Geçtiğimiz pazartesi düzenlenen F1 Komisyonu toplantısında belirlenen taslak 2021 F1 takvimi takım patronlarına sunulmuştu. 23 yarışın yer aldığı bu taslakta 2020 takviminden farklı olarak Suudi Arabistan Grand Prix eklenmiş vaziyette. Açıklanan taslakta maalesef Türkiye Grand Prix’ye yer verilmemiş. İnsan Hakları Organizasyonu Amnesty International, Suudi Arabistan’ın bir GP’ye ev sahipliği yapmak istemesinin altında farklı sebepler olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Suudi Arabistan merkezli Dünya devi petrokimya firmalarından olan Aramco, yarışlar esnasına ismini en çok gördüğümüz sponsorlardan birisi. F1 haricinde, Suudi Arabistan en son 2018 yılında Formula E yarışlarına da ev sahipliği yapmıştı.
Amnesty International ise 7 milyondan fazla üye ve destekçisi olan global bir sivil toplum örgütü. Suudi Arabistan’da yaşanan insan hakları ihlallerine uzun süredir dikkat çekmeye çalışan Amnesty International, ülkenin sporla olan bağına dikkat çekti. Organizasyon, bu senenin başında, sonunda başarısız olsa da Newcastle United futbol takımının, Aramco’nun da sahibi olan ülkenin varlık fonu Public Investment Fund tarafından satın alınmak istenmesine dikkat çekmişti. Amnesty’e göre Suudi Arabistan, insan hakları ihlallerinin basında ses getirmesiyle kirlenen ülke imajını elit sporların içerisinde bulunarak düzeltmeye çalışıyor.
İnsan hakları sicilini temizlemek için bir paravan mı?
Suudi Arabistan’ın önümüzdeki sene F1 yarışı düzenleyeceğinin haberi duyulduktan sonra çok kısa sürede reaksiyon veren Amnesty International Britanya Başkanı Felix Jaken; “Formula 1, 2021’de düzenlenebilecek Suudi Grand Prix’nin ülkenin berbat durumda olan insan hakları siciline karşı paravan olarak kullanılabileceğini fark etmeli. Newcastle United’ı alma girişiminin başarısız olması, Suudi yetkililerin elit sporlar aracılığıyla ciddi şekilde lekelenmiş itibarlarını düzeltme girişiminden caydırmadı. Suudi kadınların tutuklanmadan araç sürmelerine izin verme duyurusuna rağmen, son dönemde yetkililer Loujain al-Hathloul ve Nassima al-Sada dahil birçok kadın aktivisti tutuklayıp işkence yaptılar. Suudi Grand Prix gerçekleşirse, F1 en azından tüm tedarik zincirlerinde sıkı çalışma standartları içerdiğinden ve tüm yarış etkinliklerinin ayrım gözetilmeksizin herkese açık olduğundan sözleşmedeki maddelerle emin olmalıdır. Cidde’deki yarış öncesinde tüm F1 sürücülerini, sahiplerini ve takımlarını, hapisteki insan hakları savunucularıyla dayanışma da dahil olmak üzere, ülkedeki insan hakları durumu hakkında konuşmaya davet ediyoruz.” dedi.
Türkiye neden yokmuş?
Spora siyaset sokmasınlar ya, suudi arabistanın ne olduğunu dünya biliyor zaten neyi anlatmaya çalışıyorlar ki