Otomotiv dünyasındaki fiyat dalgalanmaları ve piyasaya yönelik getirilen hukuki düzenlemeler, son dönemde ülke gündemini en çok meşgul eden konular arasında yer alıyor. Bu durumun akıllarda bıraktığı pek çok soruyu yanıtlamak için arabam.com CEO’su Arda Ayvaz, dün Ekotürk kanalının konuğu oldu. Yönetim Katı programında Melis Kobal’ın sorularını yanıtlayan Ayvaz, araç piyasasındaki son durumu özetlerken gelecek döneme dair de öngörülerini paylaştı.
Her hafta, sektörünün öncü isimlerini ağırlayan Yönetim Katı programının bu haftaki konuğu arabam.com CEO’su Arda Ayvaz oldu. Programa sektör değerlendirmesi yaparak başlayan Ayvaz, pandemi sonrası piyasada hem hacim hem de fiyat noktasında yoğun bir hareketlilik yaşandığını ifade etti. Sene başından itibaren araç fiyatlarında %70’i bulan artışın yanı sıra hacim noktasında %30 oranında bir yükseliş olduğuna da dikkat çekti. 2023 yılının, sıfır araç fiyatları noktasında rekorlara sahne olan bir yıl olduğunu söyleyen Ayvaz, fiyat artışının temel sebebininse tedarik konusundaki sorunlar ve kur hareketliliği olduğunu vurguladı. Tedarik sıkıntısı sebebiyle ikinci ele yönelen kullanıcıların kur hareketliliği sonrası artan fiyatlarla yönünü yine sıfır modellere çevirdiğini söyledi. Piyasaların hareketlenmesinde, yatırım amaçlı araç alımının da büyük etkisi olduğunu ekledi. Tüm bu dalgalanmalar beraberinde yeni düzenlemeleri getirdi. Son olarak kurun belirli bir seviyede sabitlenmesi ve yapılan düzenlemelerin sonucunda araç piyasasının yatay seyre geçmeye başladığını iletti.
arabam.com CEO’su Arda Ayvaz, konuşmasının devamında yılın geri kalanına dair bir tablo da çizdi. Araç piyasasındaki son durumdan yola çıkan Ayvaz, döviz kurunun sene başına göre daha sabit seviyelerde kalmasını beklediğini söyledi. Bununla birlikte en önemlisi, sıfır araç tedariğindeki sorunların çözülmesiyle piyasanın daha yavaş ve yatay hareketlerle yılı kapatabileceğini söyledi.
arabam.com’un Gelecek Hedefleri
Melis Kobal’ın arabam.com sorularını da yanıtlayan başarılı CEO, marka bünyesinde yer alan hizmetleri anlattı. Bu noktada, otomotiv dikeyindeki en başarılı ilan platformu olan arabam.com’un gelecek hedeflerine de değindi. Bunun da önümüzdeki süreçte arabam.com’un tüm hizmetlerini paralel olarak kullanıcılara ulaştırmak olduğunu söyleyen Ayvaz, “Bir platform olarak 360 derece, kullanıcılarımızın ihtiyaçlarını çözüyoruz. Oradaki temel problem de nedir? Araç alım-satımı. Bu alım-satım sürecindeki en büyük problem ise güven. Biz nasıl bu süreci daha güvenli hale getirebiliriz? Maalesef, tek bir çözümle kullanıcıların tüm ihtiyaçlarını karşılamak mümkün değil. O yüzden biz de buna hangi noktasından dokunabiliriz diye bakıp her noktada o ihtiyacı çözmeye odaklanıyoruz. En son yaptığımız oto ekspertiz yatırımı da bunun önemli bir örneği. Çünkü araç alımında, bir noktada ticaret dijitalden çıkıyor ve fiziksel bir alana geliyor. Biz arabam.com olarak güveni nasıl fiziksele taşırız diye düşündüğümüzde bizim burada olmamız lazım dedik.” ifadelerinde bulundu. Müşterinin bütün bir yolculuğunu düşünerek hareket ettiklerini vurgulayan Arda Ayvaz, bu yolculuğun her bir noktasına yatırım yapmaya çalıştıklarını söyledi.
Dünya Genelindeki Dijitalleşme ve İkinci El Pazarı
Programın devamında Türkiye piyasasıyla dünya genelini karşılaştıran başarılı yönetici, değer olarak Avrupa’nın en büyük pazarı olmamıza rağmen araç sahiplik oranlarında epey geride kaldığımızı belirtti. Diğer yandan araç fiyatları noktasında da dünyanın geri kalanına göre Türkiye piyasasının oldukça yüksek olduğunu ifade etti. Mevcut piyasa durumu sebebiyle araç alma eyleminin son derece önemli bir konu haline geldiğini de ekledi. Araç almanın kullanıcılar tarafında bu denli önemli bir yere sahip olmasının -süreci dijitalleştirme ve güvenli kılma noktasında- arabam.com’un görevini daha kritik hale getirdiğini söyledi.
Dijitalleşme noktasında ise Türkiye’nin, Amerika ve Avrupa pazarına göre çok daha geriden geldiğini ifade etti. Aslında Türkiye kullanıcılarının, mobil ve dijital yatkınlığının yüksek olduğuna dikkat çeken Ayvaz, e-Ticaret noktasında Avrupa’nın pek çok bölgesinden daha ileride olduğumuzu da belirtti. Fakat bu dijitalleşmenin tam olarak otomotiv dünyasına taşınmadığını söyledi. Ayvaz’a göre bunun temelinde; araç alımının güçlüğü ve bununla da bağlantılı olarak süreci dijital ortama emanet etmenin zorluğu yatıyor. Fakat ilerleyen dönemde otomotivin de daha dijital bir ortama geçeceğine inandığını iletiyor.
Dijitalleşmenin Anahtarı: Doğru Değer Önerisi
Ülkemizdeki dijitalleşme ve dönüşme hızı konusunda Arada Ayvaz’a sorularını yönelten Melis Kobal, dünya örnekleriyle kıyaslandığında Türkiye’nin mevcut konumunu sordu. Ayvaz ise dijitalleşmede en önemli noktanın “doğru değer önerisi ve doğru ürün” olduğuna dikkat çekti. Bu konuda arabam.com’un Trink sat! hizmetinden örnek veren başarılı CEO, “Biz Trink sat!’ın son iki senede, yaklaşık beş kattan fazla büyüdüğünü gözlemledik. Bunun en önemli sebebi de burada müşteriye hitap eden bir değer önerisi sunmamız. Bugün Trink sat!’a gelip aracını satan kullanıcıların neredeyse yarısı bize tavsiye üzerine geliyor. Yani bir yakını Trink sat! ile aracını satmış ve o kadar memnun kalmış ki başka arkadaşına, akrabasına önermiş ve onlar da gelmiş. Bu bizim aslında oldukça gurur duyduğumuz bir nokta.” ifadelerini kullandı.