Volkswagen Grubu, 2022’de hem bir Audi Q5 e-tron hem de tamamen elektrikli bir Porsche Macan piyasaya sürecek. Merakla belediğimiz bu araçları yakında sokaklarda görebileceğiz.
Tamamen elektrikli Macan’ı bir süredir tanıyoruz, ancak ilk kez bir Q5 e-tron’u duyuyoruz. İki elektrikli SUV’un Avrupa lansmanına ilişkin teyit, Automarket tarafından çevrimiçi olarak paylaşıldı. Bu açıklamaya göre hem Q5 e-tron hem de yeni nesil Macan’ın 2022’de tanıtılacağını gösteren bir Volkswagen Grubu izniyle sunum yapıldı.
Audi Q5 E-tron
Audi Q5 e-tron ile ilgili ayrıntılar bu aşamada belirsizliğini koruyor. Alman otomobil üreticisinin hem Q4 e-tron hem de Q4 e-tron Sportback modellerini geliştirdiğini epey bir süredir biliyoruz. Tahminlere göre daha büyük Q5 e-tron’un bazı mekanik bileşenleri küçük kardeşleriyle paylaşması mümkün görünüyor.
Bunu paylaşımı baz alarak, Q5 e-tron’un şu anda VW ID.4 ve Skoda Enyaq iV gibi kullanıcılar tarafından kullanılan MEB platformunu temel alacağını varsaymak makul. Bu nedenle, bir dizi farklı elektrik motoru konfigürasyonu ve pil paketi seçeneği olasıdır. Audi Q5 e-tron, hem tek motorlu, arkadan çekişli versiyonları hem de çift motorlu, dört tekerlekten çekişli versiyonları içerebilir.
Porsche Macan 2022
Elektrikli Macan hakkında önceki modellerinden yararlanılarak daha çok şey biliniyor. Yeni başlayanlar için, mevcut nesil ICE Macan ile birlikte satılacak. Ancak son zamanlarda Porsche tarafından ön izlenen tamamen yeni görünümler getirilecek. Audi Q5 e-tron’dan farklı olarak, elektrikli Macan, Porsche’nin Audi ile birlikte geliştirdiği KKD mimarisine dayanacak. Porsche, dört elektrik motorlu bir elektrikli crossover’ı test ettiğini açıklarken, bir dizi varyantta da sunulacak.
Geleneksel araçlar oldukça basit olsa da, tek bir motorun yerine dört elektrik motoru geçtiğinde işler daha karmaşık hale geliyor. Porsche Engineering’den Ulf Hintze’nin açıkladığı gibi, “Sanki her bir tekerlek için ayrı bir gaz pedalınız varmış gibi.” Sorunları daha da zorlaştırmak için mühendislere ek sensör takamayacakları söylendi. Bunun yerine, dört motoru da senkronize tutabilen ve değişen koşullara yanıt verebilen bir yazılım oluşturmaları gerekiyordu.
Bunu yapmak için ekip, direksiyon simidinin ne kadar güçlü bir şekilde döndürüldüğü, sürücünün ne kadar hızlandığı ve aracın dikey ekseni etrafında ne kadar döndüğü gibi çeşitli faktörleri sürekli olarak izleyen bir “sürüş durumu gözlemcisi” geliştirdi. Bu bilgi daha sonra aracın normal koşullarda seyahat edeceği dinamik bir modeliyle karşılaştırılır.
İki senaryo birbirine uymazsa, yazılım, tekerlekleri ayrı ayrı frenleyerek veya hızlandırarak müdahale eder. Bu, aşırı ve önden savrulmayı ortadan kaldırır ve aracı amaçlanan yolda tutmaya yardımcı olur. Porsche, tüm bunların “çok ince ve hızlı” gerçekleştiğini ve sürücünün ideal olarak farkına bile varmayacağını söylüyor. Hintze’nin dediği gibi, “Raylar üzerinde sürmek gibi bir his.”
5 yıl sonra bütün araçların elektrikli versiyonları olacak gibi görünüyor tabiki bunun olması yaygınlaşması için teşvikler şarttır.