Audi ‘nin Üretimde Kullandığı Plastikler Dönüşecek!
Otomotiv üreticilerinin çevreye duyarlı hareket etmesi küresel düzeyde tüm insanlar ve diğer canlılar için büyük önem arz ediyor. Otomotiv devleri tarafından geliştirilen ve çevre yararına dokunacak en küçük proje bile uzun vadede birçok olumlu sonuca yol açabilir. Almanya’nın dev premium otomobil üreticisi Audi tarafından yapılan son açıklama da kısa vadede markayı, uzun vadede ise dünyayı ilgilendiren bir projeyi kapsıyor. Audi pilot denemelerine devam ettiği projesiyle otomotiv üretiminde kullanılan karışık türdeki plastikleri geri dönüştürerek tekrar kullanacak.
Karlsruhe Institute for Technology ile Audi İş Birliği
Karlsruhe Institute for Technology (KIT) ile beraber çalışılan bu projede kimyasal bir geri dönüşüm yöntemi kullanılıyor. Günümüzde otomotiv üreticileri tarafından üretim esnasında birçok farklı petrol türevi parça kullanılıyor. Bu parçalar, ısıya karşı dayanıklılığı, güvenliği ve aşınmaması ile biliniyorlar. Bu sebeple de bu parçaların geri dönüşüm işlemi hayli zor oluyor. Aynı tür bileşenlere sahip plastikler çeşitli mekanik yöntemler ile geri dönüştürülebilirken, karışık bileşenli olanlar için bu durum biraz zor. Audi tam da burada devreye girdi ve bu tipte olan plastiklerin geri dönüşümü için bu pilot projeyi başlattı. Karlsruhe Institute for Technology (KIT) ile ortak çalışılan projede, geri dönüşüm için kimyasal bir yöntem kullanılıyor.
Audi’nin Kullanılmayan Parçaları Geri Dönüşüyor!
Pilot denemeler kapsamında yapılan çalışmalarda markanın Almanya bayilerinden dönen modellerinden parçalar temin edildi. Yakıt deposu, trim, jant, radyatör ızgarası gibi çeşitli parçalar KIT mühendisleri tarafından kimyasal yöntemler kullanılarak piroliz yağına dönüştürüldü. Petrol ürünlerine benzer bir kalite yapısına sahip olan bu yağ, yüksek kaliteli plastik malzemelerin üretiminde kullanılabiliyor. Marka, pilot denemelerin başarılı sonuçlanması durumunda, modellerinde ikincil malzemelerin oranını arttırmayı planlıyor.