Sıfır kilometre ya da ikinci el araba alırken başvurulan krediler, bazıları için çok avantajlı olabiliyor. Peki, araç kredisi nedir, bankalar araç kredisini neye göre veriyor, kredi almanın şartları neler? Şimdi tüm bunların cevaplarına bir göz atalım.
Araç Kredisi Nedir?
Taşıt kredisi, bankaların araba sahibi olmak isteyen kişilere sunduğu finansal destek ürünleridir. Sıfır kilometre ve ikinci el otomobiller, tüketicinin bütçesine uygun seçeneklerle belirli bir vade ödeme seçeneğiyle sunulabilir. Aynı zamanda banka faizi krediye bağlıdır. Bu nedenle çekilen tutarı aşan miktar faizi ile bankaya geri ödenmektedir.
Araç Kredisini Nasıl Çekilir?
Yeni bir araba alırken yaşanan en büyük endişelerden biri bütçenin yetersizliğiyle ilgilidir. Banka kredileri de genellikle bu ihtiyaçtan doğar. Bugünlerde, krediyle araba almak, özellikle son ÖTV zamlarıyla çok daha fazla gündemde. Eğer siz de krediyle yeni araba almayı, krediyle arabanızı değiştirmeyi ya da ilk defa kredi çekerek araba sahibi olmayı planlıyorsanız, Hangikredi’nin hazırladığı videoyu izleyebilirsiniz.
Araç Kredisini Nereden Çekebilirsiniz?
Banka kredisiyle araba alma konusunu masaya yatıran Hangikredi, taşıt kredisi için gereken şartları açıkladı. Kimlerin taşıt kredisi alabileceğini, avantajlı araç kredisi almanın ipuçları ve bankaların kredi değerlendirmeleri gibi konular hakkında bilinmesi gerekenleri masaya yatırdı.
Hangikredi Dijitalden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Oral ile yapılan röportajda her şeyi açıkladı. Bankaların taşıt kredisi almak isteyenlerden beklediği belgelerin neler olduğu konusu detaylı olarak açıklanıyor. Mustafa Oral, ayrıca taşıt kredisi almak için gereken şartların neler olduğunu açıklıyor:
- 18 yaşını doldurmuş olmak,
- SGK kaydı,
- Üç aydır aynı iş yerinde çalışıyor olmak,
- Yeterli kredi notuna sahip olmak.
Araç Kredisi Çekmek için Hangi Belgeler Gereklidir?
Taşıt kredisi başvurusunda bulunabilmek için ilk olarak, kredi talebinde bulunulacak bankaya başvurmalısınız. Ardından alınacak kredi türüne göre hazırlanan kredi başvuru formunun doldurulması gerekmektedir. Ayrıca, nüfus kağıdı, sürücü belgesi veya pasaport aslı ve fotokopisi araç kredisi başvurusunda olması gerekmektedir. Ek olarak kredi başvurusunda bulunacak kişinin adına son dönem elektrik, su, telefon, doğal gaz faturaları veya ikametgah belgesi gereklidir.
Aynı zamanda kredi başvurusunda bulunacak kişinin çalışma şekline göre değişiklik gösteren gelir belgesi ile başvuru yapılabilmektedir. Bunlar, ücretli çalışanlar, emekliler ve şirket sahipleri olarak ayrılabilir.
Ücretli çalışanlar için: 12 aya ait maaş bordrosu gereklidir.
Emekliler için: Emekli kartı ve emekli maaşını gösteren banka hesap cüzdanı gereklidir.
Şirket sahipleri için: Güncel vergi levhası ve yıllık gelir vergisi beyannamesi gerekli belgelerdir.
Araç Kredisi Vade Oranları Nedir?
- Fatura değeri 400 bin Türk Lirası ve altında olan kredilerde 48 ay,
- Fatura değeri 400 bin Türk Lirasının üzerinde olup 800 bin Türk Lirasının üzerinde olmayan kredilerde 36 ay,
- Fatura değeri 800 bin Türk Lirasının üzerinde olup 1 milyon 200 bin Türk Lirasının üzerinde olmayan kredilerde 24 ay,
- Fatura değeri 1 milyon 200 bin Türk Lirasının üzerinde olup 2 milyon Türk Lirasının üzerinde olmayan kredilerde 12 ay.
Taşıt kredisi faiz oranlarını, kredilendirme oranlarına ve kimlerin araba kredisi alabileceğine kadar tüm detayları öğrenmek için Hangikredi’nin haberine göz gezdirebilirsiniz.
Bankalar Cazip Avantajlar Sunabiliyor
Banka kredileri, bankadan bankaya farklılık gösteriyor. Düşük faizli taşıt kredisi, en uygun taşıt kredisi veya masraf indirimi ile bankalar, cazip avantajlar sağladığı zamanlar olabiliyor. Taşıt kredisi hesaplama ise hemen hemen saniyeler süren bir işlem özelliğini taşıyor. Ayrıca çok hızlı şekilde dönüşü alınıyor. Bu avantajlarla taşıt sahibi olmak isteyenler, bu isteklerine kolaylıkla ulaşıyor. Aynı zamanda bu avantajları sağlayan bankalar müşterilerinin taahhüt edilen ödeme koşullarına sadık kalmasını bekliyor.