, Flins fabrikasında geliştirdiği Re-Factory döngüsel ekonomi merkezi ile sürdürülebilirlik referansını artırmayı hedefliyor. Bu tesis, her yıl 120.000’e kadar aracı (EV’ler dahil) geri dönüştürebilecek. Renault, 2030’a kadar araçlarda sunduğu geri dönüştürülmüş malzeme yüzdesi açısından da “dünyanın en iyi üreticisi” olmayı taahhüt etti.
Buna ek olarak, Renault, Fransa’da bir teknoloji lideri olmayı hedefliyor. Marka, kısa süre önce, şehirler için mobilite çözümleri geliştirmek için dört farklı şirketle birlikte çalışmayı kabul etti.
Bakalım önümüzdeki yıllarda Renault en çevreci marka olacak mı?